Håndbold

For 3,5 år siden var dansker i overskud i 1. division - nu skifter han til tysk storklub

I 2017 kunne han ikke spille sig til en stamplads på Team Sydhavsøerne. Til sommer danner han målmandsduo med Jannick Green i SC Magdeburg.

Når man måler 207 centimeter i højden, har en kampvægt på 114 kilo og til sommer skal spille for en af Tysklands største håndboldklubber, bør man være svær at overse.

Men den danske målmand Mike Jensen har snoet sig forbi både blitzlys og mikrofoner på vejen mod storklubben Magdeburg.

- Der er ikke så mange, der ved noget om mig. Jeg er bare en stille gut nede fra Lolland, siger Mike Jensen til TV 2 SPORT og tilføjer:

- Jeg undgår gerne at give interview efter en kamp. Jeg tror ikke, jeg er så spændende at høre på, siger han og griner.

Historien om ham på vej mod Bundesliga-toppen fejler dog ikke noget.

Lige før årsskiftet blev det annonceret, at den 25-årige lollik skal være målmandskollega med landsmanden Jannick Green i Magdeburg, når kontrakten med Bundesliga-bundholdet HBW Balingen-Weilstetten udløber.

Det sker efter en succesfuld tid i den sydtyske klub, hvor han lige nu står noteret for flest redninger i verdens bedste håndboldliga, Bundesligaen.

- Det er en drøm at spille for et så stort hold som Magdeburg, og jeg er stolt over måden, jeg er nået dertil på. Jeg har altid fulgt min mavefornemmelse, har ikke haft brug for omtale og har valgt min egen vej, der nok er anderledes i forhold til mange af mine kollegaers, siger han.

I overskud i Danmarks næstbedste liga

Magdeburg henter en målvogter, der ingen Wikipedia-side har, som har under 1000 følgere på sin Instagram og som for tre og et halvt år siden ikke kunne spille sig til en plads på et hold i Danmarks næstbedste liga.

Han er typen, der går under radaren. Der er ikke ret mange, der for alvor har troet på ham

Ian Marko Fog, tidligere træner for Mike Jensen

Tilbage i 2017 havde han det slet ikke sjovt på førstedivisionsholdet Team Sydhavsøerne (TSØ), hvor han var tredjevalg.

- Jeg følte mig ikke særlig godt tilpas i den klub, selvom det er min barndomsklub. Det var ikke nogen succes. Fra den ene dag til den anden fik jeg at vide, at jeg ikke længere var førstevalg. Jeg skal ikke kunne sige, om de havde svært ved at se mit potentiale, men det kunne godt se sådan ud, siger Mike Jensen.

Én person havde dog fortsat tiltro til den store keeper. Ian Marko Fog, der på det tidspunkt var cheftræner for Nordsjælland Håndbold, hentede sin tidligere keeper tilbage til klubben.

Han har altid været begejstret for Mike Jensens fysiske størrelse, og så skulle resten nok komme. For forudsætningerne var der, mente Nordsjælland-træneren.

- Jeg snakkede meget med ham om, at han var en af de mest spændende målmænd på markedet grundet hans størrelse og hans smidighed. Så vi vidste godt, at hvis vi kunnet presse ham lidt på træningsmoralen, så kunne vi rykke ham. Han har så bare rykket sig endnu mere, siger Ian Marko Fog.

Den 48-årige træner står i dag i spidsen for netop TSØ, der ikke kunne bruge den store keepers talenter i 2017.

- Da vi skrev kontrakt med ham med Nordsjælland, sad han ofte over i kampene for TSØ. Nu er han i Magdeburg. Nu er jeg selv cheftræner i TSØ, og jeg tror nu nok, at der sidder ledere og rynker på næsen og tænker: "Okay, det er meget godt gået", siger Ian Marko Fog og griner.

Mike Jensen takke for tilliden. Han blev en nøglespiller for Nordsjælland og var med til at spille det lille hold i slutspillet i 2018.

- Jeg har så stor respekt for, at Ian Marko Fog gav mig chancen og tog mig tilbage til Nordsjælland, siger han.

Succesen i Nordsjælland fik det lille Bundesliga-hold Balingen-Weilstetten til at kontakte keeperens agent, og da Mike Jensen hørte om muligheden for at hjælpe den sydtyske klub med at blive i Bundesligaen, sagde han ja med det samme.

Mike Jensens karriere

  • 2003-2010: Team Sydhavsøerne/Maribo HMH 
  • 2010-2012: Oure/GOG 
  • 2012-2013: Team Sydhavsøerne 
  • 2013-2014: Høj
  • 2014-2015: GOG 
  • 2015-2016: Nordsjælland
  • 2016-2017: Team Sydhavsøerne 
  • 2017-2019: Nordsjælland  
  • 2019-2021: HBW Balingen-Weilstetten 
  • 2021-?: SC Magdeburg

Fuldtidsarbejde og manglende motivation til træning

Vejen fra en reservestatus i TSØ til en kontrakt med Magdeburg til sommer har ikke været uden bump på vejen.

