EM håndbold

Den danske EM-drøm er min egen, og den kan ingen tage fra mig

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det forestående EM for kvinder.

Topsport lever af historierne, statistikkerne og fortællingerne om de store triumfer og fiaskoer, der er selve fascinationen, når de allerbedste sætter hinanden stævne.

EM 2020 i Herning og Kolding skal også nok få sine triumfer og fiaskoer, men statistikkerne og fortællingerne bliver nogle helt andre.

For os sportsgale gælder det, at ethvert mesterskab indeholder en drøm

Bent Nyegaard

Simpelthen fordi en pandemi har sin helt egen måde at påvirke alle os mennesker på.

Forberedelse er alt - et mantra, de fleste ledere har haft stående på diverse slides, når de har skullet inspirere deres medarbejdere.

Danmarks forberedelse er bedre andres

Aldrig har et internationalt mesterskab haft så få dage – hvis overhovedet nogen – til forberedelse. Tjekkiet indledte EM i går med nul landskampe på mere end ét år.

Normalt halser dansk håndbold langt efter sine både nære og fjerne konkurrenter, når det gælder forberedelsesdage.

Således ikke denne gang, hvor jeg er lige ved at påstå, at Jesper Jensen og hans udvalgte er nogle af dem, der har haft bedst mulighed for at kunne optimere de få samværsdage. Ganske enkelt fordi danske spillere og klubber har været nogle af dem med færrest isolationsdage som en konsekvens af coronasmitte i deres nærmiljøer.

En trist tendens vil fortsætte

Aldrig har et EM været så afbudsramt. Skaderne hagler ned over spillerne. Den lange nedlukningsperiode hen over foråret og sommeren gjorde det umuligt med holdtræninger. Individuelt måtte den enkelte håndtere sin egen træning, og det har medført periodisk store svingninger i træningsintensitet, træningsmængde og træningsbelastning.

Det bryder kroppen og dens fysiognomi sig ikke om, og derfor er skuldre, ryg og knæ ekstraordinært udsatte.

Du får ikke hele listen her, men fra toppen af kvindernes håndboldhierarki drejer det sig Anna Vyakhireva og Estavana Polman.

Fra vores egen lille andedam står de grumme billeder af Helena Elver og Rasmus Lauge knivskarpt på nethinden.

Desværre vil skadesfortællingerne og dets uvæsen fortsætte de kommende uger og måneder.

Om et par år eller tre vil dygtige psykologer og andet godtfolk komme med analyser af, hvad det egentlig var, der skete i december måned i det Herrens År 2020.

Giver de håndboldfaglige vurderinger mening?

Da vil fagkundskaben kunne give os en indsigt i, hvordan de mange tests påvirkede menneskets ageren, hvordan usikkerheden frem mod en test fik tankerne til at rumstere i ens indre jeg. For slet ikke at tale om Jyske Bank Boxen, dens enorme volumen og den tavshed – måske endda tomhed, jeg er sikker på, mange fornemmer, når de er i det kolossale rum.

Papfigurer fylder i Jyske Bank Boxen, hvor maksimalt 500 personer vil være til stede ved Danmarks kampe.

Nu skal det ikke blive for navlebeskuende, for vi er mange i samme båd. Jeg havde da i hvert fald ekstra kriller i maven, da jeg fik taget den sidste test hos Falck i Herning, for hvad nu hvis…

Med ovennævnte in mente kunne jeg med rette stille mig selv det spørgsmål, om det overhovedet giver mening at komme med håndboldfaglige vurderinger.

Helt bestemt, endda.

Topidræt drejer sig nemlig i helt ekstraordinær grad om at indstille sig på de givne omstændigheder.

Norges kæmpe stab

Det faktum, at alt er vendt på hovedet, er selvfølgelig også enormt interessant. Hvilket trænerteam evner at trykke på de rigtige knapper, når det gælder det enkelte individ eller holdet som helhed?

Norge har i mange år været de bedste til det meste. Bare lige for at illustrere, hvad landstræner Thorir Hergeirsson har til sin rådighed, når han forbereder Nora Mørk & co. til EM-opgaverne.

Nora Mørk og Norge indledte EM med en sikker sejr på 35-22 over Polen.

Ledergruppen er mandskabsmæssigt større end spillertruppen. Tyve – og det var 20 – står til landstrænerens rådighed. Mentaltrænere, psykologer, fysioterapeuter, massører, en læge samt en fysisk træner, analysefolk, medie og SoMe er de faggrupper, Den Norske Olympia-top, der er pendanten til Team Danmark, har valgt ud.

Jesper Jensen har lignende ressourcer. Dog ikke i samme omfang. Og endelig skal det med i ligningen, at det også skal passe til den enkelte landstræners måde at løse opgaverne på.

EM-drømmen

For os sportsgale gælder det, at ethvert mesterskab indeholder en drøm.

Min drømmeverden åbenbarer en dansk semifinale. Vejen dertil er bøvlet og - med december måneds tiltagende færre plusgrader - med ekstraordinær fare for at skride ud til både højre og venstre og måske endda risikere en tur i grøften.

Største forudsætning for drømmen og dens opfyldelse starter som oftest hos Sandra Toft. Brest Bretagne-spilleren har en kolossal viden om Danmarks største konkurrent til en plads blandt de fire bedste, nemlig Frankrig.

Både fra den franske liga og fra kampene i Champions League.

Desværre, og det er den mørke side af min drøm, råder den franske landstræner Olivier Krumbholz over helt ekstraordinære kvaliteter på netop målmandspositionen, hvor han kan vælge mellem Amandine Leynaud, Laura Glauser og Cléopatre Darleux.

Det bliver lige ved og næsten i Jesper Jensens slutrundedebut.

Norge, Rusland og Frankrig fordeler medaljerne mellem sig og i den rækkefølge.

Drømmen er dog min egen, og den kan ingen tage fra mig.