EM håndbold

Spiller testet positiv for corona ved ankomst til Danmark

En spiller på Rumæniens håndboldlandshold er blevet testet positiv for covid-19 i forbindelse med indrejse til Danmark mandag aften.

Med to dage til turneringsstart er kvindernes EM-slutrunde på dansk grund blevet ramt af coronavirus.

Således er en spiller på det rumænske håndboldlandshold blevet testet positiv for covid-19. Det oplyser det europæiske håndboldforbund (EHF) i en pressemeddelelse tirsdag.

Ifølge den rumænske avis GSP er der tale om fløjspiller Laura Moisa (tidligere Laura Chiper, red.), der til daglig spiller i den rumænske storklub CSM Bucuresti.

Rumænien ankom til Kolding mandag aften, og det var i forbindelse med indrejsen til Danmark, at spilleren blev testet positiv. Straks derefter blev hun isoleret og forbliver nu i karantæne på et andet hotel end resten af holdet.

Den positive test blev konstateret, inden holdet indtrådte i den såkaldte 'røde boble', der er en coronasikker boble, som spillerne skal leve i under slutrunden.

Alle andre i spillertruppen og staben blev testet negative ved indrejsen til Danmark. De er dog alle blevet isoleret i mindst 24 timer for en sikkerheds skyld og bliver testet igen både tirsdag og onsdag. Spillere og stabsmedlemmer skal kunne fremvise en negativ test, før de kan komme ud af isolationen.

Rumænien hårdt ramt af corona

Faktisk var Rumænien ramt allerede dagen før afrejse til Danmark, hvor den betydningsfulde streg- og forsvarsspiller Crina Pintea blev testet positiv for covid-19. Det samme gjorde to af landsholdets massører.

Pintea har ifølge GSP været værelseskammerat med den netop smittede Laura Moisa.

Tidligere har holdets verdensstjerne Cristina Neagu også været ramt af covid-19 og efterfølgende skader, men hun er rejst med til Danmark.

Ved EM er Rumænien i gruppe D, der afvikles i Kolding. De øvrige hold i gruppen er Norge, Tyskland og Polen.

Rumænien åbner EM mod Tyskland 3. december klokken 18.00. To dage senere venter Polen, inden Norge er modstanderen 7. december.

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.