EM håndbold

Endnu en positiv coronatest: - De skal udelukkes fra EM, mener ekspert

Det serbiske håndboldforbund har fredag meldt ud, at endnu en spiller i den serbiske EM-lejr er testet positiv for covid-19.

Smitten med coronavirus spreder sig i Serbiens EM-lejr.

Det serbiske håndboldforbund oplyser i en pressemeddelelse, at endnu en spiller er testet positiv for covid-19 fredag. Der er tale om bagspilleren Marija Agbaba.

Forbundet sætter i samme ombæring navn på den spiller, der blev testet positiv ved ankomsten til Danmark torsdag. Der er tale om målmanden, Kristina Graovac.

De to spillere er nu sendt i isolation på et andet hotel, hvor de er i karantæne sammen med de to spilleres værelseskammerater Jelena Agbaba og Jovana Milojević.

Tidligere har Rumænien også været ramt af en positiv coronatest. Men fredagens positive test i den serbiske lejr er den første, der opstår inde i selve den røde boble.

- Når smitten nu har spredt sig på det serbiske hold, så skal de udelukkes fra EM. Det drejer sig om rettidig omhu. Jeg tror også, det bliver den beslutning, EHF kommer frem til. De kan ikke risikere en smittekæde, der starter, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard og fortsætter:

- Vi har set i vores lille håndboldliga herhjemme, hvordan det i herreligaen kunne ramme fire hold på kort tid. Det har EHF simpelthen ikke råd til. Desværre er der ikke andet at gøre end at sende Serbien ud, og så må vi få et – måske – svagere hold med til mellemrunden. Det er ikke den største katastrofe i forhold til at holde styr på den røde boble.

Resten af de serbiske spillere vil også være i karantæne på deres hotelværelser frem til fredag aften kl. 20.00, hvor de skal testes igen. Ydermere skal spillerne testes lørdag morgen. Spillerne skal kunne fremvise to negative prøver fra disse tests for at få lov at spille kamp lørdag aften mod Holland.

Fejlbehæftede tests skyld i sen serbisk ankomst

Det kom som et chok for alle omkring EM i kvindehåndbold, da nyheden om en positiv coronaprøve i Serbiens landsholdslejr tikkede ind fredag morgen.

Serbiens landshold ankom torsdag til Danmark og blev – som retningslinjerne foreskriver det – testet i lufthavnen. Og her var én unavngiven spiller altså positiv med coronavirus.

Og da Serbien ankom så sent til Danmark, måtte arrangørerne helt udskyde Serbiens åbningskamp mod Holland, der skulle have været spillet fredag aften.

Men hvorfor ankom Serbien ikke tidligere til Danmark, så man kunne nå at reagere på en positiv coronatest? Det spørgsmål stillede TV 2 SPORT til den serbiske profil Kristina Liscevic via en videoforbindelse til serberens hotelværelse.

- Vi ventede på, at vores testsvar kom retur, inden vi kunne rejse. I forbindelse med vores afsluttende test, kom der en masse fejlsvar retur. Så vi måtte tage en ny test, så snart vi kunne. Og her var alt heldigvis godt.

- Men vi har altså kæmpet med få vores testresultater til tiden. Så vi blev nødt til at flytte vores oprindelige flyafgang, så vi kunne nå at få resultaterne inden afrejse, siger Kristina Liscevic til TV 2 SPORT.

Stram protokol skal sikre sikker kampafvikling

Som protokollen foreskriver, er hele det serbiske mandskab altså nu i isolation og skal testes igen både fredag og lørdag, inden gruppekampen mellem Serbien og Holland kan afvikles lørdag aften.

TV 2 SPORT var tidligere fredag i kontakt med det europæiske håndboldforbund, der også oplyser, at det ikke var muligt for Serbien at rejse ind i Danmark tidligere. Og derfor ankom holdet altså først dagen før EM-premieren mod Holland.

- Med de nødvendige forholdsregler, der skal tages og de nødvendige dokumenter, der skulle indhentes for at opfylde protokollerne til EM 2020, var det den tidligst mulige ankomst for Serbien, skriver EHF's pressechef, Thomas Schöneich, i en mail.

Gruppens anden kamp mellem Ungarn og Kroatien bliver afviklet som planlagt fredag aften i Kolding.