EM håndbold

"En seriøs bommert" – Frankrig har forsøgt at flytte storkamp

Den franske EM-lejr var rasende og uforstående over for kampprogrammet i mellemrunden. Derfor har de nu – uden held – forsøgt at flytte en kamp.

EM's første hviledag blev brugt på alt andet end at hvile sig hos håndboldtoppen i Frankrig.

Den nyligt valgte præsident i det franske håndboldforbund, Philippe Bana, fulgte i stedet op på landstrænerens raserianfald over kampprogrammet. Helt konkret forsøgte han igennem det europæiske håndboldforbund (EHF) at få flyttet Frankrigs mellemrunde kamp mod Rusland.

Når franskmændene råber op, så er det svært at tage seriøst

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

På den måde ville den franske lejr sikre, at de ikke skulle spille to dage i træk, hvilket er planen, da de torsdag aften møder Spanien, mens Rusland venter under et døgn senere i en afgørende kamp.

- Det er korrekt. Bana forsøgte at flytte kampen mod Rusland til 12. eller 13. december. Men det blev ikke accepteret, skriver Frankrigs pressechef til TV 2 SPORT.

Philippe Bana, der desuden har været teknisk direktør i forbundet fra 1999-2020, har også selv været ude og kommentere situationen. På Twitter skrev han i første omgang:

- Vores piger skal spille to kampe på mindre end 24 timer ved EM. En seriøs bommert, der udsætter vores atleter for fare. Vi har officielt protesteret og indgivet et ønske om at flytte Frankrigs kamp mod Rusland til søndag.

Danmarks mellemrunde

  • 10/12 kl. 18.15: Montenegro - Rusland
  • 10/12 kl. 20.30: Frankrig - Spanien
  • 11/12 kl. 18.15: Frankrig - Rusland
  • 11/12 kl. 20.30: Danmark - Sverige
  • 13/12 kl. 18.15: Montenegro - Sverige
  • 13/12 kl. 20.30: Danmark - Spanien
  • 15/12 kl. 16.00: Montenegro - Spanien
  • 15/12 kl. 18.15: Frankrig - Sverige
  • 15/12 kl. 20.30: Danmark - Rusland

Frankrigs ønske afvist

Overfor TV 2 SPORT bekræfter EHF, at de har været i kontakt med det franske håndboldforbund, men at det ikke skulle dreje sig om en officiel protest. Der har dog været diskussioner omkring kampprogrammet, ligesom der har været et ønske om at flytte kampen fra 11. december til enten dagen efter eller samme dag som de to andre kampe i gruppen.

Dette ønske er dog blevet afvist, skriver den franske håndboldpræsident.

- Selvom EHF anerkender fordelene ved anmodningen fra det franske håndboldforbund og kvaliteten af forslaget, som vil blive brugt ved fremtidige EM, så vil EHF ikke ændre på mønstret i den nuværende turnering. Der er kun ét svar på banen.

Ekspert: - Svært at tage Frankrig seriøst

Frankrig er forsvarende europamestre, efter at de senest vandt på hjemmebane i 2018. Ved den lejlighed havde franskmændene selv fordel af at kunne planlægge kampprogrammet med henblik på billetsalg og ønsker fra TV.

Derfor spillede de i 2018 deres tre kampe i mellemrunden henholdsvis 6., 9. og 12. december. Imens var andre landstrænere ude i voldsom kritik af EHF for planlægningen – heriblandt danske Helle Thomsen, der dengang trænede Holland og kaldte kampprogrammet for sindssygt.

Faktisk var Frankrig det eneste hold fra top fem ved EM i 2018, der ikke på noget tidspunkt spillede to dage i træk.

Med det i mente mener TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard, at det virker meget dobbeltmoralsk, når Frankrig ved næste europamesterskab forsøger at få flyttet en kamp i mellemrunden.

- Det overrasker mig meget. Jeg mindes ikke lignende tilfælde, hvor lande har forsøgt at flytte kampe midt under et mesterskab. Og når franskmændene råber op, så er det svært at tage seriøst. De var selv seneste arrangører af et EM, så de ved om nogen, hvad der skal gå op i en højere enhed.

- Vi må bare anerkende, håndbold er en lille sport, hvor pengene også skal hentes hjem på underholdning. Så vi kan ikke bare gøre, hvad der passer os. Og ja, så er det vanskeligt at spille to kampe på to dage, men programmet skal jo også gå op i sin helhed, siger Bent Nyegaard.

Du kan se Frankrigs første kamp fra mellemrunden mod Spanien i aften klokken 20.30 på TV 2 PLAY. Samtidig kan du også tænde for TV 2 SPORT, hvor opgøret mellem Holland og Norge fløjtes i gang på samme tidspunkt.