Danmark har lukket færrest mål ind af alle - 'blandt Europas bedste'

Blandt landsholdets aktører er der enighed om, at forsvaret har været det bedste i Danmarks spil under EM på hjemmebane.

Tilfredsheden kan ikke blive større, når Sandra Toft taler om det danske forsvar.

- Vi har stået rigtig godt i forsvaret. Vi har ikke lukket så mange mål ind, og det er også takket være den betonmur, der står foran mig. Den flytter sig hurtigt, og forsvaret går også hårdt til den, så det gør mit job nemmere, er de rosende ord fra den danske målmand.

Danmark har indkasseret 111 mål i alt i sine første fem kampe ved EM. Det er færrest af alle hold. To mål færre end Frankrig, fire mål færre end Norge og ti mål færre end Rusland.

Sandra Tofts totale redningsprocent før Danmarks sjette kamp og sidste i mellemrunden er på 37.

Det bedste forsvar for Toft er det danske

Hvad er det bedste forsvar, der kan stå foran dig?

- Det er dét, jeg har her, siger Sandra Toft til TV 2 SPORT og uddyber:

- Det er nogle virkelig dygtige forsvarsspillere, der står foran mig. Vi har en god kommunikation, og hvis jeg beder om noget, bliver det udført. Selvfølgelig scorer modstanderne mål, det kan vi ikke undgå, og vi skal jo helst derud, hvor det skal være flotte mål, før de scorer.

- En gang imellem bliver de (de danske forsvarsspillere, red.) også snydt, eller jeg laver en fejl, og det må vi tage med. Men bare det, at de knokler en vis del ud af bukserne og ofrer sig for hver duel og bold, så er jeg fint tilfreds.

Et af de bedste forsvar og måske det bedste målmandspar

Landstræner Jesper Jensen nævner ligeledes forsvaret, når han udpege det bedste element i det danske spil indtil nu.

- Det var måske også det, vi havde mest tryghed i, men jeg synes, at den evne vi har haft til at have tillid til hinanden og holde fast i det, som er vores fundament, har været rigtig god, siger Jesper Jensen til TV 2 SPORT.

Han kalder forsvarsindsatsen mod Spanien søndag aften for Danmarks bedste indtil videre. Over stort set samtlige 60 minutter var de danske forsvarsspillere dygtige til det, landsholdet har talt om og aftalt på taktikmøderne.

- Vi har en tryghed i, at vores målmænd måske er det bedste par i Europa, men jeg tror også, at målmændene har en tryghed i, at vi har et af de bedste forsvar i Europa, lyder det fra landstræneren.

Større ro og gode til at justere

Ud over hurtige fødder, hårdhed, kommunikation og tryghed er også ro en af forklaringerne bag det gode forsvarsspil.

Det har givet stregspiller Kathrine Heindahl, der også slider og slæber i midterforsvaret, bedre arbejdsbetingelser.

- Vi har fået justeret nogle ting, i forhold til hvordan vi vil have backer og fløje til at arbejde i højere grad, og det gør, at der er sindssygt meget ro inde omkring os på treer-positionen. Så jeg føler, at jeg ikke har et ret stort arbejdsområde at dække i, siger Kathrine Heindahl til TV 2 SPORT.

Det er i forsvaret, at kampen skal vindes

Sandra Toft, landsholdsmålmand

- Over 60 minutter er vi også gode til at få rettet til, og jeg føler, at modstanderne skal komme med noget nyt eller virkelig udføre deres angreb til perfektion, for at det bliver gode chancer for dem.

Forsvaret har været godt længe

Det gode danske forsvarsspil er dog ikke bare dukket op til mesterskabet på hjemmebane.

- Man skal langt tilbage for at finde en kamp, hvor vi ikke var gode forsvarsmæssigt. Både i Japan (VM 2019, red.) og nu viser vi, at vi - og med de to målmænd vi har - er sindssygt svære at score imod, og så er det egentlig bare et spørgsmål, om vi selv kan score nok mål til at vinde kampene, siger Kathrine Heindahl.

Sandra Toft lovpriser sit forsvar, som landstræner Jesper Jensen kalder for et af de bedste. Video: TV 2 Sport

- Vi lægger hele tiden lag på rent forsvarsmæssigt. Forsvaret var også rigtig godt i Japan, og det er det, vi bygger videre på nu, siger Sandra Toft.

Kampen mod Rusland skal vindes i forsvaret

Tirsdag aften kommer hun og det danske forsvar på endnu en hård prøve. Denne gang mod den olympiske mester Rusland. Vinderen booker plads i semifinalerne, mens taberen skal spille om femtepladsen.

- Jeg tror, at det er i forsvaret, at kampen skal vindes, fordi de har nogle sindssyge individualister på det russiske landshold, der kan skyde, finte og spille stregen, siger Toft.

EM-braget mellem Danmark og Rusland fløjtes i gang klokken 20.30 og kan ses direkte på TV 2 og TV 2 PLAY.