EM håndbold

Fanget på kamera: Her bryder EM-landstræner den røde boble

Den russiske landstræner, Ambros Martin, bevægede sig ud af den røde zone, ligesom han havde tæt fysisk kontakt med en person i blå zone.

Reglerne har udadtil været klokkeklare fra dag ét.

I det sekund, EM-holdene er trådt ind i den røde boble (rød zone, red.), er det absolut forbudt at have direkte kontakt med personer uden for boblen. Derfor er holdene låst inde på deres hotel, hvor de har deres egen etage, når de altså ikke er i hallen for at spille.

Det er vi ikke glade for at se. Vi har arbejdet så hårdt for at etablere reglerne for turneringen

Martin Hausleitner, generalsekretær i det europæiske håndboldforbund

Lørdag aften - på dag tre ved EM - blev reglerne midlertidig brudt. Ruslands landstræner, spanske Ambros Martin, bevægede sig om på den forkerte side af afspærringen til rød zone, hvor han havde en samtale med generalsekretæren for det russiske håndboldforbund, Denis Bogomolov, der opholdt sig i blå zone og altså kunne bevæge sig frit rundt.

TV 2 SPORTs kamera fangede situationen, hvor den russiske generalsekretær i øvrigt havde sit mundbind siddende under hagen, hvilket også er et brud på coronaprotokollerne, da man på tribunen skal bære mundbind, når man står op.

Giver hånd

På billederne kan man se, hvordan en official fra det europæiske håndboldforbund, der befinder sig i rød zone, meget bestemt forklarer landstræner Ambros Martin, at han befinder sig på den forkerte side af barrieren, og han skal komme tilbage i rød zone.

Samme besked havde en anden EHF-medarbejder fra tribunen givet parterne kort forinden, hvilket de havde ignoreret.

Landstræneren for Rusland, spanske Ambros Martin, og generalsekretæren i det russiske håndboldforbund ignorerede første påtale. Video: TV 2 Sport

Denne gang valgte Ambros Martin at lytte og bevæge sig tilbage bag afspærringen til rød zone, men parterne fortsatte deres dialog.

Da de kort efter afsluttede samtalen, var det med tæt fysisk kontakt i form af en highfive, hvor den russiske generalsekretær tydeligt berørte landstrænerens hånd med begge sine hænder.

"Generalsekretæren havde negativ coronatest"

TV 2 SPORT har været i kontakt med det russiske håndboldforbunds pressechef, der skriver:

- Ambros Martin havde en kort samtale, som kun var med generalsekretæren, der havde en negativ coronatest. Uanset hvad har det russiske landshold ikke træning i dag og bliver på spillerhotellet. Resultaterne af vores nye coronatests kommer i aften. Vi har ikke yderligere kommentarer i sagen.

Det er uvist, om generalsekretæren i det russiske håndboldforbund har en akkreditering, der betyder, han principielt kunne opholde sig i den røde boble. Konklusionen er dog, han bevæger sig rundt på tribunen i blå zone - uden mundbind, ligesom han er blevet set i Herning på et hotel, der ikke er en del af rød zone.

EHF er ikke glade

Det europæiske håndboldforbund (EHF) har fået fremvist billederne af TV 2 SPORT. Og det er med bekymrede miner, at generalsekretær i EHF, Martin Hausleitner, ser et tydeligt brud på den røde boble.

- Det er vi ikke glade for at se. Vi har arbejdet så hårdt for at etablere reglerne for turneringen, og vi har tydeligt videregivet informationerne til alle deltagende lande. Som konsekvens vil vi handle i sagen omkring de to personer.

Hvad vil I gøre?

- Turneringsledelsen vil evaluere materialet. Og så vil det være op til vores disciplinærudvalg, siger Martin Hausleitner, der bekræfter, at man har åbnet en sag mod det russiske landshold i form af et brud på den røde boble.

Hjemsendelse eller ny chance?

I den officielle coronaprotokol står der under punkt fire vedrørende reglerne for boble-konceptet:

Det er vigtigt at understrege, at intet medlem af den røde zone må være i kontakt med nogen andre (uden for den røde zone, red.) på hvilket som helst givet tidspunkt under turneringen. Det gælder familiemedlemmer, journalister, fans og så videre.

Op til og under EM-turneringen har også både EHF og Dansk Håndbold Forbund givet tydeligt udtryk for, at selv det mindste brud på den røde boble ville være en klar overtrædelse af coronaprotokollen, hvilket ville føre til hjemsendelse.

- Det er konsekvensen af det, hvis ikke man holder sig inden for sin zone. Det er helt sikkert, at så bliver man frataget sin akkreditering, og spilleren bliver sendt direkte hjem, sagde Per Bertelsen, formand for DHF, da TV 2 SPORT spurgte ham til, hvad der ville ske, hvis en spiller (samme regler for landstrænere) bryder boblen.

Så klar er talen dog ikke fra EHF's generalsekretær, efter han har set billederne.

Vil Ambros Martin blive smidt ud af turneringen?

- Det er ikke min beslutning. Og man skal altid tage i betragtning, at der er forskellige grader af ikke at følge reglerne. I denne sag er der ingen tvivl om, der er en konflikt i forhold til restriktionerne. Men vi vil selvfølgelig gøre det klart, at det ikke var, hvad vi havde regnet med.

Men er det en god idé, at landstræneren opholder sig i rød zone og omkring personerne i den røde boble, når han tydeligvis har været i kontakt med en person i den blå zone?

- Vi får også lægefaglige råd, og de lægefaglige råd foreskriver tydeligt, hvad der er farligt, og hvad der ikke anbefales. Og vi er helt sikkert ikke et sted her, hvor det er farligt, siger generalsekretær i EHF, Martin Hausleitner, og tilføjer, at ikke alle nødvendigvis kender til samtlige regler:

- Ved starten af turneringen så vi tydeligt, at ikke alle havde fået informationerne på samme niveau, som vi havde håbet. Og set i lyset af den manglende information eller forståelsen af det, så må vi opdatere vores informationer på daglig basis.

Herunder kan du blive klogere på den røde boble under EM:

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.