EM håndbold

Russisk legende sagde noget om Danmark, som fik Pytlick til at reagere

Danmark og Rusland mødes tirsdag aften til en skæbnekamp ved EM. De to landshold har en særlig historie, der begyndte for 19 år siden.

Evgeny Trefilov, Jan Pytlick og Vadim Michagin.

Tre navne, der i begyndelsen af 00’erne var hovedaktørerne bag et givtigt samarbejde mellem dansk og russisk håndbold.

Et yderst nødvendigt samarbejde set med danske briller. Jan Pytlick, der i 2001 var Danmarks landstræner, havde nemlig set nok. De store russere styret med hård hånd af landstræner Evgeny Trefilov var alt for gode. Og det er faktisk en underdrivelse.

- De var fuldstændig outstanding.

- De spillede noget håndbold, som vi slet ikke kunne følge med i. Vi kunne overhovedet ikke være med.

- Vi kiggede måbende og sagde til hinanden: "Russerne... Dem er der ingen, der kan slå".

- Så hvis vi ikke allierede os med dem, ville de mase os fuldstændig de næste mange år, siger Jan Pytlick til TV 2 SPORT.

Han havde netop set sit landshold blive udspillet i VM-semifinalen mod Rusland, der maste danskerne med cifrene 26-20.

Følelsen af at være blevet kørt over af et russisk godstog blev mere smertefuld. Pytlick mindes tydeligt én kommentar fra den russiske landstræner umiddelbart efter kampen.

- Trefilov sagde på pressemødet, at de ikke får problemer med Danmark i fremtiden. Det hæftede vi os ved. Der var vi lige blevet olympisk mester året forinden og blev det i 1996. Nu havde Trefilov et billede af, at han kom med holdet, der kunne sidde på toppen de næste mange år.

Pytlick i vildrede fik idé

Kommentaren afskrækkede dog ikke Pytlick. I stedet for at se Rusland som fjende nummer et fik han idéen om at gøre Trefilovs landshold til venner.

Yevgeny Trefilov

  • 65 år, født i Krasnodar, Rusland
  • Landstræner for Rusland fra 1999 til 2012 og 2013 til 2019
  • Overtog et kriseramt landshold, der netop var blevet nummer 12 ved EM 1999
  • EM-bronze i sin slutrundedebut (2000)
  • Fire gange verdensmester (2001, 2005, 2007, 2009)
  • Olympisk mester (2016)

- Assistenttræner Kim Jensen og jeg snakkede om, at "for satan altså... De vil blive så suveræne de næste mange år" – ligesom Norge er det i øjeblikket – for de så simpelthen så stærke ud.

- Vi var nødt til at lære dem bedre at kende, vi var nødt til at træne noget mere med dem og spille noget mere imod dem for at lære dem bedre at kende og finde ud af, hvordan vi skulle tackle den her enorme fysik og hastighed, de spillede med, siger Pytlick.

Danmark spillede mod Rusland seks gange inden EM

Samarbejdet kom i stand, og i juni 2002 satte russerne sig i en flyver med kurs mod Kastrup til træningslejr på Sjælland. Det blev begyndelsen på et tæt samarbejde. De næste fire landskampe, holdene spillede, var mod hinanden.

Trefilov var rasende. Han hader at tabe til Danmark. Vi var bare nogle nips

Jan Pytlick

Først i Solrød og Farum, og to måneder senere inviterede den russiske lejr Danmark til Toljatti i Centralrusland. Her spillede de to træningskampe. I oktober tog russerne igen turen til Danmark. Denne gang til Jylland, hvor de igen stod over for hinanden i to gange 60 minutter.

Seks gange nåede de to lande at spille mod hinanden, inden Danmark var værter for EM til december. Træningskampene endte med fire sejre til russerne, en uafgjort kamp og en enkelt dansk sejr.

Pytlick husker tilbage på en episode i Toljatti. Her spillede landsholdene 26-26 i den første af to træningskampe. Det huede ikke ligefrem den stolte og krævende Trefilov, og det fik hans spillere at føle til træningen dagen efter.

- Han var decideret rasende. Vores videomand var inde at se deres træning. Det første kvarter stod de bare på en lang række som en flok militærfolk, mens han gik frem og tilbage og skældte dem ud. Han var rasende. Min videomand fortalte, at det var helt vildt.

Det virkede tilsyneladende. For dagen efter kørte russerne Danmark over fra første fløjt. Pytlick mindes, at danskerne kom bagud med 1-9 mod et hold med ild i øjnene.

- Trefilov var rasende. Han hader at tabe til Danmark. Vi var bare nogle nips, siger Pytlick.

Trods Trefilovs iltre temperament husker Jan Pytlick det som en god periode, hvor begge nationer lærte fra sig.

- Vi var små i forhold til dem. Men vi kunne noget på fødderne, som de ikke kunne. Trefilov fortalte meget om, at han ikke syntes, Rusland var håndboldkloge nok. Russisk håndbold var lidt maskinehåndbold. I dag er det teknisk dygtige og kloge spillere. Det har virkelig ændret sig meget.

Uden Vadim ville samarbejdet mellem Danmark og Rusland aldrig være blevet til noget

Jan Pytlick

Den danske landstræner havde også stor gavn af samarbejdet og de seks landskampe.

