TV 2 SPORTs håndboldredaktør ser i denne klumme nærmere på den manglende konsekvens af at bryde coronaprotokollen ved EM.

Lad os sige, at din bedste ven spurgte om han/hun måtte holde sin fødselsdagsfest i din nye leje-lejlighed.

Du var lidt betænkelig, men spurgte alligevel din udlejer. Går det?

For risikoen må nu være reel: Lukker myndighederne denne turnering ned?

Dan Philipsen, håndboldredaktør TV 2 SPORT

Udlejeren ville helst være fri og holdt flere møder, men endte alligevel med et ja. Forudsat at en række betingelser blev efterlevet. Ingen alkohol, lav musik og ingen dans, lød udlejerens krav.

Nu er festen i gang.

Vi er lige blevet færdig med forretten. Musikken er allerede høj, og de første gæster har kastet op i vindueskarmen.

Tilbage til håndboldverden anno 7. december 2020.

Lejlighedens ejer er den danske stat.

Lejlighedens lejer er Dansk Håndbold Forbund.

Vennen, der holder festen, er det Europæiske Håndbold Forbund.

Festens gæster er 500 håndboldspillere og ledere fra 16 lande.

Hvad ville du gøre?

Håndboldfestens arrangør, EHF, gør ikke noget. Helt som ventet har forbundet tørret op i vindueskarmen, men derudover er der ingen sanktioner mod de ledere fra fem deltagerlande, der i løbet af et par døgn har ignoreret den corona-sikkerhedsprotokol, som er hele grundlaget for afholdelse af dette EM.

Diverse ledere, blandt andet den russiske landstræner Ambros Martin, har ikke brudt protokollen i ond tro. Ej heller for at opnå en sportslig fordel. De har optrådt uansvarligt og dumt. Deres forbrydelser er ikke store.

Ligegyldige advarsler

Det er sådan set også underordnet. De er kommet til Danmark med løfte om at overholde nogle sikkerhedsregler. Danmark har åbnet sine døre, så denne håndboldturnering kunne gennemføres. Så forpligter man sig til at optræde respektfuldt og varsomt. Det har de pågældende personager ikke gjort.

Truslerne om, at enhver overtrædelse af sikkerhedsprotokollen ville medføre eksklusion, var tomme. Med EHF’s impotente advarsel til de implicerede har forbundet sat sig selv og EM-turneringen i en ekstrem sårbar situation.

Klokken 11.58 sendte EHF deres pressemeddelelse med de sølle advarsler. To minutter senere begyndte Danmarks statsminister sit dramatiske pressemøde, hvor hun fortalte tre millioner danskere om store indgreb i deres hverdag, frihed og samvær med familien.

Lukker myndighederne denne turnering ned?​

Jeg forstår de danskere, der er forarget over, at landet er på vej i undtagelsestilstand samtidig med, at en flok håndboldledere løber rundt i Herning og Kolding og ignorerer simple krav for at kunne spille en håndboldturnering her til lands.

Hvis de Christiansborg-politikere, der gav Dansk Håndbold Forbund lov til at holde denne håndboldfest, skulle tænke tanken, at dette EM skal afblæses, så er skylden ikke hos de fem tankeløse håndboldledere. Den bæres alene af toplederne i EHF, der har ignoreret de danske krav og dermed sendt slutrundens videre forløb ud i unødvendig usikkerhed.

For risikoen må nu være reel: Lukker myndighederne denne turnering ned?

Husk tillige, at DHF tog et kæmpe ansvar og på få dage overtog hele EM-værtskabet fra Norge, der netop ikke turde tage chancen med 500 håndboldgæster og tre ugers besøg fra nær og fjern.

Indtil videre har det danske forbund gjort et formidabelt arbejde. Imens vader EHF’s ledere rundt og udviser en underlig form for taknemmelighed.