Legende mistænker russere for at skyde Toft i hovedet med vilje

Målmanden med næstflest danske landskampe, Karin Mortensen, var ikke udpræget begejstret for de russiske skud mod Sandra Toft.

- For det første kan jeg ikke forstå, at hun ikke blev mere sur, end hun blev.

Hvis den danske landsholdslegende Karin Mortensen havde været i Sandra Tofts sted under EM-kampen mod Rusland, havde hun ikke nøjedes med at gestikulere med armene og snakke til russere og dommere.

- Jeg var blevet eddikesur, hvis det havde været mig, der havde stået inde i målet, siger Karin Mortensen til TV 2 SPORT.

Under tirsdagens skæbnekamp blev Sandra Toft ramt flere gange i ansigtet af russiske skud, og andre gange fløj deres afslutning tæt forbi den 31-årige keepers hoved.

Både Sandra Toft og TV 2 SPORTs håndboldekspert Klavs Bruun Jørgensen har udtalt, at de ”tror på det bedste i folk”.

- Skud fra en helt fri position

Det ville Karin Mortensen også ønske, at hun kunne gøre. Hun sidder dog alligevel tilbage med en dårlig fornemmelse.

- Det skulle ikke undre mig, hvis russerne gjorde det bevidst. Også fordi spillerne gør det flere gange, siger Karin Mortensen.

Efterfølgende har Vladlena Bobrovnikova, som sendte det første skud i hovedet på Toft, været ude at sige undskyld og sige, at det ”selvfølgelig ikke var med vilje”.

Det overbeviser dog ikke Mortensen.

- Det er jo fra en position, hvor hun er helt fri. Hun har også armen fri, og ingen presser hende eller noget i den stil. Derfor synes jeg, at det lugter af, at hun og de gør det bevidst.

Efter Bobrovnikovas skud måtte en groggy Toft ud at sidde på bænken for at få styr på næseblod og bestå diverse test for igen at få lov til at spille.

Enten scorer eller skader man

Men hvad får russerne ud af at ramme Toft i hovedet, tænker du måske?

Svaret er ifølge Karin Mortensen, at enten så rammer man keeperen i hovedet, eller også går bolden ind. Altså en form for win/win-situation.

- At sætte den stærkeste spiller ud af spillet handler om at give hende en kæmpe tackling ud af banen eller at skyde hende i hovedet, hvis det er en målmand. Fordi så kan det være, at hun sætter sig på bænken.

Karin Mortensen mener, at det hele grunder i forskel på kultur og måden, man vil vinde på.

I perioden 2000 til 2012 nåede hun at spille 233 kampe for Danmark, hvilket er næstflest landskampe af alle, og hun har derfor mødt blandt andre Rusland mange gange.

- Man kan ikke komme udenom, at mange af russerne spiller håndbold af en anden årsag, end danskerne gør. Det kan være en vej ud af kummerlige forhold eller en vej til at brødføde deres familie. Det er nogle andre vilkår, de kommer fra end os, der gør det af ren og skær lyst, og fordi vi synes, det er rigtig sjovt.

De taler ikke om det

Selvom Vladlena Bobrovnikova ikke var den eneste, der ramte Sandra Toft i hovedet, tror Karin Mortensen ikke på, at russerne på forhånd har aftalt at ramme danskeren i hovedet.

- Det bliver ikke nævnt med et ord, for det er de kloge nok til ikke at gøre. For det kommer tifoldigt igen, hvis nogen hører om det eller bliver opdaget, siger Karin Mortensen og tilføjer:

- Det ligger bare dybt inde i dem: "Giv jer 100 procent - koste, hvad det vil."

Trods hovedskud og modgang scorede Sandra Toft topkarakter i TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaards karakterbog. Hun endte med en redningsprocent på 44 efter 14 redninger på 32 afslutninger.

Danmark vandt kampen 30-23 og møder Norge i semifinalen fredag aften klokken 20.30.

Karin Mortensen blev europamester og to gange olympisk mester med det danske landshold.