EM håndbold

Toptræner fremhæver afgørende detalje, der knuste dansk finaledrøm

En taktisk finesse af Norges træner gjorde det svært for Danmark. En bundrutineret målmand kom ind fra bænken og satte en kæp i det danske tandhjul.

Hun startede kampen på bænken. Undervejs kunne hun overvære, det norske net blafre, mens Danmarks defensiv agerede stopklods for nordmændenes normalt velsmurte kontramaskine.

Norge gik til pause og var bagud med 10-13 i EM-semifinalen mod Danmark.

Landstræner Thorir Hergeirsson rystede posen og erstattede keeper Silje Solberg med den 40-årige Katrine Lunde. Nu skulle hun ikke sidde på bænken længere. Et genialt kneb af islændingen, der også placerede Silje Solbergs søster, Sanna Solberg, på banen i stedet for Camilla Herrem.

Det fortæller Steffen Stegavik, der til daglig træner det norske tophold Sola.

- De ændringer, Thorir laver, viser, hvorfor han er træner for det norske landshold, og hvorfor han har vundet så meget, som han har. Jeg ville også gerne se, hvilken anden træner, der tør at sætte tre højrehåndede spillere på banen i de sidste 12 minutter, når den venstrehåndede Nora Mørk har spillet den turnering, hun har, lød det fra træneren ifølge det norske medie VG.

Stegavik henviser til, at Hergeirsson tog Nora Mørk ud mod slutningen af anden halvleg, selvom hun var den spiller for Norge, som havde scoret flest gange.

- Jeg forstår ikke dem, der sætter spørgsmålstegn ved hans (Thorir Hergeirsson, red.) taktik efter så meget, som han har vundet.

- En kamp varer to gange 30 minutter. En slutrunde varer 8-10 kampe. Der er langt mere taktik bag, end hvad der lige viser sig, fortæller Stegavik.

Klavs Bruun er enig

Katrine Lunde, der på klubplan udfolder sig i hjemlige rammer i Vipers Kristiansand, endte med en redningsprocent på 31.

Hun er skræmmende at skyde på. Og det vidste vi godt i forvejen

Klavs Bruun Jørgensen, håndboldekspert TV 2 SPORT og tidligere landstræner

Ikke et skyhøjt tal. Faktisk det næstlaveste ved denne slutrunde. Kun overgået af hendes kamp mod Kroatien, hvor hun stod på 30 procent.

Men redningernes timing blev det centrale. Sådan lyder analysen fra TV 2 SPORTs håndboldekspert og tidligere landstræner Klavs Bruun Jørgensen.

- Man var ikke som nervøs for at skyde på Silje Solberg, men da Lunde kommer ind og laver sin første redning, så tænkte spillerne nok ”puha”.

- Det er ikke fordi, hun har sindssygt mange redninger, men hun har en række ret store og afgørende redninger på nogle meget vigtige tidspunkter. Hun er skræmmende at skyde på. Og det vidste vi godt i forvejen, sagde han i EM-studiet efter opgøret.

Også turneringstopscorer Nora Mørk roste sin landsmand, da kampen var slut.

Katrine Lunde reddede 5 ud af 16 forsøg og spillede altså en kraftig rolle i den norske finaleplads efter 27-24-sejren over Danmark.

I den modsatte ende stod Sandra Toft med samme redningsprocent. Dog på langt flere skud. Brest-keeperen kom i vejen for 12 skud ud af 39 forsøg.

Katrine Lunde jubler ud mod den norske bænk.