EM håndbold

Nej, Sandra Toft sidder ikke i EM-studiet – eller...

De danske landsholdsspillere er lukket inde i EM-boblen. Derfor har TV 2 SPORT været nødsaget til at tænke ud af Boxen, når der laves interviews.

Og virtuelt, vupti! Så kan vi sige godaften til dig, Sandra Toft.

Den danske landsholdsmålmand dukkede pludselig op i TV 2s EM-studie torsdag aften, selvom hun egentlig befandt sig på et hotel fire kilometer væk fra Jyske Bank Boxen.

- Det er da specielt. Det er en mærkelig oplevelse. Men ja, vi lever med det. Det er bare lidt mærkeligt, du ikke kigger mig i øjnene, lød det igennem TV-skærmen fra Sandra Toft.

Vi gør meget ud af at fortælle, at spillerne er i den røde boble

Klaus Bøgeholdt, produktionschef TV 2 SPORT

Anderledes interviews

Baggrunden for det virtuelle interview skal findes i de mange restriktioner, coronapandemien har ført med sig. Det betyder, at spillerne opholder sig i en rød boble under hele slutrunden, hvor de ikke har direkte kontakt til medier.

Derfor vil TV-seerne opleve, at alle interviews foregår igennem en skærm, som mange måske kender det fra online-møder i disse coronatider. Men det kan også blive lidt mere teknisk, som det var tilfældet med Sandra Toft og fremadrettet bliver med flere danske spillere.

Både på spillerhotellet og i Jyske Bank Boxen er der nemlig bygget et såkaldt green room, som giver muligheder for at have spillerne virtuelt på besøg i studiet.

Hos TV 2 SPORT har man i et godt stykke tid været bekendt med, at EM med overvejende sandsynlighed ville blive afviklet med den røde spillerboble. Det har tvunget de tekniske medarbejdere til at tænke ud af boksen, og produktionschef Klaus Bøgeholdt forklarer, hvorfor man ikke "bare" vil bruge en almindelig skærm eller lignende til at interviewe spillerne igennem.

- Intentionen med at have dem siddende i studiet er at skabe en samtale omkring bordet, hvor man snakker med spillerne i stedet for til spillerne. Det giver forhåbentlig også en bedre stemning, og vi har brugt ekstremt meget tid på, at det skal virke naturligt for spillerne, så de ikke kigger ud i luften eller ind i et kamera.

Ikke ude på at snyde folk

I den anledning har man i det såkaldte green room sørget for, at der i begge sider af rummet sidder TV-skærme og højtalere, så hvis eksempelvis værterne snakker, så kommer det over til højre for spillerne, mens eksperternes billede og lyd vil tone frem til venstre for spilleren. Alt efter, hvem der snakker, vil spillerne derfor kigge i den rigtige retning.

- Som vi så med Sandra Toft, er det lykkedes at lave så godt, at det kan virke meget ægte, hvis man kommer ind midt i det hele, og det er jo imponerende.

- Men jeg vil gerne slå fast, at vi på ingen måde er ude på at snyde folk til at tro, spillerne sidder i studiet. Tværtimod. Vi gør meget ud af at fortælle, at spillerne er i den røde boble, hvorfor vi også understreger og deklarerer ved hjælp af effekter før og efter, at de kun virtuelt kommer frem på skærmen, siger TV 2 SPORTs produktionschef Klaus Bøgeholdt.

Herunder kan du blive klogere på den røde boble under EM:

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.