EM håndbold

Tyskland rejser til EM uden landstræneren

Tysklands landstræner Henk Groener mærker ingen symptomer på coronavirus, men han forbliver i karantæne, da der fortsat er en smitterisiko.

Et vigtigt led manglede, da Tysklands håndboldkvinder tirsdag satte kursen mod EM i Danmark.

Landstræner Henk Groener måtte således blive hjemme, da han fortsat sidder i karantæne efter at have afleveret en positiv coronatest for mere end to uger siden. Det oplyser det tyske håndboldforbund, DHB, på sin hjemmeside.

Årsagen til at Groener endnu må vente på sin tilladelse til at rejse er, at prøver har vist, at der fortsat er en risiko for, at han kan smitte, selvom han ikke mærker symptomer.

Tyskland spiller sin første EM-kamp torsdag, hvor de møder Rumænien i den første gruppekamp. Selvom holdet har efterladt Henk Groener i Frankfurt, hvor de har haft træningslejr, afskriver de ikke muligheden for, at han vil være i Kolding torsdag aften.

- Vi håber, at han kan være der til vores første kamp mod Rumænien på torsdag, siger forbundets sportsdirektør, Axel Kromer.

Landstræner føler sig rask

De seneste dage har Tysklands assistenttræner, Alexander Koke og U20-landstræneren, André Fuhr, stået for de sidste forberedelser, og sådan vil det fortsætte, indtil Henk Groener kan rejse til Danmark.

- Henk er hele tiden i kontakt med os. Han føler sig rask og er meget motiveret, siger sportsdirektøren, der forventer, at landstræneren vil kunne støde til resten af truppen i løbet af slutrunden.

EM-slutrunden er underlagt en lang række restriktioner for at undgå spredning af coronavirus. Alle spillere, trænere og øvrige stabsmedlemmer vil blive isoleret i den såkaldte 'røde boble', der er en coronasikker boble, som spillerne skal leve i under slutrunden.

Udover Rumænien er Tyskland også havnet i gruppe med Polen og Norge. De spiller det indledende gruppespil samt en eventuel mellemrunde i Kolding, mens turneringens anden halvdel afvikles i Herning, der også er lokationen for slutrundens finaleweekend.

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.