EM håndbold

Mareridtet blev til virkelighed - men der er håb forude

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser nærmere på efterdønningerne af EM-slutrunden og vurderer, hvordan fremtiden ser ud for landsholdet.

Jeg har drømt og drømt og drømt - og svævet på de skyer, jeg jo godt ved, ikke eksisterer.

Alligevel gik flere af mine drømme i opfyldelse, og jeg var ladet med enorme forventninger, med tanker og indre billeder, der anede danskere på en sejrskammel sent søndag eftermiddag.

Det endte i det grimmeste af grimt, hvor absolut intet fungerede for Jesper Jensens hold

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

Natten til mandag havde jeg så et frygteligt mareridt, og da jeg kom til mig selv, kunne jeg kun indse, at mareridtet var blevet til virkelighed.

Medaljejagten mod Kroatien endte i noget af det værste, jeg har set et dansk kvindelandshold præstere.

Jeg troede det ikke muligt, men desperationen over præstationen var på niveau med den, jeg oplevede for ti år siden, da Rikke Skov og hendes medsøstre tabte endnu en medaljejagt.

Dengang til Rumænien, der var en topnation. Det var ikke tilfældet denne gang. Kroatien – og stor respekt for deres formidable indsats EM-turneringen igennem – kan ikke sidestilles med noget som helst netop nu.

Glemmer ikke de mange opløftende timer

Jeg er sikker på, at favoritværdigheden spillede Sandra Toft & co. et nådesløst puds. Den værdighed var så markant, som ingensinde tidligere set.

Derfor endte det i det grimmeste af grimt, hvor absolut intet fungerede for Jesper Jensens hold.

Når det er slået fast, glemmer jeg ikke de mange opløftende timer, det dansk kvindelandshold anno december 2020 gav både mig og hele vort håndboldelskende land.

Det blev ikke til medaljer i denne omgang for de danske kvinder. Video: TV 2 SPORT

Jensen råder over et forholdsvis ungt mandskab, når jeg sammenligner med det øvrige håndbold-Europa.

25,8 år er gennemsnittet, og sammenligner jeg med toppen af poppen - Norge 29,7, Frankrig 27,7, Rusland 28,0 - er der et naturligt erfaringsefterslæb, der krystalliserer sig yderligere, når jeg konstaterer, at antallet af landskampe også er i de bedstes favør.

De danske spillere har i gennemsnit spillet 51,9 landskampe. Tilsvarende tal godtgør Norge med 131,4, Frankrig 96,9 og Rusland 68,3.

Champions League spiller stor rolle

Et yderligere parameter er værd at holde øje med. Min dygtige kollega Thomas Kristensen var lige inde på det i kommenteringen i finalen.

Nemlig antallet af spillere, der har deres dagligdag i Delo EHF Champions League.

Det er ren strategi, hvor penge selvfølgelig er den afgørende faktor. Alligevel er det tydeligt, at de store håndboldnationer forsøger at markere sig.

Norge har hverken liga eller økonomi til at klare opgaven selv. Dog leverer Vipers Kristiansand hele syv spillere til Norges EM-trup, og så har Hergeirsson været formidabel til at få sine spillere placeret i nogle af Europas stærkeste klubber, så det samlede antal når op på 14.

Jeg har stor tro på, at Jesper Jensen vil flytte landsholdet yderligere, når han – forhåbentlig inden længe – får mere tid sammen med spillerne

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

Frankrig har to hold i verdens stærkeste turnering. Brest Bretagne med Sandra Toft og Metz Handball med Louise Burgaard, og det giver Olivier Krumbholz 12 aktører, der dag ud og dag ind dygtiggør sig blandt de bedste.

Rusland har også to hold med. Jan Leslies og Kathrine Heindahls CSKA Moskva og Rostov Don. I alt 14 spillere er repræsenteret fra de to hold på det nationalmandskab, der lige nu er i gang med at finde afløseren for Ambrosius Martin.

Danskerne kommer mere og mere med

Danmark er på vej. Ni danske spillere optræder i Champions League - og både de danske mestre fra Team Esbjerg og Odense Håndbold ser ud til at have de økonomiske muskler, der sikrer, at dansk kvindehåndbold fortsat kan være repræsenteret blandt de bedste.

Så må tiden vise, om Kristina Jørgensen & co. rokker ved de placeringer inden længe.

For god ordens skyld - Kroatiens tilsvarende tal ser sådan her ud: 25,2 i gennemsnitsalder. 23,9 landskampe i benene. Én spiller på EM-holdet, der er med blandt de bedste. Camila Micijevic er holdkammerat med Louise Burgaard i Metz Handball.

Blandt andet derfor var Danmark storfavorit i bronzekampen.

Jeg er håbefuld og bliver ikke overrasket, hvis Sandra Toft og hendes veninder igen vil være til stede, når medaljerne skal fordeles.

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

Mange positive elementer

EM 2020 viste, at Jesper Jensen råder over en meget stærk defensiv. Et ualmindeligt dygtigt målmandspar. En kontrafase, der har udmærket sig som EM-turneringen skred frem.

Mia Rej gav eksempler på, at hun kan blive den personlighed, den leder på banen, jeg har søgt forgæves efter de senere år.

Der er masser af positive elementer at tage med videre.

Angrebsspillet skal have et eftersyn, ligesom overtalsspillet skal have fundet sin endelige form.

Før EM blev fløjtet i gang var jeg - udover Kathrine Heindahl - bekymret for stregspillet. Rikke Iversen gjorde det overraskende godt, men det er klart, når jeg ser, hvad Kari Dale, purunge Pauletta Foppa og Kroatiens Katarina Jezic præsterer sådan en finaleweekend, kan misundelse være en grim ting.

Kommer tid kommer råd, kan godt lyde lidt floskelagtigt, men jeg har stor tro på, at Jesper Jensen vil flytte landsholdet yderligere, når han – forhåbentlig inden længe – får mere tid sammen med spillerne.

Slutrunder drejer sig i al sin enkelhed om at være til stede den sidste weekend, når medaljerne skal fordeles.

Viceverdensmestrene fra Spanien arrangerer VM om et lille års tid. For første gang deltager 32 nationer.

Jeg er håbefuld og bliver ikke overrasket, hvis Sandra Toft og hendes veninder igen vil være til stede, når medaljerne skal fordeles.