EM håndbold

Tyske spillere har fået specielt valg efter nægtet EM-udsættelse

Alle tyske spillere har selv fået lov til at vælge, om de har lyst til at spille kampen mod Rumænien efter et coronaudbrud i den rumænske lejr.

Optakten til dette års EM i kvindehåndbold har mildest talt været kaotisk, og de kaotiske tilstande ser ud til at fortsætte indtil sidste øjeblik.

Risikoen for at blive smittet med coronavirus har naturligvis været det helt store emne, og i den tyske EM-lejr har det været så stort, at de onsdag forsøgte at få udskudt torsdagens åbningskamp mod Rumænien grundet to positive coronatest i den rumænske lejr.

Ansøgningen blev afvist af det europæiske håndboldforbund, EHF, da den resterende del af den rumænske trup er testet negativ to gange og har været isoleret på hotellet i 24 timer ved ankomsten til Danmark.

De negative tests til trods er tyskerne endnu ikke overbevist om, at det er uden risiko at spille kampen mod Rumænien, så derfor har de tyske spillere dagen før åbningskampen i Kolding skullet træffe et lidt specielt valg.

- Hver spiller skal beslutte sig for, om hun har lyst til at spille. Hvis nogen har en dårlig fornemmelse omkring det og siger, at de ikke vil være til rådighed, så vil vi acceptere det, siger sportsdirektøren i det tyske håndboldforbund, DHB, Axel Kromer, til Bild.

Bild skriver, at samtlige tyske spillere har takket ja til at spille torsdagens premierekamp trods bekymringerne.

- Nu vil vi lægge det til side og koncentrere os om vores opgaver. Jeg har en god fornemmelse om, at spillerne er mentalt stabile, siger tyskernes assistenttræner, Alexander Koke.

Rumænien ramt af coronavirus inden afrejse

Inden afrejse testede en af holdets profiler Crina Pintea positiv for coronavirus og kom derfor ikke med holdet til Danmark.

Da rumænerne landede i Billund Lufthavn testede Laura Moisa positiv, hvilket skabte en stor usikkerhed omkring det rumænske landshold. De blev herefter kørt til hotellet, hvor hele holdet blev isoleret i et døgn og først måtte forlade deres værelser onsdag.

Laura Moisa har endnu ikke afleveret to negative tests og er derfor fortsat isoleret. Det samme gælder værelseskammeraten, Denisa Dedu, der af sikkerhedsmæssige årsager blev holdt i isolationen.

Dedu kan fortsat nå at blive klar til torsdagens kamp mod Tyskland, hvis hun tester negativ inden kampen.

Alle spillere ved slutrunden skal befinde sig i 'den røde boble', hvor holdene er afskærmet fra andre end officials og medlemmer af landsholdsstabene, indtil de er færdige ved turneringen og rejser hjem.

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.