VM håndbold

Svan savner et bestemt coronatiltag i VM-protokol

Om en uge skal 32 nationer spille VM i Egypten. Men det er dagene op til, der lige nu fylder i Lasse Svans hoved.

Med udsigt til sin 14. slutrunde er Lasse Svan en af de mest erfarne spillere på det danske landshold.

Men i den her omgang er der især én ting, hvor han ikke kan bruge sin erfaring til noget. Coronavirussen.

Alle spillere, trænere og øvrige stabsmedlemmer har ganske vist fået stukket en 30 sider lang coronaprotokol i hånden, som er udformet af IHF og de egyptiske sundhedsmyndigheder. Den skal levere information om retningslinjer vedrørende coronavirus, når 32 nationer er samlet i Egypten i et enormt boble-setup.

Den har Svan læst. Han føler sig meget tryg ved de foranstaltninger, der bliver indført i boblen, men det er de manglende tiltag inden afrejse, han stiller sig uforstående overfor.

- Det er lidt i forlængelse af kvindernes slutrunde med de personer, der kom med til Danmark med coronavirus. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke kan være en lille smule mere proaktiv og sige "at fire-fem dage inden I kommer Egypten, skal I isoleres. I må gerne træne og forberede jer, men I skal isoleres i forhold til alt andet". Det synes jeg ikke, jeg kunne læse ud af coronaprotokollen.

- Så ved jeg godt, vi bliver testet, når vi kommer til Egypten, men jeg tænker bare, at hvis man kan undgå at tage smitte med til at starte med, så tror jeg, at man er kommet et godt stykke i forhold til at have en ren turnering, lyder det fra den 37-årige højrefløj til TV 2 SPORT.

Da Serbiens landshold ankom til Danmark i forbindelse med kvindernes EM-slutrunde i december blev spillerne – som retningslinjerne foreskrev det – testet i lufthavnen. Og her var én unavngiven spiller altså positiv med coronavirus. Det samme var en spiller fra det rumænske landshold et par dage før.

Isolation er en opfordring

Søndag mødte de forsvarende verdensmestre fra Danmark ind til samling, hvor de skal gøre sig klar til slutrunden, ligesom de skal spille to forberedelseskampe mod naboerne fra Norge.

I forbindelse med de forskellige nationernes træningslejre forud for slutrunden anbefales det i IHF's coronaprotokol punkt 3.2, at man i mindst syv dage før fremmøde i træningslejrene opholder sig isoleret.

Det fremgår dog ikke, om spillere, trænere og øvrige stabsmedlemmer skal være isoleret fra omverdenen, mens træningslejren står på.

Sportschef i DHF, Morten Henriksen, anerkender da også, at det ikke fremgår helt klart i coronaprotokollen. Ikke desto mindre har det danske landshold valgt at opholde sig så isoleret som muligt frem til afrejse, ligesom det er hans indtryk, at øvrige lande gør det samme. Det fortæller han til TV 2 SPORT.

- Vi spiser for os selv, og der er ikke nogen, der går over i supermarkedet for at købe et eller andet. Det er sådan, vi har valgt at gøre det, og jeg ved, at andre forbund gør det lige sådan, siger Morten Henriksen.

Da Lasse Svan havde tygget sig igennem de mange sider i coronaprotokollen, sad han dog tilbage med en god fornemmelse. Han er sikker på, at hvis alle retningslinjer bliver opretholdt, så ser det hele fornuftigt ud.

- Jeg ved godt, der var et par stykker, der kom med coronavirus under EM for kvinder, men ligeså snart de var i Danmark, og der var styr på det, så var der ikke mere i løbet af turneringen, og det er selvfølgelig også det, vi håber på, er tilfældet, når vi kommer til Egypten, siger Svan.

Lasse Svan har spillet 208 landskampe og scoret 482 mål for Danmark.

Mens VM-slutrunden skydes i gang den 13. januar, skal Svan og Danmark vente til den 15. januar med at komme i kamp. Her gælder det opgøret mod Bahrain.