EM håndbold

Norsk suverænitet kan blive deres eget dødsstød, vurderer eksperter

Danmark har flere våben, der kan ramme Norge. Det vurderer eksperter, der især peger på én ting, der skal lykkes for danskerne.

Resultaterne og en målscore på 205-135 taler sit tydelige sprog om et urørligt norsk hold, der ikke har efterladt den mindste tvivl om deres suverænitet.

  • 35-22 over Polen
  • 42-23 over Tyskland
  • 28-20 over Rumænien
  • 32-25 over Holland
  • 36-25 over Kroatien
  • 32-21 over Ungarn

Ikke en eneste af de første seks kampe har Norge vundet med under syv mål. Så hvad taler egentlig for, at Danmark har en chance for at vinde det nordiske brag og spille sig i EM-finalen?

Det kan godt være et problem, hvis man vinder med over syv mål i hver kamp

Klavs Bruun Jørgensen, tidligere landstræner og ekspert

Det gør lige nøjagtig de mange storsejre, hvor skørt det end kan lyde. TV 2 SPORTs håndboldeksperter er nemlig ikke i tvivl om, at Danmark kommer til at spille på et niveau, der er langt højere, end hvad Norge har mødt hidtil i mesterskabet.

- Niveauet i Norges halvdel har slet ikke været det samme, hvis man sammenligner med nogle af de kampe, jeg har set fra Herning, der har været på højere niveau. Det giver mig en tro på, at selvom nordmændene er favoritter, så har Danmark en reel chance, siger Peter Bruun Jørgensen, der fra sin position i Kolding har set samtlige kampe, hvor Norge har været involveret.

Samtidig har han også været vidne til nationer som Holland og Tyskland, der i flere kampe har spillet langt under det forventede niveau. Alt sammen resulterede det i, at Norge reelt kun blev matchet i 35 minutter mod Kroatien, inden nordmændene trak fra og vandt de sidste 25 minutter med 11 mål.

"Et problem" at vinde for stort

Og der kan nemt ligge en ulempe i, at man som hold ikke er blevet matchet mod de stærkeste nationer, før det virkelig gælder. Det pointerer den tidligere landstræner Klavs Bruun Jørgensen.

- En gang imellem kan det godt være et problem, hvis man vinder med over syv mål i hver kamp. Når man så først møder modstand, skal man lige finde ud af, hvilket ben man skal stå på, siger han og fremhæver, hvad der kan ramme Norge.

- Der er jeg slet ikke i tvivl om, at hvis vi kommer ned og står seks mod seks i det danske forsvar, så får nordmændene problemer med at komme til ordentlige afslutninger. Og når de så kommer til afslutninger, så har vi set, Sandra Toft i den grad er i gang, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Pas på bolden

Danmark og Norge mødtes i to testkampe forud for EM, og her viste de danske spillere, at de i store dele af kampen godt kunne følge med nordmændene. I begge kampe blev Danmark dog straffet, da koncentrationen forsvandt i de sidste ti minutter, hvilket resulterede i to snævre nederlag.

Siden de to kampe for tre uger siden har de danske håndboldkvinder været i fremgang, vurderer eksperterne. Og spørger man Peter Bruun Jørgensen, så er han helt enig i, at Danmark har redskaber, der kan sætte en stopper for de norske EM-drømme.

- Jeg tror, Danmark har en chance. Norge har spillet helt utrolig godt, men det har Danmark også, så jeg bygger min tro på, at hvis danskerne kan passe på bolden, når de angriber, som vi så det mod Rusland, og de kan få afsluttet deres angreb fornuftigt, så ser det godt ud.

Nora Mørk (tv.) er lige nu EM-topscorer med 42 mål i seks kampe.

- Det er vigtigt for danskerne, at nordmændene ikke får gang i deres allerstørste våben – kontrafasen, der både fungerer med lange afleveringer frem til fløjene, og når Stine Oftedal kommer i andenfasen af kontradelen, hvor hun er verdensklasse. Kommer Danmark ned og står solidt i forsvaret, får Norge problemer med at lave mål, vurderer Peter Bruun Jørgensen.

Han fremhæver samtidig, at han har bemærket under EM, at Norge også kan lave fejl, hvis de tvinges ud i det hurtige spil, hvor de går over deres grænse.

Om Danmark rent faktisk har en chance, kan du blive klogere på fredag aften klokken 20.30, når der fløjtes op til EM-semifinalen mellem Danmark og Norge. Du kan se kampen på TV 2 og TV 2 PLAY.