EM håndbold

Officielt: Rusland-træner fyret efter nederlag til Danmark

Ambros Martin stod i spidsen for det russiske landshold for sidste gang, da Danmark spillede sig i EM-semifinalen.

Danmarks imponerende sejr over Rusland får konsekvenser for landstræner Ambros Martin.

Han stopper med øjeblikkelig virkning. Det meddeler det russiske håndboldforbund onsdag aften i en pressemeddelelse.

- Beslutningen er truffet af bestyrelsen af FGR (Ruslands håndboldforbund, red.) efter Ruslands nederlag i den sidste kamp i mellemrunden ved EM, skriver forbundet.

Allerede tidligere på dagen kom det hos den russiske nyhedstjeneste Tass frem, at Ambros Martin ikke ville fortsætte som landstræner.

- Ambros Martin vil blive bedt om at træde tilbage, lød det fra præsidenten i det russiske håndboldforbund, Sergey Shishkarev.

- I hans seneste interview fortalte han, at han fokuserede på to hold: Det russiske landshold og sin familie. Vi giver ham muligheden for kun at koncentrere sig om sin familie. Han kan se sine sønner og blive glad – som far til tre drenge forstår jeg ham virkelig godt, tilføjer Shiskarev.

Rusland gik videre til mellemrunden med fire point efter sejre i alle tre gruppekampe. Tirsdag havde uafgjort mod Danmark været nok til at sikre en plads i semifinalen, men med et nederlag på 30-23 kommer Rusland ikke til at spille om medaljer ved dette EM.

- Vi fandt ikke den rigtige rytme i kampen. Hverken i forsvaret eller i angrebet, sagde Ambros Martin på et pressemøde lige efter nederlaget til Danmark.

I pressemeddelelsen skriver forbundet, at den assisterende træner, Alexey Alekseev, skal stå i spidsen for det russiske landshold, når de fredag møder Holland i en kamp om femtepladsen.

Skifter træner under EM

Rusland var senest i semifinalen ved VM i 2019, og for to år siden nåede de finalen. Så at de nu skal spille om femtepladsen, er ikke noget, som de har været vant til de seneste år.

- Det var en total deklassering af en storfavorit, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Det var imponerende at se hvor få fejl, Danmark lavede. Og så med et betonforsvar foran Sandra Toft. Det var altså for meget for Rusland.

Det er endnu uvist, hvem der skal lede det russiske hold i fredagens placeringskamp.

- En anden træner vil lede holdet i kampen om femtepladsen og i de kommende kvalifikationskampe (til VM). Hvem og hvordan vil vi beslutte på et møde i bestyrelsen, siger Shiskarev.

Ambros Martin, der regnes for at være en af verdens bedste trænere, har været russisk landstræner siden 2019. Hans pludselige exit markerer afslutningen på et kedeligt EM for Martin, der få dage inde i turneringen brød coronarestriktionerne ved at gå ud af den såkaldte råde boble.

Det endte med at koste ham en advarsel fra det europæiske håndboldforbund.