EM håndbold

Danske EM-arrangører ånder lettet op efter ’benhårde’ uger

Den røde boble sprang ikke, og EM blev gennemført søndag. Til stor glæde for arrangørerne.

47 kampe og over 6000 coronatest fordelt på 24 dage.

- Det har været benhårdt for alle, der har været med. Men jeg synes, vi har løst opgaven mere end tilfredsstillende, siger Dansk Håndbold Forbunds (DHF) formand, Per Bertelsen, til TV 2 SPORT.

EM i kvindehåndbold i Danmark sluttede søndag aften, og selvom Norge løb med guldet, føler de danske arrangører også, at de har vundet. For de kom i mål uden aflysninger.

- Det er helt ekstremt, hvad det har betydet for dansk håndbold, og jeg har kun ros af de andre nationer.

Han sender i samme ombæring en kæmpe tak til de frivillige, der har været med til at få mesterskabet til at ske.

Måtte handle hurtigt

Danmark endte med at skulle arrangere hele mesterskabet alene, efter at Norges strengere coronaprotokoller ikke gjorde det muligt at afvikle den ene halvdel af mesterskabet.

Inden det blev Nordjylland lukket ned, og derfor trak Frederikshavn sig fra at være værtsby. Så måtte DHF tænke hurtigt og fik flyttet kampene til Kolding. På en uge gjorde de værtsbyen klar – noget, man normalt bruger et år på ifølge Bertelsen.

De afventede dog stadig den endelige godkendelse fra regeringen, der skulle godkende coronaprotokollen. Dette trak ud, og DHF vendte timeglasset på hovedet flere gange. Ti dage før første kamp, fik de grønt lys.

Slutrunden begyndte den 3. december, men allerede inden blev protokollen rullet ud. Da alle nationer ankom i Billund, skulle de testes. Her var tre at testene positive.

Det viste sig at være de eneste under hele slutrunden.

- Jeg har været lettet hver evigt eneste dag, hvor ham, der står for vores covid19-test, Frank Smith, har fortalt mig, at der ikke er nogen positive denne gang, siger Per Bertelsen.

Lidt for spændende for kulturministeren

Tidligt under slutrunden blev Ruslands landstræner, Ambros Martin, fanget i at bryde den røde boble. Det fik kulturminister Joy Mogensen til at reagere.

Nu kan hun også ånde lettet op.

- Det har været lidt for spændende nogle gange både sportsligt og også i forhold til coronarestriktioner, men jeg synes, man har rettet op på de brud, der har været, siger ministeren.

DHF’s generalsekretær er også lykkelig og overrasket over, hvor godt det hele har forløbet.

- For tre uger siden havde jeg ikke i min vildeste fantasi troet, at vi kunne gennemføre dette mesterskab. Alt er gået over all forventning, siger Morten Stig Christensen til TV 2 Norge.

Der var omkring 600 personer i den røde boble. Mandag er boblen sprunget.