Håndbold

Klubber tvunget til at spille kamp, de helst vil aflyse: - Det er hul i hovedet

DHF har afvist ønsket om at udsætte kampen. Alle skal behandles på samme måde, lyder argumentet.

Når spillerne fra Lemvig-Thyborøn og Århus Håndbold tirsdag træder ind på halgulvet til et møde i herreligaen, er det ikke med deres gode vilje.

I fredags mødte Århus-holdet nemlig Bjerringbro-Silkeborg, som senere har vist sig at have to coronatilfælde, og da der ikke kan nå at komme sikre testsvar inden tirsdag aften, risikerer århusianerne at bringe smitte videre.

Hvis vi tillader to hold at flytte kampe, mens andre ikke får lov, giver det ikke mening

Frank Smith, turneringschef i DHF

Alligevel skal de spille kampen. Klubberne har selv været med til at lave en coronaprotokol, som tilsiger, at en kamp først aflyses ved fem tilfælde på et hold, og det er med den i hånden, at Dansk Håndbold Forbund (DHF) har afvist Århus Håndbolds anmodning om en udsættelse.

- Det er hul i hovedet, lyder det fra Århus-træner Erik Veje Rasmussen.

- Hverken Lemvig-Thyborøn eller vi har et presset program, så når begge klubber er indstillede på at flytte kampen, er der ikke noget hensyn for ikke at gøre det. Det er indlysende, at kampen ikke skal spilles, mener han.

Når I selv har været med til at lave coronaprotokollen, er det så ikke fair at forvente, I efterlever den?

- Hvis vi ser på, hvordan samfundet har udviklet sig, siden vi lavede den, er rigtig meget ændret. Smittetrykket er vokset, og vi har mere erfaring at trække på. Jeg synes, at vi skal lave protokollen om, for den er ikke tidssvarende, mener Erik Veje Rasmussen.

Flere vil have ændret protokollen

Århus-træneren står ikke alene med ønsket om se nærmere på de gældende regler.

Hos tirsdagens modstander fra Lemvig-Thyborøn er de ”fortalere” for, at der kigges på protokollen mellem jul og nytår, lyder det fra direktør Flemming Nielsen.

I november stod Lemvig-mandskabet i lignende situation, da de på trods af en coronapositiv spiller – og frygt for flere tilfælde i truppen – blev tvunget i kamp mod KIF Kolding.

Efterfølgende testede endnu en spiller positiv med coronavirus, hvilket fik begge klubber til at stille sig spørgende over for den gældende coronaprotokol.

- Det var jo det, vi havde frygtet. Der er nogle ting i omløb, som er vigtigere end håndbold i øjeblikket. Der er nogle regler, vi skal følge, men mon ikke de regler bliver tilpasset med tiden? Og mon ikke at tiden er til det nu?, lød det fra KIF Kolding-træner Andreas Toudahl.

Siden coronaprotokollen blev vedtaget tidligere på året, er den blevet justeret løbende.

- Men kan vi have en protokol, der ikke overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger om fire dages isolation efter nærkontakt med en smittet?, spørger Erik Veje Rasmussen og giver sit bud på svaret.

- Jeg tror ikke, at den (virussen, red.) forholder sig anderledes over for sportsfolk end andre i samfundet. Jeg synes, det har været fantastisk dejligt, at vi har kunne spille under forsvarlige forhold, men som smitteudviklingen er nu, synes jeg, at vi i enhver henseende bør overholde reglerne.

Ifølge de gældende regler regnes en med- eller modspiller ikke som værende en nær kontakt.

Klubledere vil spille, siger Divisionsforeningen

Det er Udvalget for professionel håndbold, der kan ændre coronaprotokollen. Her sidder repræsentanter fra DHF og Divisionsforeningen. Sidstnævnte varetager i udgangspunktet klubbernes interesser.

Ifølge direktør Thomas Christensen er den generelle interesse her ikke at ændre grundlæggende ved protokollen.

- Min oplevelse er, at rigtig mange klubledere mener, at det for at overleve er rigtig vigtigt at få afviklet kampene, lyder det.

Hvad tror du, arbejdsgiveren ville sige til ansatte i for eksempel Bilka eller sundhedsplejen?

Frank Smith, turneringschef i DHF

- Jeg anerkender, at det kan være svært at holde overblikket, når du står midt i det, men jeg tror, vi skal lytte allermest til dem, som kan se det fra helikopterperspektiv, siger Thomas Christensen.

”Alle skal behandles på samme måde”

I det konkrete tilfælde er det turneringschefen i DHF, Frank Smith, der har været i kontakt med Århus Håndbold og afvist at udsætte tirsdagens opgør mod Lemvig-Thyborøn.

- Det kunne måske godt lade sig gøre at udsætte denne kamp, for ingen af holdene spiller europæiske kampe, men hvis vi tillader to hold at flytte kampe, mens andre ikke får lov, giver det ikke mening. Et af mantraerne, vi arbejder med inden for håndboldens verden, er, at alle skal behandles på samme måde, siger Frank Smith.

- Det er en af årsagerne til, at vi aftaler regler såsom en coronaprotokol. Det er for at sikre, alle har samme muligheder og udfordringer, kan du sige.

Men hvilke sundhedsfaglige vurderinger bygger beslutningen om at lade andre regler gælde for håndbold som elitesport end i samfundet generelt?

- Du kan altid diskutere, om reglerne er hundrede procent korrekte rent sundhedsfagligt, men de er vedtaget ud fra, at det også er vigtigt at holde klubelitesporten kørende i stedet for at lukke sig selv ned. Derfor er det regnet ind, at der kan komme smittetilfælde, som der har været nogen - ikke mange - stykker af.

Så du er tryg ved at sende de spillere, der skal i kamp tirsdag, hjem til deres familier til jul om to dage?

- Jeg vil sige det på en anden måde. Her har vi en masse spillere, som for langt de fleste vedkommende har håndbold som deres primære beskæftigelse. Hvad tror du, arbejdsgiveren ville sige til ansatte i for eksempel Bilka eller sundhedsplejen, hvis de kom og sagde, at de var lidt utrygge ved at gå på arbejde, fordi de kunne risikere at være tæt på smittede og gerne vil være sammen med deres familie til jul?

Ubehag i kroppen og bil i stedet for bus

Der er altså ingen vej uden om for de spillere, som med ubehag i maven mødes tirsdag aften.

Århus-spillerne vil ikke stimle sammen i bus, men i stedet køre til kampen i egne biler, fortæller træner Erik Veje Rasmussen.

I Lemvig venter et hjemmehold, som ifølge direktøren nok skal være kampklar omstændighederne til trods.

- Men de får en opgave bagefter, for det er ikke behageligt for dem. Hvis de får corona i kroppen, får de det nok først at vide den 26., siger Flemming Nielsen.

Du kan følge tirsdagens håndboldkampe fra herrernes liga på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY med start klokken 18.00.