EM håndbold

- Selvfølgelig er vi nervøse, siger DHF-formand om smitte

Ved middagstid fredag har man rundet 2500 tests af personer med tilknytning til EM, fortæller Per Bertelsen.

Coronavirus har allerede givet anledning til panderynker hos arrangørerne af EM i kvindehåndbold.

Torsdag testede en unavngiven serber positiv for covid-19, da det serbiske landshold ankom til Billund Lufthavn forud for slutrunden i Danmark. Spilleren blev straks sat i karantæne, mens resten af holdet, der alle testede negativ, nu er isoleret på deres hotelværelser.

Men det ændrer ikke på, at udviklingen bliver fulgt med nervøsitet hos Per Bertelsen, der er formand for Dansk Håndbold Forbund (DHF).

- Selvfølgelig er vi nervøse for, at smitten kan brede sig. Vi har været nervøse hele tiden, siger formanden til Ritzau.

Det er anden gang i denne uge, at en spiller bliver testet positiv ved indrejse til Danmark. Tirsdag var det Rumæniens Laura Moisa, der afleverede en positiv test. Også her var hun den eneste.

Ved EM opholder spillere, trænere og øvrige stabsmedlemmer sig i en såkaldt 'rød EM-boble', der skal forhindre smitte udefra. For at sikre et sikkert miljø har man til slutrunden opsat meget strikse regler, der blandt andet sender et helt hold i isolation, når en spiller bliver testet positiv.

Serbien kunne ikke komme tidligere

De skal forblive i isolation, indtil de kan fremvise en ny test, der er negativ. Da rumænerne blev isoleret, kunne de alle – udover Laura Moisa – fremvise en negativ test i tide, så de kunne spille torsdagens åbningskamp mod Tyskland.

Men da Serbien først ankom til Danmark torsdag – dagen før deres indledende kamp – kunne de ikke nå at leve op til protokollerne i tide til at komme på banen fredag mod Holland. Kampen er derfor foreløbig udsat til lørdag.

TV 2 SPORT har været i kontakt med det europæiske håndboldforbund om, hvorfor Serbien først ankom til Danmark dagen før deres EM-premiere.

- Med de nødvendige forholdsregler, der skal tages og de nødvendige dokumenter, der skulle indhentes for at opfylde protokollerne til EM 2020, var det den tidligst mulige ankomst for Serbien, skriver EHFs pressechef, Thomas Schöneich, i en mail.

Holder sig inden for rimelighedens grænser

Selvom Per Bertelsen er nervøs for yderligere smitte blandt de involverede, vil der ikke blive lavet om på de forholdsregler, der allerede er taget i brug, fortæller han.

- Når vi kommer til middag i dag (fredag, red.), så har vi allerede lavet 2500 test på deltagere i slutrunden.

- Alt over nul er for mange, men jeg synes alligevel, at vi holder os inden for rimelighedens grænser, forklarer Per Bertelsen til Ritzau.

EM begyndte torsdag med fire gruppekampe og afsluttes med en finale i Herning søndag 20. december.