EM håndbold

- Havde de mødt Costa Rica, ville han sige det samme, siger Jensen om norsk udmelding

Norge er favoritter inden kampen mod Danmark. Det afholder dog ikke den norske landstræner for at kalde semifinalens udfald for 50/50.

Titelfavorit. Håndboldstormagt. Topper topscorer- og assistlisten.

I fredagens skandinaviske semifinalebrag går det norske håndboldlandshold ind på halgulvet i Herning som favoritter, når Norge og Danmark kolliderer i en direkte duel om den ene af to finalepladser.

I det hele taget er det en sjældenhed, at vores nordiske overbo er underdogs op til en håndboldkamp. Det er de heller ikke, når urets visere passerer 20.30 fredag aften. Men ifølge Norges landstræner, Thorir Hergeirsson, er kampens udfald 50/50.

En spådom, som den danske landstræner, Jesper Jensen, ikke giver meget for.

- Det er da pænt af Thorir at kalde det en 50/50-kamp. Det er vi da stolte af. Men havde de mødt Costa Rica i den første kamp ved et verdensmesterskab, ville han sige det samme. Det er efterhånden lidt af en standardkommentar fra hans side af, fortalte Jesper Jensen med et smil.

Vi har nok det bedste forsvar i verden

Jesper Jensen, dansk landstræner

Men den danske landstræner er meget optimistisk forud for kampen. Og med god grund.

For en af Danmarks helt store styrker er forsvaret, der har leveret så gode defensive præstationer, at de har lukket færrest mål ind af alle hold i mellemrunden.

Et godt udgangspunkt når man skal møde et af verdens bedste kontrahold, der laver stribevis af mål og er indehaver af turneringstopscorer, Nora Mørk.

- Vi tror enormt meget på os selv. Vi har nok det bedste forsvar i verden. Inden slutrunden ville jeg nok have påstået, at det var nordmændenes. Men vi har vist, at vi har et forsvar på absolut verdensklasseniveau, sagde Jesper Jensen.

Ikke første gang

For den vakse læser og trofaste håndboldtilhænger kan man muligvis genkende Hergeirssons underspil af de norske kvaliteter.

Og at Jesper Jensen kalder udtalelsen for en 'standardkommentar', finder man bevis for ved VM-slutrunden i 2019 forud for Norges kamp mod Slovenien. Her fremhævede Hergeirsson, at Slovenien kunne slå alle hold.

Norges rutinerede stregspiller Hedi Løke tilføjede da også, at hendes landstræner har for vane at sige det om alle mandskaber, de møder.

- Thorir siger jo, at det er 50/50 i alle kampe, udtalte hun dengang.

Håndboldekspert på TV 2 SPORT Bent Nyegaard placerer favoritværdigheden hos Norge, men fremhæver stadig, at Hergeirssons 50/50-udmelding er en strategisk kommentar.

- Der er ingen tvivl om, at Norge er favorit. Men Danmark er i en opadgående formkurve og i de foregående kampe i Golden League-turneringen, var Danmark altså tæt på dem. Især i den sidste.

- Jeg noterer mig dog også, at Thorir er den største fedtspiller, jeg nogensinde har set, grinte Bent Nyegaard.

Danmark og Norge spiller semifinale 20:30 og kan ses direkte på TV 2.

I den anden semifinale mødes Frankrig og Kroatien. Både finalen og bronzekampen bliver spillet søndag i Boxen i Herning.