EM håndbold

Danmark finder sig ikke længere i det – de tider er forbi

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

Opmuntringerne står i kø.

Sidste uges to landskampe mod Norge bød på et dansk kvindelandshold, der ikke længere finder sig i, at Stine Bredal Oftedal og hendes veninder overtrumfer, overløber og lader dansken stå næsten nøgen tilbage.

Toft & co. både slog og bed fra sig i et omfang, der kom så meget bag på de suveræne norske kvinder og deres træner, Thorir Hergeirsson, at islændingen hævede stemmen til nærmest uhyrlige højder og knyttede næven, så der blev helt stille i den norske rundkreds, der indikerer, at det er tid til samtale.

Denne gang dog som énvejskommunikation.

De tider er åbenbart forbi

På næsten ingen tid er det lykkedes Jesper Jensen og Lars Jørgensen at give landsholdet et udtryk, der lover godt for december måned.

De tider, hvor landsholdet skal lede efter scoringer, er åbenbart forbi. Godt synliggjort af en stærkt forbedret kontrafase med så forskellige typer som Mie Højlund og Line Haugsted i rollen som den dirigerende.

Synligheden blev endnu bedre med forskellige forsvarstyper på de fire centrale forsvarspositioner. Fysikken er iøjnefaldende og med lidt mere tid til at arbejde med de dybdebevægelser, der sikrer flere frikast og dermed større krav til vore modstandere, hvis de skal lykkes med at blive succesfulde, er vort hold godt på vej.

Bedst sigtbarhed dog i spillet seks mod seks, hvor Mia Rej var på evig fart og med masser af krydsordsmuligheder – i overført betydning forstås – for sine skiftende allierede. Ligesom det lykkedes for København-spilleren selv at fremvise farlighed.

Jeg har været spekulativ omkring det danske stregspil, men kan Rikke Iversen og – i mindre omfang – Majbritt Toft leve op til midtugens standarder, står Jesper Jensen ikke kun med Kathrine Heindahl til at gribe indspilninger.

Målmandspositionen er ekstremt vigtig. Sandra Toft og Althea Reinhardt gav begge prøver på, at de hver for sig kan noget ekstraordinært. Hvis de også formår at gøre det sammen, kan de ende med at blive ét af slutrundens bedste par.

Og så beder jeg til, at jeg ikke skal tale om den balde, der lige nu generer Sandra Toft mere end en lille del.

Sandra Toft døjer med en skade op til EM.

Landstræneren skal læse problematik på højre back

Jeg er ikke i falset, for kampene mod Norge afslørede også, at højrebackpositionen med Tranborg/ Burgaard på ingen måde var i sync.

Faktisk temmelig langt fra.

Løser landstræneren også den problematik, tyder meget på, at kvindelandsholdet er rigtig godt rustet til de kommende EM-udfordringer.

Derfor står opmuntringerne i kø forud for EM 2020.

Lad mig lige dvæle ved Møllgaard

Aalborg Håndbold kaster sig over ugens første notabene.

Anført af Henrik Møllgaard, der spiller noget af det bedste siden sin hjemkomst fra Paris, skabte de danske mestre så stor europæisk opmærksomhed som aldrig før.

Lad mig lige dvæle et øjeblik ved Møllgaard. Hvis det kontraspil, Aalborggeneralen har åbenbaret på det seneste, er et vedholdende niveau, kan landstræner Nikolaj Jacobsen roligt videreføre tendenserne på det danske herrelandshold.

Taktisk kontrol indhyllet i en toptunet evne til kvalitative vurderinger – og ikke mindst – en afslutningsprocent for egne afslutninger i den absolut høje ende er netop nu karakteristika for Aalborg Håndbolds absolutte omdrejningspunkt.

Henrik Møllgaard havde godt snor i Rasmus Lauge i Champions League-kampen.

Præstationen var enorm. Jeg er ikke sikker på, at Veszprem-træner David Davis – efter sidste uges sikre sejr på 33-27 i Aalborg – havde indstillet sit hold på den helt store udfordring, men det fandt den spanske træner ud af, om ikke før, så da Buster Juul & co. doblede 7 hjemmeholdscoringer op efter blot 16 minutter og 20 sekunder.

En milepæl for dansk klubhåndbold

Selvfølgelig vendte Rasmus Lauge og hans kammerater tilbage. Flere gange og senest efter 42 minutter, hvor Nenadic bragte sit hold så tæt på som muligt uden at nå helt op.

21-22 viste måltavlen, og det er i det forløb, at det smukke åbenbarer sig. Mentalt viste Stefan Madsen og Arnor Atlasons tropper så megen mental styrke, at jeg kun kan imponeres.

Kevin Møller har i den grad gjort opmærksom på sit kandidatur

Bent Nyegaard

Sejren var en milepæl for dansk klubhåndbold. Telekom Veszprem er i liga med Barcelona, THW Kiel og PSG.

Tillykke til Aalborg Håndbold og ikke mindst til dansk herrehåndbold.

Møller tog pynten af Sagosen

Dagens andet notabene gælder ingen ringere end ’Der Kevin’. Kælenavnet for Barcelona-målmanden Kevin Møller, der efter denne sæson vender tilbage til sin gamle klub SG Flensburg Handewitt.

Torsdag 26. november vandt Barcelona for anden gang på en uge over mægtige THW Kiel, der har forstærket sig med selveste Sander Sagosen op til denne sæson.

Kevin Møller har spillet 25 landskampe.

Denne gang på hjemmebanen Palau Blaugrana.

Møller tog fuldstændig pynten af både Sagosen og det øvrige tyske ensemble. Redningsprocenten landede på 37.50, men på de såkaldte ’store’ bolde var den tidligere GOG-målmand aldeles suveræn i sejren på 29-25.

Jeg følger ikke Kevin Møllers træningsplan, men hans fysiognomiske udstråling indikerede en stærkere, hurtigere og mere fit keeper, end jeg har set de sidste par år.

Kandiderer til landsholdet

Og så er det åbenbart en motivation at stå overfor kollega og landsmand, Niklas Landin, der er indehaver af titlen som verdens bedste håndboldspiller.

Ugen før, i Kiel, ramte Møller også plet, da han overraskende fik chancen i én af de store kampe, der normalt tilhører den spanske landsholdsmålmand Perez De Vargas. Her var redningsprocenten på hele 42.86 og sejren på imponerende 32-26.

Inden længe skal landstræner Nikolaj Jacobsen udtage sit VM-hold.

Kevin Møller har i den grad gjort opmærksom på sit kandidatur.