VM håndbold

Upopulær regel er 4,5 år gammel - men Norges landstræner holder fast

Den omdiskuterede syv-mod-seks-regel har snart været en del af sporten i snart fem år. Derfor undrer Bent Nyegaard sig over landstrænerens stædighed.

De færreste bryder sig om størknet harpiks i øjnene.

For 4 år, 5 måneder og 26 dage blev en håndfuld regler kastet ind i håndboldsporten, og særligt syv-mod-seks-reglen føltes som harpiks uønskede steder på på kroppen hos utilfredse trænere, eksperter og spillere. Gang på gang har de kritiseret den, men den er her stadig.

Det har de fleste erkendt og bruger den derfor flittigt, hvis de mangler ideer, har problemer mod et offensivt forsvar eller vil spare kræfter og spille mere stationært. Men ikke Norges landstræner, Christian Berge. Ikke endnu i hvert fald.

I et interview med nettavisen.no onsdag bliver han spurgt til, hvad for en slags håndbold, man ikke kommer til at se et Christian Berge-hold spille, og her svarer han:

- Man skal aldrig sige aldrig, men jeg skal være ærlig at sige, at jeg ikke er specielt stor fan af syv-mod-seks-spillet. Men jeg har indset, at hvis reglen fortsætter med at være der, må jeg sætte mig mere ind i den.

- Det kræver en del ekstra træning, og jeg forstår, hvorfor klubholdene benytter sig af den, men på landshold er det lidt vanskeligere, fordi man ikke får nok gentagelser på samlinger, siger Christian Berge.

Nyegaard forstår ikke Berges valg

Den 47-årige landstræner overtog Norges landshold i 2014 og er manden bag holdets første sæt medaljer i 2017. I alt er det blevet til to gange VM-sølvmedaljer og en EM-bronzemedalje.

Det vidner om en særdeles dygtig træner, og TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard er da også begejstret for Berge, men har svært ved at forstå nordmanden på dette punkt.

- Det er en meget ærlig Christian Berge, der siger det her. Han har han altid været meget ærlig, og det er blandt andet derfor, at jeg synes, han er en fantastisk træner, siger Nyegaard og tilføjer:

- Men det undrer mig. Jeg forstår ikke hans valg. Han har rigtig mange dygtige spillere til at spille syv-mod-seks-spillet. Det er et taktisk element, som man er nødt til at have med på det her plan.

Bryder sig heller ikke om reglen

Nyegaard er en af mange eksperter, der har meget stærke holdninger til reglen, der blev indført i juli 2016. En regel, der ændrede håndboldspillet. Nu var det ikke kun spilleren med overtrækstrøje, der kunne skifte ud med målmanden. Alle kunne frit gøre det.

Det har fået flere og flere hold til at benytte sig af det.

- Jeg bryder mig ikke om syv-mod-seks for at sige det mildt. Det er deprimerende, at det er kommet så vidt, at hold skal spille syv-mod-seks, for det fremhæver ikke det smukke ved spillet som duelspillet og atleterne, der bevæger fødderne på de smukkeste måder.

- Når det er sagt, så skal reglen udforskes. Og det undrer mig, at Berge, som er så minutiøs med sin planlægning, har været så harm på den regel, at han ikke har villet gøre brug af den, siger Nyegaard.

Han ser ligesom Berge gerne, at reglen afskaffes, men det er der intet, der tyder på, at den bliver. Derfor kommer vi også til at se den til VM i Egypten til januar næste år.

Her åbner Norge mesterskabet med en kamp mod Frankrig den 14. januar.