EM håndbold

Danmark står stærkest inden hanekampen på sidelinjen

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der venter Danmarks håndboldkvinder i mellemrunden.

Jacta est alea” var ordene, Cæsar brugte, da han i år 49 f.Kr. besluttede sig for at gå i krig.

"Terningerne er kastet" er den dansksprogede udgave, og krig er lige nøjagtig, hvad den svenske landstræner, Tomas Axnér, har indikeret med sine forbandelser over kampprogrammet, der efter Axnérs mening i helt urimelig grad favoriserer det danske kvindelandshold.

Danmarks landstræner, Jesper Jensen, har ikke været sen til at bede sin kollega om at slappe lidt af, samtidig med at den danske landstræner også har antydet, at det ville hjælpe vort broderfolk, hvis de havde ofret lidt mere tid til at sætte sig grundigere ind i tingene.

Den dialog giver god grobund for en ordentlig holmgang, når Danmark i aften starter mellemrunden med kampen mod Sverige.

7 mod 6 kan trækkes frem senere

Indledende runde udviklede sig helt som ventet. Sikre sejre over Slovenien og Montenegro indhyllet i overlegenhed, stor energiudladning, et flot udtryk og en debuterende landstræner, der demonstrerede ophøjet ro og evnede at få samtlige sine spillere i kamp.

Heller ikke uventet, at kampen mod hurtige og eksplosive franske fødder bød på uoverstigelige udfordringer. Til gengæld betød de franske bjerge, at landstræneren måtte forme helt nye figurer ud af den taktiske modellervoks.

7:6 var én af figurerne, som Jensen fandt frem, og den var lige ved at rette op på det forspring på fem mål, som Orlane Kanor & co. havde sikret sig.

Godt og effektivt så det ud, og lur mig, om ikke netop den taktik og det spil kan blive en afgørende faktor, når de små marginaler skal hentes over på den danske banehalvdel senere.

Profiler kan ikke finde sig til rette

Til gengæld knap så ventet, at EM 2020 indtil nu har givet Jesper Jensen den udfordring, at han skal spekulere i, hvordan pokker han får tre potentielle top otte-spillere til for alvor at sætte hver deres præg på landsholdets kampe.

Mette Tranborg, Mie Højlund og Louise Burgaard kan ikke finde sig til rette i den store og tomme Jyske Bank Boxen.

Lykkes Jesper Jensen med at få de tre til at præstere på højere niveau, samtidig med at kontraspillet lige får et kvalitetsløft, ser jeg fortrøstningsfuldt frem mod ikke bare aftenens kamp, men mod mellemrunden som helhed.

Statistikkerne på Danmarks side

Fakta er nemlig, at Sandra Toft og hendes krigere vinder allehånde statistiske sammenligninger med deres svenske modstandere.

Fløjskud, langskud, kontraløb, færre tekniske fejl, redninger med mere. Anne Mette Hansen & co. overstråler Isabelle Gulldén og hendes kammerater.

Endnu længere nede i detaljen har det danske forsvar flere parader, stjålne bolde og færre udvisninger.

Line Haugsted og Kathrine Heindahl har en afgørende rolle i det danske forsvar.

Statistik er noget, Fanden har skabt, og jeg erkender, at materialet naturligt nok kun dækker over tre kampe, og nogle af tallene er marginale, men det største – den samlede effektivitetsprocent – lader ingen tvivl tilbage. De danske spillere er helt oppe på 63 procent, mens svenskerne må nøjes med mere beskedne 54.

"Samme vej" til mellemrunden

Når jeg tillader mig sammenligningen, er det fordi de to holds gang i turneringen har været nærmest ens.

De startede med at møde – hvad der senere viste sig at være gruppe A og B’s svageste hold - Slovenien og Tjekkiet. Begge hold har forladt turneringen.

Dernæst gjaldt det Montenegro og Spanien for sluttelig at udfordre de to forhåndsfavoritter i gruppe A og B, Frankrig og Rusland.

Som bekendt var både den franske og russiske udfordring for voldsom.

Rusland bliver den store udfordring

Sluttelig er det min påstand, at der kvalitetsmæssigt ikke er den store forskel på Slovenien, Tjekkiet, Montenegro og Spanien.

Terningerne er kastet. Axnér og Jensen får nu mulighed for en meget mere direkte kommunikation. Både fysisk og taktisk.

Jeg forbliver optimist. Jeg ser Danmark som holdet, der i EM’s mellemrunde 1 er førsteudfordrer til de russiske favoritter.

Sandra Toft & co. fastholder spændingen til det sidste og har seks point, når de tirsdag aften møder Daria Dmitrieva & co.

Norge, Rusland og Frankrig er fortsat mine medaljefavoritter.

Jeg drømmer fortsat om dansk semifinale.

Drømmen er fortsat min, og den kan ingen tage fra mig.