EM håndbold

'Danmarks russer' vil opsnappe afgørende taktikker

Stregspilleren Kathrine Heindahl har siden i sommer spillet for storklubben CSKA Moskva, hvor mange af de russiske landsholdsspillere hører til.

Kan du noget russisk?

- Да. Маленький. (Ja, lidt, red.)

Lidt har også ret, men måske ærgrer det alligevel den danske stregspiller Kathrine Heindahl en lille smule, at hun ikke har lært endnu mere russisk de sidste fire måneder, når Danmark tirsdag aften møder Rusland.

Efter to sæsoner i Odense Håndbold skiftede hun i sommer til den russiske storklub CSKA Moskva, og derfor har hun et større kendskab end de fleste holdkammerater til modstanderen i den afgørende mellemrundekamp.

- Jeg håber, vi har en større fordel ved, at jeg næsten spiller med dem alle sammen, end de har ved kun at spille med mig. Så min viden, og at jeg er vant til at stå ved siden af dem til daglig, giver mig og holdet en stor fordel, siger Kathrine Heindahl.

Til taktikmødet har Heindahl også en del at skulle have sagt

Jesper Jensen, landstræner

Vil opsnappe russernes taktikker

Siden hun flyttede til Rusland i august, har hun brugt det meste af tiden på at falde til og vænne sig til en ny by og klub. Derfor er det begrænset, hvor lang tid hun har brugt på at lære sproget, men en lille smule russisk er det blevet til, og det satser Heindahl stærkt på at drage fordel af.

- Jeg kan godt lure, hvad de kalder af systemer og sådan. Jeg håber da, det giver mig en fordel.

Så hvis de kommer med indbyrdes kommandoer, opfanger du så det?

- Jeg vil i hvert fald gøre alt, hvad jeg kan. Der er jo mange håndboldtermer, som jeg forstår. Så er det klart, at hvis de har opkaldt deres systemer efter tal, så ved jeg ikke helt, hvad kombinationen er. Men det kan være, jeg kan lure det i løbet af kampen.

Landstræner Jesper Jensen har ikke lagt skjul på, Heindahl er Danmarks førstevalg på stregen.

- Og ellers ved jeg godt, hvad de overordnede systemer hedder. Om de vil spille det samme, eller hvad deres små interne kommandoer er. Det håber jeg at kunne opsnappe, siger den danske stregspiller.

Jesper Jensen vil inddrage Heindahl i dansk taktik

Det store kendskab til Rusland betyder også, at landstræner Jesper Jensen i endnu højere grad vil involvere Heindahl i taktikken til kampen.

- Heindahl er enormt spilintelligent og har et stort kendskab til spillerne i blandt andet Rostov-Don, men især CSKA-spillerne, som hun render rundt med til daglig. Den viden lader vi ikke bare gå tabt, siger Jesper Jensen.

Fra landstrænerens egen dagligdag som klubtræner i Team Esbjerg kender han også flere russiske spillere fra især kampe i Champions League.

Alligevel er det førstehåndskendskab, som Heindahl med en dagligdag i russisk håndbold har, endnu mere værd.

- Hun har allerede været inde og nævne et par ting, og til taktikmødet har hun også en del at skulle have sagt, ligesom hun plejer at have. I morgen har hun også bare et stort kendskab til modstanderen, lyder det fra landstræneren.

To russiske klubber dominerer på landsholdet

På modsatte trænerbænk vil det være spanske Ambros Martin, der står i spidsen for Rusland. Og spanieren har i den grad en trup, der er vant til at spille sammen til daglig.

Kigger man på statistikken over de russiske spillere, der har fået mest spilletid ved EM, så kommer ni ud af ti fra Ruslands to største klubber på kvindesiden, CSKA Moskva og Rostov-Don.

  • Anna Sedoykina (CSKA Moskva)
  • Viktoriia Kalinina (Rostov-Don)
  • Daria Dmitrieva (CSKA Moskva)
  • Polina Vedekhina (CSKA Moskva)
  • Vladlena Bobrovnikova (Rostov-Don)
  • Daria Samokhina (Astrakhanochka)
  • Kseniia Makeeva (Rostov-Don)
  • Iuliia Managarova (Rostov-Don)
  • Antonia Skorobogatchenko (CSKA Moskva)
  • Kristina Kozhokar (Rostov-Don)

​Ovenstående er spillere, der alle har været på banen i mere end 100 minutter i Jyske Bank Boxen ved EM 2020.

Daria Dmitrieva er russernes playmaker og bindeled, men hun har haft store udfald under årets EM.

- Det er en kæmpe fordel for Rusland. Man kan også se, at de to og to har lagt små aftaler ind. Landsholdet er alt, og Moskva og Rostov-Don er klubber, der er til for at styrke landsholdet, siger Kathrine Heindahl og sætter flere ord på tre af de afgørende spillere, som Danmark står overfor.

- Vedekhina er en meget elegant håndboldspiller, som både er god i finterne og har et super elegant skud.

- Dmitrieva er lidt omdrejningspunktet. Det er ikke der, det går allerhurtigst, men der er rigtig meget hjerne bag, og der kommer mange finurlige ting, og det er hende, der styrer det russiske angrebs- og forsvarsspil.

- Skorobogatchenko kommer med en masse fysisk og er super god til at skyde og løbe på ydersiden. Så det er en bagkæde, der kan rigtig mange ting.

Håndbold er russernes chance i livet

Samtidig fremhæver den danske stregspiller det helt specielle ved russernes mentalitet, når de går på banen.

Selvom hun har fået et indblik i det gennem flere år på topplan på både klub- og landshold, så har den seneste halvsæson i Rusland blot forstærket indblikket i kulturen.

- Det er all-in. Det betyder alt for dem. Håndbold er deres chance i livet, kan man næsten sige. Det er deres mulighed for at tjene penge til dem selv og familien. Når jeg siger, at næsten alle på vores landshold har en uddannelse, kigger de mærkeligt og forstår ikke helt, hvorfor det ikke hedder all-in for os.

- De vil dø med skoene på, og det ligger meget dybere i deres kultur, end det måske gør hos os danskere. Det ligger også i vores kultur, men for dem er det hele deres livsgrundlag, fortæller den danske CSKA-spiller.

Scenariet er ganske klart for Danmark inden kampen mod Rusland. En sejr vil betyde, at Danmark er klar til semifinalen. Uafgjort og nederlag vil sende danskerne ud i en kamp om femtepladsen.

Hvis Frankrig taber sin afgørende kamp til Sverige, kan Danmark med en sejr ovenikøbet spille sig op på førstepladsen i mellemrundens Gruppe 1. Den eftertragtede plads vil betyde, at man undgår favoritterne fra Norge i en EM-semifinale.