EM håndbold

'Fjollet og firkantet' - danske EM-spillere skulle køres få sekunder i bus

Arrangørerne af EM tager ingen chancer, når det kommer til coronaprotokollen, der skal holde virussen på afstand.

Forestil dig at gå ud af hoveddøren, kigge over til naboen på den anden side af vejen og så ellers hoppe på en bus, der kører dig rundt om naboens hus for at sætte dig af ved bagindgangen.

Det lyder helt komisk, men afspejler lige nu virkeligheden for håndboldkvinderne, der er i gang med de sidste forberedelser til EM i håndbold.

I bunden ses håndboldhallen, som spillerne går ud af, hvor de sætter sig i en bus ved den røde ring, der kører dem om hjørnet om til den anden indgang på venstre side.

Dermed begynder de at mærke konsekvenserne af at være i "den røde boble", hvilket betyder, at de har et klokkeklart regelsæt, der skal overholdes - ellers risikerer de at blive smidt ud af turneringen. Det strenge regelsæt kom til udtryk efter holdets håndboldtræning, hvor de efterfølgende skulle over i en bygning lige ved siden af til styrketræning.

Faktisk var der ikke mere end 20 meter fra døren, de gik ud af, til døren på den modsatte side, som ville give dem adgang til styrkelokalet, som du kan se i videoen over artiklen. Problemet var bare, det ikke var den rigtige indgang i forhold til at blive i rød zone.

Derfor måtte samtlige spillere og hele staben hoppe ind i en bus, der på få sekunder trillede dem omkring hjørnet på den anden bygning, hvorefter de kunne hoppe af igen.

- Det virker virkelig fjollet. Vi kunne se døren til styrkerummet på den anden side af vejen, da vi gik ud af hallen. Nogle gange virker restriktionerne en lille smule fjollet, hvis man tænker lidt rationelt. Men vi er nødt til at holde os til de retningslinjer, der er, siger højrebacken Mette Tranborg.

Kan du leve med det i tre uger?

- Måske. Det bliver spændende at se. Jeg kan i hvert fald leve med det indtil videre, lyder det med et smil.

De to indgange ligger over for hinanden med 20 meter imellem sig.

Better safe than sorry

Også hos landstræner Jesper Jensen bliver episoden taget med et smil, for han og spillerne ved, hvad det kræver, før EM kan blive gennemført.

Og er én af de små ting at sætte sig ind i en bus, der triller om hjørnet og stopper igen, så må man indordne sig. Om end Jesper Jensen håber, niveauet af restriktioner stille og roligt vil finde sig selv.

- Da vi blev kørt over til styrketræning, var der ikke et øje i en kilometers afstand, da vi blev kørt 20 meter fra den ene dør til den anden. Så det er meget, meget firkantet og striks. Vi håber, det løsner lidt op under turneringen. Men better safe than sorry, med livrem og seler og alle de udtryk, man kan smide på. Det vigtigste er, vi kan få lov til at spille håndbold.

- Så er det til at leve med, når det har et højere formål, nemlig at vi kan spille i morgen, siger landstræneren.

Han og spillerne oplever desuden også reglerne ved deres hotel, hvor de har deres egen etage, ligesom hotellet er lukket ned for udefrakommende, hvilket en vagt ved hovedindgangen tydeligt signalerer.

Så har vi nogle spillere, der pludselig ikke længere er med til EM

Per Bertelsen, formand DHF, om scenariet, hvis reglerne for den røde boble brydes

Klar til at smide spillere hjem

Hos Dansk Håndbold Forbund, der er med til at arrangere EM-slutrunden sammen med det europæiske håndboldforbund, glæder man sig over, at der indtil videre kun er én spiller, der er testet positiv for coronavirus ved ankomsten til Danmark.

Samtidig er man slet ikke i tvivl om, at selvom reglerne kan virke meget firkantede til tider, så er det nødvendigt for at kunne forsvare afviklingen af turneringen.

- Vi har hele tiden sagt fra dansk side, vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at gennemføre det her europamesterskab. Det er så vigtigt for vores sport, siger DHF-formand Per Bertelsen til TV 2 SPORT og gør det klart, hvad der sker, hvis spillerne i EM-trupperne bryder reglerne for rød zone.

- Så har vi nogle spillere, der pludselig ikke længere er med til EM. Det er konsekvenserne, hvis man ikke holder sig inden for sin zone, lyder det klare svar.

Herunder kan du blive klogere på en lang række af de regler, der skal overholdes ved EM:

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.