EM håndbold

En bronzemedalje banede vejen til herrernes succes - håber på det samme for kvinderne

Det danske kvindelandshold står i en situation, som på flere måder ligner herrernes i 2002, da de vandt deres første medalje ved et EM.

Normalt er det ikke et godt tegn at have smagen af metal i munden. Men det er det for de danske håndboldkvinder, der hungrer efter det runde bevis lavet af bronze.

Medaljen. Den, der nu er inden for rækkevidde. Forude venter et sidste bjerg. En udfordring fra Balkan. Kroatien.

Medaljer gennem tiden - kvinderne

OL

 • 1996: Guld
 • 2000: Guld
 • 2004: Guld

VM

 • 1962: Sølv
 • 1993: Sølv
 • 1995: Bronze
 • 1997: Guld
 • 2013: Bronze

EM

 • 1994: Guld
 • 1996: Guld
 • 1998: Sølv
 • 2002: Guld
 • 2004: Sølv

Den eneste danske slutrundemedalje siden 2004 kom med bronzen ved VM i 2013. Og nederlaget i kampen om tredjepladsen i 2016 gør sulten endnu vildere for kvinderne.

Det fortæller en tidligere landsholdsspiller, der selv har prøvet noget lignende. For herrerne. I 2002.

- Det var sindssygt fedt at få den bronzemedalje, fordi vi havde hungret efter den. Det havde ikke været nogle specielt sjove år op til, lyder det fra den tidligere landholdsspiller og håndboldekspert på TV 2 SPORT Klavs Bruun Jørgensen.

Eksperten ser tilbage på herrernes første EM-medalje, da de tog tredjepladsen foran Island ved EM i Sverige i 2002. Tidligere havde de vundet en sølvmedalje ved VM i 1967.

Flere lovende danske spillere var på vej frem i perioden. Herunder Kasper Hvidt, Joachim Boldsen, Lars Jørgensen og Klavs Bruun Jørgensen selv.

En triumf, der på mange måder minder om det, kvinderne kan opnå med en sejr over kroaterne søndag.

- Da jeg kom ind på holdet i 1996, talte man meget om, at vi havde et talentfuldt landshold, men vi får altså først en medalje i 2002. Og guldet kom i 2008.

- Jeg håber selvfølgelig, at guldmedaljen kommer noget før for det danske kvindelandshold. Men det tager bare tid, fortæller han.

Vi skal presse os på. Vi skal sørge for, at det ikke bare er i en enkel slutrunde

Jesper Jensen, dansk landstræner

På det samme landshold fandt man også Claus Møller Jakobsen, der i dag er håndboldekspert på TV 2 SPORT.

For ham var medaljen i 2002 et væsentligt afsæt for det guld, der kom seks år senere. På samme måde som Klavs Bruun Jørgensen udlægger det.

- Det var jo en frygtelig lang tørke, der blev brudt der. En forbandelse, der ikke længere skulle hvile over det danske landshold, som den ellers havde gjort i forfærdelig mange år.

- I det hele taget gav det en fantastisk luft og en ro, der gjorde, at vi troede på tingene. Så man kan da håbe, at en bronzemedalje til kvinderne vil bringe finere ædelmetal med sig de næste år, fortæller han.

En ny æra

En sejr i søndagens bronzekamp vil dog ikke kun betyde en fremtrædende plads i nyere dansk håndboldhistorie.

Ifølge den danske landstræner, Jesper Jensen, skal en medalje samtidig være startskuddet til en ny æra, hvor Danmarks deltagelse i de største kampe ved de største mesterskaber skal være til stede.

De skal lægge pres på stornationer som Norge, Frankrig, Rusland.

- Det er de lande, vi skal stræbe efter. Vi skal presse os på. Vi skal sørge for, at det ikke bare er i en enkel slutrunde. Vi vil gerne være et fast top 4-hold i verden, men det kræver, at vi bliver ved.

- For vi er medaljekandidater, hvis vi kan levere, som vi har gjort indtil nu, fortalte Jesper Jensen.

Danmarks EM-bronzekamp mod Kroatien begynder søndag klokken 15.30. Der er optakt på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 13.35.