Udover nogle hjernerystelser, der har sat Mike Jensen tilbage i udviklingen, har han ikke altid haft lige let ved at holde træningen ved lige.

- Jeg har ofte talt med Mike om, at han havde en lovende fremtid og et kæmpe potentiale, hvis hans indstilling til det fysiske aspekt kunne blive bedre, siger Ian Marko Fog.

Ved siden af sit håndboldliv i landets bedste håndboldliga var Mike Jensen VVS-energispecialist og arbejdede ofte fuldtid.

Når man først har trukket en landsholdstrøje over hovedet, vil man have mere

Mike Jensen

Det betød træningspas med Nordsjælland for halv kraft og en mængde styrketræning, der ofte var på et absolut minimum.

- Ian havde ofte lidt svært ved at sætte sig ind i, at jeg ikke var lige så motiveret til at træne, når jeg ankom efter en lang arbejdsdag. Det har helt sikkert forsinket min udvikling, siger Mike Jensen.

Bundesligaen blev en øjenåbner

Med turen til Bundesligaen i sommeren 2019 sagde Mike Jensen samtidig farvel til VVS-arbejdet ved siden af sin sport.

Det betød mere seriøsitet i træningen, og straks kunne det ses på hans fysik. Inden der var gået et halvt år, havde han tabt sig næsten otte kilo. Flere timer på døgnet betød færre fastfoodmåltider, mere træning og en omlægning af sin kost.

- Jeg har altid taget min sport meget seriøst, men det gik op for mig, at det kræver mere end det. Det er én af de ting, jeg opdagede for sent, da jeg fandt ud af, hvordan man udvikler sig, når man kommer i bedre form.

- Jeg fik et klarsyn, da jeg kom herned og fik mulighed for at lære mig selv at kende. Det har der ikke været så meget tid til, når man har arbejdet så meget ved siden af, siger han.

Hans tidligere træner i Nordsjælland følger også med i Mike Jensens udvikling i Tyskland, og han fik ret: Mere fysik og en ændret indstilling til tingene kunne tage ham langt.

- Jeg er superglad på hans vegne og har kæmpe respekt for det, han har opnået. For han er typen, der går under radaren. Der er ikke ret mange, der for alvor har troet på ham.

Landsholddrømmen lever

Magdeburg ligger på en femteplads i Bundesligaen, hvilket giver en plads i europæisk håndbold. Det glæder Mike Jensen, hvis ambitioner intet loft har.

- Et delmål er at blive en af de vigtige spillere i Magdeburg, at få holdet op i kampen om medaljer og spille i Europa. Det, føler jeg, er inden for rækkevidde, siger han.

Det stopper dog ikke her. Drømmene, der til gengæld ikke umiddelbart er inden for rækkevidde, er der også.

Han nåede i sine ungdomsår at spille U-landskampe for Danmark, og U’et skal gerne byttes ud med et A, hvis det skal gå efter Mike Jensens plan.

- Hvis jeg kan vise noget kontinuitet, vil jeg gerne snuse til landsholdet. Det er en stor drøm og et mål i min karriere. Når man først har trukket en landsholdstrøje over hovedet, vil man have mere. Den følelse og det kick, det giver, når man synger en nationalsang og kan repræsentere sit land, er noget af det største.

Han er dog godt klar over, at det er svært at være en dansk målmand med landsholdsambitioner.

- Som det ser ud nu, er der lang vej, fordi vi har så mange fantastisk dygtige målmænd i Danmark. Men redder man bolde, kommer man til at stå. Så hvis jeg har et par år, hvor det går rigtig godt, og jeg redder alt, har jeg gode chancer.

- Realistisk set er det ikke om et år eller to, men derefter håber jeg da på, at chancen byder sig. Men det kræver hårdt arbejde.

Spørger man Ian Marko Fog, er det ikke urealistisk for Mike Jensen at gå efter at synge nationalsange i forbindelse med danske landskampe.

- I Tyskland har han tabt sig og taget sig sammen, og hvis han kan fortsætte sin udvikling, kan han på et tidspunkt få en landskamp, tror jeg. Det afhænger selvfølgelig også af, hvordan de andre leverer.

- Men hans største problem - ligesom for resten i Danmark - er, at der er så mange vanvittigt gode om buddet. Så jeg tror ikke, at Nikolaj Jacobsen (landstræner, red.) kigger på ham lige nu, men det kommer til at ske, hvis Mike leverer i Magdeburg, siger Ian Marko Fog.

Magdeburg har skrevet en toårig med Mike Jensen.