EM håndbold

Ville tage to døgn uden søvn: - Det betyder meget, siger spillerne

Kun 3 ud af de nuværende 16 spillere i EM-truppen har prøvet at vinde en medalje med landsholdet. Landstræneren vil gøre alt for at ændre på det.

- Hvis jeg skal tage to døgn uden at sove for at give dem den bronzemedalje, så skal jeg nok gøre det.

Meldingen var klar fra landstræner Jesper Jensen, efter Danmark fredag aften havde tabt til Norge.

Selvom han kun har stået i spidsen for de danske håndboldkvinder siden marts, så har det ramt ham på følelserne at se, hvor meget det betyder for spillerne at repræsentere landsholdet. Det uddyber han dagen derpå.

- Det rører mig at mærke, at de er så passionerede. Så jeg skal nok gå alt mit igennem og gå ud over mange grænser, så det lykkes for den gruppe af fire-fem spillere, som har været så meget igennem, at stå med medaljen i morgen (søndag, red.).

- Det er nedturene, der gør opturene gode. Der kan man se og mærke på nogle af de spillere i truppen, der har været med lang tid, at der har været rigtig, rigtig mange nedture undervejs. Rigtig mange skuffelser. Rigtig mange tårer, der er trillet. Bedst illustreret ved VM i Japan, hvor OL-kvalen glippede, siger Jesper Jensen.

Landstrænerens ord betyder meget

Faktisk er der kun tre spillere i den nuværende trup, der har vundet en medalje med landsholdet. Bagspillerne Anne Mette Hansen og Louise Burgaard samt fløjspilleren Trine Østergaard var med på VM-holdet, der sikrede bronze i 2013.

Målvogter Sandra Toft var derimod skadet ved mesterskabet i 2013, og hun har derfor aldrig vundet en medalje med landsholdet.

Hvad betyder det at have en træner, der er klar til at ofre nærmest alt?

- Det betyder meget. Det er dejligt, og han har været sammen med os 24-7 i tre uger nu, så han har hørt på os, hvor meget vi vil have den medalje. Selvfølgelig ville jeg helst have haft den i en anden karat, men jeg kan godt nøjes med en bronze i denne omgang og så komme længere op senere, siger stjernen i det danske mål, der fik sin landsholdsdebut i 2008.

"Jesper Jensen fortjener det også"

Dermed er hun en af de rutinerede spillere, Jesper Jensen hentyder til, når han omtaler gruppen af spilleren, der har været med i en årrække og oplevet de mange nedture.

- Jesper ved, hvor meget det betyder for os, og det rammer også ham på en eller anden måde. Og det vil også være en god start for ham som landstræner at starte ud med at få en medalje til Danmark. Jeg tror heller ikke, han er i tvivl om, vi vil give vores liv for at slutte godt af, tilføjer Toft.

Stregspilleren Kathrine Heindahl fik sin debut i 2010, men kom først med til et mesterskab i 2016. Her blev det til en fjerdeplads efter et nederlag til Frankrig i bronzekampen.

Det er stadig det tætteste, Heindahl har været på at vinde en medalje med landsholdet. Også CSKA Moskva-spilleren sætter pris på, at landstræneren er klar på at ofre nattesøvnen for en EM-bronzemedalje.

- Men det er lige så vigtigt, han er en lige så stor del af det. Det er ikke kun, fordi vi fortjener det. Han fortjener det også. Det her hold og det her team fortjener det. Vi har arbejdet stenhårdt igennem flere år, og nu ser det ud til, det kan lykkes. Vi står med gode chancer mod Kroatien.

Heindahl og Toft var begge med i 2016, da Danmark tabte EM-semifinalen til Holland.

- Det bliver en hård kamp, men der er så meget sult på det her hold for at komme hjem med noget. Selvfølgelig er det endnu længere siden i EM-sammenhæng, men ellers er det syv år siden, der sidst er kommet noget om halsen. Der er ingen tvivl om, vi alle sammen hungrer efter det, siger Kathrine Heindahl.

Før VM-bronzen i 2013 skal man således helt tilbage til 2004 for at finde næste medalje. Her tabte Danmark EM-finalen til Norge.