EM håndbold

Frankrig vil bruge samme greb, som efterlod norsk stjerne grådkvalt

For tre år siden kolliderede Frankrig og Norge i VM-finalen. Nu står de overfor hinanden igen, når EM-guldmedaljen skal uddeles.

Med tårer i øjnene og et tomt blik kritiserede Stine Bredal Oftedal sin egen præstation, da Norge tabte VM-finalen til Frankrig i 2017.

Før opgøret var hun blevet kåret som turneringens bedste spiller. Men i den sidste og vigtigste kamp var kræfterne sluppet op. Og Frankrig havde dækket hende tæt op med en ambition om at stoppe den målfarlige playmaker.

Nu. Tre år senere virker det til, at franskmændene vil gøre alt for at stoppe hende igen.

- Nøglen er, hvad vi gør mod Stine, siger Frankrigs landstræner, Olivier Krumbholz ifølge TV 2 Norge.

Han suppleres af den franske venstreback Kalidiatou Niakaté, som har spillet med Oftedal i klubben Issy Paris i Frankrig.

- Vi skal være opmærksomme på hende. Vi skal stå endnu bedre i forsvaret, end vi plejer.

Den tætte opdækning gjorde netop, at Oftedal ikke fik særlig meget plads til at excellere, som hun ellers havde gjort det igennem turneringen. Derfor var det en grædende playmaker, der mødte den norske presse efter 21-23-nederlaget.

Stor respekt

Generelt er respekten for normanden enorm i den franske lejr. Og hendes tidligere kollega fra Paris kalder hende verdens bedste håndboldspiller.

Inden finalen står den nuværende Oftedal noteret for 28 scoringer. Hun topper turneringens liste for flest målgivende afleveringer med 37 assister. Præstationer, der har kastet en plads af sig på slutrundens All-Star-hold.

- Stine er i fantastisk form, hun løber og er hurtig. Én mod én er hun verdens bedste, lyder det fra den 62-årige franske landstræner.

Bedre rustet til opgaven

Norge er ganske enkelt en håndboldmastodont, der har vundet EM otte gange. Frankrig er ligeledes et stærkt mandskab, men deres ene EM-titel blegner lidt i forhold til Norges meritter i den her sammenhæng.

Og selvom det blev til fransk guld, sidste gang de to stornationer stod over for hinanden i en finale, så vurderer Oftedal, at spillerne er bedre rustet til kampen end sidst.

- Jeg tror måske det vigtigste bliver at forberede os til en kamp med mindre flow, end vi ønsker. Jeg tror vi skal klare at holde roen, så vi kan hive den (sejren, red.) i land, siger hun om det, det norske mandskab lærte af VM-finalen i 2017.

Og netop lærdommen fra den kamp har givet Norge nogle erfaringer, som de kan drage nytte af. Eksempelvis hvordan de tackler Frankrigs fokus på Oftedal. Det fortæller den norske landstræner Thorir Hergeirsson.

- Hvis Stine bliver dækket dobbelt op, som hun gjorde sidst, mener vi, at vi har erfaring, viden og spillere, som kan udnytte det rum, som kommer, lyder det.

EM-finalen spilles søndag aften 18:00 i Boxen i Herning og kan ses direkte på TV 2.

Et par timer inden møder Danmark og Kroatien hinanden i kampen om bronzemedaljer på det samme halgulv.