EM håndbold

EM-spiller testet positiv for coronavirus - kamp udskydes

Kampen mellem Serbien og Holland er udskudt til lørdag grundet et positivt coronatilfælde i den serbiske lejr.

Rettelse: En serbisk landsholdsspiller er testet positiv i lufthavnen ved ankomsten til Danmark og var dermed ikke trådt ind i den såkaldt 'røde EM-boble', som det tidligere er skrevet.

Coronavirus har ramt EM i håndbold allerede på slutrundens førstedag.

En unavngiven serbisk spiller er torsdag testet positiv for covid-19, og kampen mellem Serbien og Holland er udskudt fra fredag til lørdag. Det skriver det europæiske håndboldforbund, EHF, i en pressemeddelelse.

EHF skriver, at tilfældet er registreret efter serbernes ankomst til Danmark torsdag. DHF's formand, Per Bertelsen, bekræfter over for TV 2 SPORT, at den pågældende spiller er testet positiv i lufthavnen ved ankomsten til Danmark.

Serbisk trup testes to gange inden første kamp

Den pågældende spiller er nu isoleret fra resten af holdet og sat i karantæne på et andet hotel. Alle andre spillere fra holdet er testet negativ.

Som protokollen foreskriver, er hele det serbiske mandskab nu i isolation og skal testes igen både fredag og lørdag for at være sikre på, at virussen ikke har spredt sig på holdet.

De yderligere tests betyder, at gruppekampen mellem Serbien og Holland foreløbig er udskudt et døgn.

Gruppens anden kamp mellem Ungarn og Kroatien bliver afviklet som planlagt fredag aften i Kolding.

Omfattende testkrav til EM-nationer

Allerede inden EM har coronavirus været en stor bekymring for både arrangørerne og de deltagende nationer.

For at mesterskabet overhovedet kunne afvikles, har man på forhånd vurderet, at det er nødvendigt at isolere holdene fra omverdenen i en 'rød EM-boble'. Det betyder kort og godt, at de kun må forlade hotellet, når de skal til kamp eller træning.

Samtlige personer, der er trådt ind i boblen, har afleveret en negativ test inden afrejse og blev igen testet ved ankomsten til Danmark. Herefter blev der testet hver dag inden slutrunden, og under slutrunden skal alle testes hver 72. time.

Ved indrejsen til Danmark blev den rumænske spiller Laura Moisa testet positiv for coronavirus og blev straks isoleret fra resten af truppen. Alle spillere blev efterfølgende testet negativ, og derfor kunne de torsdag tage hul på EM i gruppekampen mod Tyskland.

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.