VM håndbold

Dansk U19-spiller skal til VM for USA - udtaget på baggrund af hjemmevideo

Søndag fik Nicolai Weber bekræftet, at han skal repræsentere det amerikanske håndboldlandshold til VM, selvom han aldrig har mødt sine holdkammerater.

Telefonen blev ved med at vibrere. Han nåede at blive helt urolig. Hans venner havde kimet ham ned hele morgenen. Ovenikøbet på en søndag.

Var der noget galt?

Jeg blev fuldstændig mundlam. Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle sige

Nicolai Weber, amerikansk landsholdsspiller

Bekymringen blev dog hurtigt erstattet af en lykkerus.

Nicolai Weber. En 20-årig lokal håndboldspiller fra Kolding kunne læse, at han bliver en af i alt 20 spillere, der skal repræsentere USA’s håndboldlandshold ved det forestående verdensmesterskab i Egypten.

- Jeg tænker alle mulige scenarier igennem hele tiden, og jeg får kuldegysninger bare af at tale om det nu. Det føles som om, de nok aldrig forsvinder. Så jeg tænker bare 'fuck'. Og det må jeg ikke engang sige mere, for nu repræsenterer jeg jo USA, lyder det fra en ekstatisk Nicolai Weber, der fortalte, at han var tæt på at tabe telefonen ud af sine hænder på grund af håndsved.

Han havde ventet på svar det meste af lørdagen, da han var blevet gjort opmærksom på, at USA’s endelige VM-udtagelse ville ske 5. december. Men nyheden tikkede altså først ind søndag morgen. En lidt vild start på dagen, siger han.

Har holdt pause fra håndbolden

Til daglig træner den venstrehåndede Nicolai Weber sammen med KIF Koldings U19-hold.

Han spiller med andetholdet i den danske tredje division, hvor han primært gør sig gældende på højrefløjen.

Det er en oplevelse for livet, som millioner af drenge vil misunde ham for

Andreas Toudahl, cheftræner KIF Kolding

Hvad der gør udtagelsen endnu vildere er, at den 20-årig koldingenser ikke har spillet håndbold i et lille år, da gymnasielivet i 3.G begyndte at fylde for meget. I øjeblikket arbejder han på en chokoladefabrik, efter han dimitterede fra gymnasiet tidligere i år.

Det er først i løbet af efteråret, han har forsøgt at komme i gang med håndbolden igen.

- Nicolai har oplevet det, som mange ungdomsspilere gør, når de går fra ungdomshåndbold til seniorhåndbold. De skal gøre op med sig selv, om håndboldlivet er noget, de virkelig vil.

- Det er en oplevelse for livet, som millioner af drenge rundt omkring i verden, vil misunde ham for, fortæller Andreas Toudahl, der er cheftræner for KIF Kolding og kender Nicolai Weber fra klubbens ungdomsafdeling.

Sendte en video og blev ringet op af den amerikanske landstræner

USA er et stort land, men lille i håndboldmæssig forstand. Derfor havde USA’s håndboldforbund ledt efter spillere til at repræsentere dem under slutrunden.

Konkret er det sket gennem en noget anderledes rekrutteringsproces, hvor forbundet, sammen med USA’s svenske landstræner Robert Hedin nedskrev en række krav til potentielle ansøgere.

Samtidig skulle kandidaten sende en video på 15 minutter og dokumentere, at de blandt andet var i stand til at skyde, hoppe, løbe, aflevere, gribe og mange andre ting.

Derudover skulle ansøgeren have amerikansk statsborgerskab.

Jeg har absolut ingen idé om, hvem jeg kommer til at spille med

Nicolai Weber, amerikansk landsholdsspiller

Nicolai Webers forældre har arbejdet i Connecticut i USA, hvor han er født. Derfor har han fået lov til at beholde sit amerikanske statsborgerskab, selvom han nu bor i Kolding. Og da han øjnede muligheden for at komme med til VM for USA, styrtede ham og en kammerat ned i nærmeste håndboldhal.

- Vi filmede et par videoer af mig, hvor jeg primært skød fra fløjen og lavede nogle opdækningsøvelser mand mod mand. Det klippede vi sammen med en masse tidligere videoklip. Det var meget alternativt og på mange måder en virkelig mærkelig måde at gøre sig til på.

- Men 20 minutter senere ringede et svensk nummer til mig, og i den anden ende af røret var Robert Hedin, der fortalte mig, at jeg så spændende ud. Allerede her blev jeg fuldstændig mundlam. Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle sige, siger fløjspilleren.

Nicolai Weber nåede ikke at være mundlam i ret lang tid, før han fik det forestående VM-eventyr bekræftet af en rekrutteringsansvarlig fra den amerikanske lejr.

- Kort tid efter var det så et amerikansk nummer, der ringede. En, der hedder Emily, spurgte lidt ind til mig om løst og fast. Men lige inden hun lagde på, spurgte hun 'hvilket nummer kunne du godt tænke dig at spille i?'

- Samme aften sad jeg og fik styr på en masse praktiske ting. Jeg betalte blandt for et baggrundstjek, som det amerikanske politi skulle lave, ligesom jeg deltog i et tre timers langt online-kursus om god og dårlig sportsånd. Nu var det alvor, lyder det.

Skal spille mod verdens bedste med ukendte holdkammerater

Det amerikanske landshold kan nu se frem til at få en formel introduktion af hinanden, da de kun har set hinanden gennem videoklip på en Facebook-gruppe.

Og flere af spillerne har Nicolai Weber slet ikke mødt endnu. Derfor bliver det ekstra spændende, når gruppen skal møde hinanden for første gang og gøre sig klar til at møde store håndboldnationer som Frankrig og Norge, som USA er i gruppe med.

Han har dog talt kort med en anden udtaget dansker i form af Jakob Rysgaard Christiansen, der til daglig er U17-back i Ajax København.

- Jeg har forsøgt at søge mig frem til, hvem jeg skal spille med. Men det har sgu været svært. For jeg aner jo ikke, hvem mange af dem er, fortæller han.

Du skal spille håndbold på verdens største scene. Er det overhovedet sivet ind?

- Nej, ikke helt. Den her udtagelse er det største, jeg nogensinde har oplevet. Det er ikke rigtigt gået op for mig endnu. Så jeg tager det bare en dag ad gangen.

- Det er svært at rumme. Svært at kapere. Jeg sidder jo bare her i lille Kolding og har nærmest ikke spillet håndbold i et år. Nu kommer den her chance så. Og det er mod verdens allerbedste, siger han.

Tilbage i KIF Kolding står cheftræner Andreas Toudahl og ønsker ungdomsspilleren al muligt held og lykke med VM-eventyret.

- Det er så fedt for ham. Jeg ønsker ham det bedste, og jeg håber da, han kan vise sig frem, så han kan få lidt af glæden tilbage ved at spille håndbold.

- Det er jo ikke fordi, det vrimler med landsholdsspillere her i Kolding, så det bliver spændende at følge ham, griner træneren.

Nicolai Weber ville gerne have spillet med nummer 4 på ryggen, men det var desværre taget.

I stedet kommer alle seerne til at overvære ham i nummer 44, når VM-slutrunden løber af stablen i Egypten til januar, hvor han altså også får dansk selskab af Jakob Rysgaard Christiansen.

Udover Norge og Frankrig er USA i gruppe med Østrig ved VM. På grund af coronapandemien og manglende kvalifikationsturneringer fik amerikanerne tildelt et wildcard til slutrunden. Blandt andre på bekostning af Grønland, som var stærkt utilfreds med beslutningen.