TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på beslutningen om kun at udtage kvindelige dommere til EM i kvindehåndbold.

Jeg forstår det ikke. Jeg bliver trist, ked af det og opgivende, inden min følelsesmæssige deroute ender i raseri.

Anledningen er selvfølgelig beslutningen om, at kun kvindelige dommere - for første gang i mesterskabernes historie - skal forsøge at dele sol og vind lige.

I sådan en kamp mellem Danmark og Sverige er der ingen vindere. Kun tabere

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

Min sport, håndbold, er udsat for et systematisk og aldeles ødelæggende angreb fra det allerøverste organ, EHF, det europæiske håndboldforbund.

Min tristesse og nærmest opgivende holdning undgår jeg ikke, når jeg tænker på alle de involverede: Udøvere, officials, frivillige, tv-seere samt pressen, der bruger masser af energi og tid ved én af spillets største begivenheder.

Alle er kede af det. Jeg tænker især på de stakkels dommere. Grækenland og Bosnien-Hercegovina stiller med par, der ikke har dømt kampe af betydning i syv (7) år. Det litauiske par, der var i så store vanskeligheder, i fredagens kamp mellem Danmark og Sverige har ikke testet sig selv på internationalt niveau i fire (4) år.

Hvor må de være kede af det, triste, måske deprimerede, for hvor sjovt er det lige at løbe rundt og lave fejl på fejl, når de ikke har en chance for at rette op på noget som helst.

Vi er alle gidsler i et håbløst politisk spil, hvor ligestillingsdebat og kønskvotering er i spil på et fuldstændigt og aldeles malplaceret grundlag.

Det er her mit raseri kommer til udtryk.

Præsidenten uden tøj på

Jeg skal gudhjælpemig høre EHF-præsident Michael Wiederer - som i januar søger om ’four more years’ i præsidentembedet - sige til TV 2, at han bakker op omkring dommerudvalget, der har foreslået kun at bruge kvindelige dommere ved EM 2020.

Ansvarsforflygtigelse på allerhøjeste niveau: Nein, Herr Präsident Wiederer. Det er ikke dommerudvalget, der har fostret den idé, men dig selv.

H.C. Andersen har ikke levet forgæves. ’Kejserens nye klæder’ er et fantastisk eventyr, og ikke for første gang skal sandheden komme fra barnet.

”Han har jo ikke noget tøj på”, sagde barnet, og det er lige nøjagtig, hvad du ikke har, EHF-Præsident Wiederer.

Jeg har aldrig været mere seriøs

Hvad ville det svare til på spillersiden? Skulle Jesper Jensen, Olivier Krumbholz, Thorir Hergeirsson og alle deres landstrænerkolleger blot stille med spillere, der ikke havde trænet nævneværdigt, og som i hvert fald havde spillet meget få internationale kampe de sidste fire til syv år.

Nogen vil sige: "Hør nu her, Nyegaard, hvis jeg skal læse videre, er du nødt til at blive mere seriøs i din argumentation."

Jeg har aldrig været mere seriøs, og det er jo det, der er hele problemet.

”Han har jo ikke noget tøj på”, sagde barnet.

Ingen vindere - kun tabere

Fakta er jo, at i sådan en kamp mellem Danmark og Sverige er der ingen vindere. Kun tabere. Fordi ethvert spil har et regelsæt, og det kunne ingen genkende i store dele af de 60 minutter.

Jeg beder til, at samtlige nationer og andre interessenter udi kvindehåndbolden råber op i et omfang, så EHF-toppen ikke kan undgå at høre det.

Og gerne med et volumen, så også IHF-præsident, Dr. Hassan Moustafa, kan høre det, så jeg ikke skal opleve samme farce og ydmygelse af kvindelige dommere under det internationale håndboldforbund, når VM 2021 i Spanien fløjtes i gang den 2. december.

Der er plads til kvindelige dommere

Sluttelig dette: Kvindelige dommere hører selvfølgelig til i topidræt.

De franske tvillingesøstre, Charlotte og Julie Bonaventura, har længe dømt herrehåndbold og er også med ved det forestående VM for herrer i Egypten.

Endnu en fransk kvinde har vist vejen til den absolutte top. Denne gang i fodbold.

Stéphanie Frappert blev den første kvindelige dommer, der dømte i UEFA Champions League. For blot elleve dage siden ledte hun kampen mellem Juventus og Dynamo Kiev.

Fælles for de tre franske kvinder er, at de har knoklet og trænet i veletablerede nationale ligaer, ligesom de har dømt et hav af internationale kampe.

Med andre ord. De har haft mulighed for at dygtiggøre sig på samme måde, som spillere dag ind og dag ud forsøger at blive dygtigere.

Den chance og de muligheder fik græske I. Christidi og I. Papamattheou, V.Valvan og T. Prastalo fra Bosnien-Hercegovina og V. Kijauskaite og A. Zaleine fra Litauen ikke.

Derfor står EHF’s præsident, Michael Wiederer, helt nøgen tilbage.