EM håndbold

- En stor fordel for Danmark, der ikke kommer tilskuere, siger ekspert

Den tidligere danske landstræner og nuværende ekspert Klavs Bruun Jørgensen forudser, at de danske spillere får gavn af at spille uden tilskuere.

Ærgrelsen var ikke til at tage fejl af hos Dansk Håndbold Forbund, da de skuffende måtte konstatere, at coronapandemien hindrede dem i at lukke flere end 500 personer ind til Danmarks EM-kampe i Jyske Bank Boxen.

Senere måtte de ovenikøbet konstatere, at der slet ikke bliver plads til danske fans, da de 500 pladser i Boxen optages af landsholdene, mediefolk og frivillige, mens de sidste ledige pladser går til partnere og sponsorer.

Når tilskuerne så er væk, så fjernes toppen af isbjerget i forhold til presset

Klavs Bruun Jørgensen, tidligere landstræner og nuværende ekspert

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det mener håndboldekspert Klavs Bruun Jørgensen, der var landstræner for håndboldkvinderne fra 2015 frem til januar i år.

- Det bliver en stor fordel for Danmark, at der ikke kommer tilskuere, så de "undgår" at spille i en fyldt Boxen. Selvom det selvfølgelig er fedt, når man kommer ind til en arena fyldt med rød-hvide tilskuere, og man bliver begejstret over at se, hvor mange der holder med dig, når det går godt, så skaber det bare et endnu større pres og forventninger, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Et anderledes tidsforbrug

Og den tidligere landstræner ved om nogen, hvad han taler om. I 2015 fik han nemlig slutrundedebut som landstræner på hjemmebane til VM, hvor holdet røg ud efter et dramatisk kvartfinalenederlag til Rumænien.

Igennem slutrunden spillede håndboldkvinderne foran næsten 12.500 tilskuere i hver eneste kamp. Samtidig var der også en velbesøgt fanzone ved siden af hallen, hvor en række spillere efter kampene skulle over for at skrive autografer og give noget tilbage til de danske fans.

- Den fantastiske fanzone, man som hold også skulle være en del af, er også væk. Ligesom der heller ikke venter familie på tribunen, som spillerne normalt snakker med efter kampene. Så det bliver et meget anderledes mesterskab i forhold til tidsforbruget med alt det udenom og ikke mindst pressen.

Louise Burgaard og daværende landsholdsspiller Anne Mette Pedersen ankommer til Fanzonen i Boxen under VM i 2015.

Uanset om håndboldlandsholdene spiller godt eller skidt, så er der ingen tvivl om, befolkningen følger dem nøje – især til en slutrunde på hjemmebane. Det betyder også, at pressefolkene normalt står klar til stribevis af interviews efter kampene og på hviledage. Men også den rutine bliver der pillet ved.

Hr. og fru Danmark vil være med til fest

Interviews er således flyttet til det virtuelle univers, hvor smarte funktioner sikrer, at den danske presse – og dermed befolkningen – kan få seneste nyt fra landsholdslejren. Men det direkte møde med journalisterne er væk.

- Der er langt mindre kontakt med pressen, fordi det sker virtuelt, så det vil give en anden ro til holdet, når man ved, hvor meget energi der bliver brugt på det i Danmark, siger Klavs Bruun Jørgensen og tilføjer fra egen erfaring:

- Min oplevelse er bare, at Danmark er et af de lande, hvor der er ekstra opmærksomhed. Og så kommer Hr. og fru Danmark i hallen og glæder sig, og de vil gerne være med til festen, så der er et andet pres. Sådan er det at være på det danske landshold, og når tilskuerne så er væk, så fjernes toppen af isbjerget i forhold til presset.

Det siger de danske spillere til det

Kun fire spillere fra den nuværende EM-trup var med til VM på hjemmebane i 2015. I den danske lejr er der da også lidt blandede tanker omkring, hvad det kommer til at betyde at spille uden tilskuere.

Sandra Toft: - Jeg har mere ro i maven på en eller anden måde, end jeg plejer at have. Om det er på grund af, hele mesterskabet er anderledes eller på baggrund af testkampene mod Norge, det ved jeg ikke. Jeg er mere spændt og glæder mig, end jeg har nerver på.

Sandra Toft var en del af VM-holdet i 2015.

- Jeg synes ikke, det fjerner presset. Den samlede pakke er ikke det samme, men det er stadigvæk et EM, og det er stadigvæk vigtigt. Så når vi går rundt her i vores håndboldboble, og det er EM, vi har fokus på, så er presset det samme. Men at der ikke er nogen mixed zone (hvor spillerne taler med pressen, red.) efter kampen, det er jo ikke vores største bekymring, siger Sandra Toft med et smil.

Hun var en af de spillere, der var med i 2015.

Mette Tranborg: - Der er jo altid et pres, men jeg tror, presset typisk er størst indefra. I hvert fald individuelt, hvor langt de fleste har store forventninger til sig selv. Som hold har vi også forventninger om, at vi kan klare os godt. Selvfølgelig er der altid et pres udefra, men på det her hold er vi gode til at håndtere det.

Mette Tranborg glæder sig over at være tilbage ved en slutrunde.

- Så umiddelbart tænker jeg, vi lidt mister fordelen ved ikke at have vores hjemmepublikum, siger Mette Tranborg.

Hun var ikke med i 2015, mens hun sidste år missede VM-slutrunden med en korsbåndsskade.

Når alt kommer til alt, så står den tidligere landstræner Klavs Bruun Jørgensen dog fast på, at man ikke kan gå ind til den atmosfære, som fansene kan skabe i Boxen, og negligere den.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at når man først står derinde, så kan man godt mærke det. Så kan det godt være, der er store forventninger. Det er der altid – især når man er landsholdsspiller. De bliver så fordoblet, når der sidder 12.000 i Boxen. Så det ville have haft en indvirkning lige meget hvad, lyder det fra Klavs Bruun Jørgensen, der med et glimt i øjet slår fast, at hans ord selvfølgelig ikke er sandheden.

Du kan selv se, hvad det får af betydning for det danske spil og atmosfæren i hallen, at der ikke er tilskuere, når TV 2 og TV 2 PLAY viser Danmarks første EM-kamp mod Slovenien klokken 20.30.