- Det, Trefilov mestrede, var måden, han drev sine spillere frem på. Han var over dem hele tiden. Det har været kendetegnende for alle hans trænerperioder, hvor han har stillet meget store krav til dem og forsøgt at udvikle dem på håndboldforståelsen, siger Jan Pytlick.

Evgeny Trefilov, Vadim Michagin og sprogbarrieren

Men hvordan kommer sådan et arbejde i stand, når Rusland har en træner, der kun kan tale russisk? Og hvordan sælger man planen om, at det da er en god ide, at Evgeny Trefilov tager sit suveræne landshold til Danmark? Det havde Pytlick og Dansk Håndbold Forbund løsningen på.

- Vi spurgte, om de ikke kunne tænke sig at komme til Danmark på træningslejr. På det tidspunkt havde de ikke så mange penge i russisk håndbold, så Dansk Håndbold Forbund betalte for deres træningslejr.

Inden skulle de dog lige finde en løsning på, hvordan kommunikationen skulle foregå. For dengang kunne man ikke ansøge om venskab på Facebook og kommunikere via oversatte beskeder med hjælp fra Google Translate.

Derfor kom Vadim Michagin ind i billedet.

Han er fra Danmark, har russisk familie og kan således både tale dansk og russisk. Han har tidligere hjulpet Jan Pytlick i forbindelse med at hente russiske spillere til den danske liga, da Pytlick var træner for Team Esbjerg og GOG i slutningen af 90’erne.

Han skulle vise sig at få en nøglerolle i Pytlicks plan.

- Uden Vadim ville samarbejdet mellem Danmark og Rusland aldrig være blevet til noget, siger Pytlick.

- Det har han da holdt godt skjult for mig. Det har jeg ikke hørt ham sige før, siger Vadim Michagin og griner.

Opgaven som talerør mellem Pytlick og Trefilov gik glimrende. Der var kemi med det samme, samarbejdet udviklede sig og endte med tre landsholdssamlinger i 2002.

Vadim Michagin husker, at Trefilov altid var lunefuld og i godt humør, når han kom til Danmark i forbindelse med samarbejdet mellem landsholdene.

- Og så havde Trefilov altid lækkerier med i form af vodka og kaviar. Det var jo perfekt, siger han og griner.

Trefilov er fan af dansk håndbold

Det var dog ikke kun kulinariske delikatesser, der blev indtaget. Håndbolden var i fokus.

- Jan, Trefilov og jeg mødtes – bare os tre – og udvekslede ideer og erfaringer. Trefilov har altid haft et godt øje til dansk håndbold og har det stadig. Han har altid været inspireret af og imponeret over den spillestil, der har været i Danmark, siger Vadim Michagin.

19 år senere har han stadig kontakt med den russiske trænerlegende, og de to har talt med hinanden så sent som i sidste uge.

Trefilov er blevet vicepræsident for det russiske håndboldforbund, men er ikke med til EM-slutrunden i Danmark. Den 65-årige russer har nemlig været igennem en hård tid. Sidste år gennemgik han en stor operation for hjerteproblemer og har været smittet med coronavirus i år.

Ifølge Vadim Michagin har han det okay, og Trefilov har fortalt ham, at han overvejer at tage turen til Herning, hvis Rusland formår at kvalificere sig til semifinalen.

Danmark fik revanche i 2002

Seks landskampe klogere på russisk håndbold gik Jan Pytlick og det danske landshold til EM på hjemmebane i 2002 med håb om at gøre hjemmepublikummet stolt.

- Rusland får ikke problemer med Danmark i fremtiden.

Trefilovs sætning fra året inden rungede stadig.

Turneringen udformede sig således, at Danmark og Rusland stod over for hinanden i semifinalen – præcis som året forinden, hvor Danmark blev kvast ved VM i Italien.

Det blev de ikke denne gang. Pytlicks forsvar tillod kun 18 russiske scoringer og scorede selv 22 af slagsen.

En betydningsfuldt samarbejde

24 timer senere løftede Danmark pokalen efter en finalesejr over Norge i Aarhus.

- Der er ingen tvivl om, at vores erfaring med russerne op til EM i Danmark gav os rigtig meget.

- Det gav noget hårdhed. De var svære at spille imod, og man skulle spille op til sit bedste. Og vi kom til at stå rigtig godt i vores forsvar, siger Jan Pytlick.

Det succesfulde samarbejde med Rusland holdt ved. Danmark og Ruslands seneste træningskamp på dansk grund var således i Haderslev i forbindelse med Golden League i 2016.

- Nu skal vi passe på med at tillægge samarbejdet for meget, men det betød en stor del for landsholdet fremover, siger Pytlick.

Danmark fortsatte med at have godt styr på russerne efter EM-triumfen. De næste fire træningskampe mellem de to hold endte alle med dansk sejr.

Da det for alvor gjaldt i semifinalen ved EM i Ungarn i 2004, var Pytlicks landshold også stærkest. Året efter fik russerne dog revanche i VM-semifinalen i Sankt Petersborg. Dagen efter vandt de over Rumænien i finalen.

Tirsdag mødes Danmark og Rusland i en altafgørende kamp i EM-mellemrundegruppen om pladsen i semifinalen. Kampen begynder klokken 20.30 og kan ses på TV 2.