VM håndbold

Kvalkamp afviklet med reserver: - Det er en farce

Både Norge og Hviderusland stillede fredag op med reservelandshold i en EM-kvalifikationskamp. Ekspert er trist over situationen.

Se Danmark-Norge lørdag på TV 2 og TV 2 PLAY

Der er ikke meget, der er normalt i håndboldverdenen i disse dage.

Det postulat blev i den grad bekræftet, da både Norges og Hvideruslands herrelandshold fredag aften stillede op med B-landshold til en EM-kvalifikationskamp i Oslo.

- Det er en farce, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert, Bent Nyegaard, der tilføjer:

- Jeg bliver ked af det på håndboldens vegne. Det er umuligt ikke at blive trist over.

Men hvorfor er de to hold så havnet i den situation? Det hele skyldes naturligvis den coronapandemi, der snart har hærget verden gennem et helt år.

For det første blev EM-kvalifikationskampene i 2020 udsat til starten af 2021. Det betyder, at Norges herrelandshold i disse dage skal spille fire landskampe på fem dage, da der både er to EM-kvalifikationskampe mod Hviderusland samt to VM-testkampe mod Danmark at tage hensyn til.

Og her meldte Norge allerede på forhånd ud, at man ville prioritere VM-testkampene højest, da nordmændene har et hårdt startprogram ved den kommende VM-slutrunde i Egypten, hvor Frankrig venter i første kamp.

Så i det første opgør på udebane mod Hviderusland den 5. januar stillede Norge op med et B-hold og endte med at tabe med otte mål, 33-25.

Fra A-hold til B-hold

Men fredag spillede de to hold så det omvendte opgør i EM-kvalifikationens gruppe 6 - denne gang i Norge. Og her stillede Norge endnu engang op med et reservelandshold, mens de normale landsholdsstjerner befandt sig i Flensborg, hvor holdet ligger i træningslejr frem mod VM.

Lørdag møder A-landsholdet Danmark i sidste testkamp inden VM.

Men én ting havde ændret sig fra det første til det andet opgør mellem Norge og Hviderusland. For til de to holds returkamp i Norge havde Hviderusland nemlig også sendt reservespillere afsted. Det skyldes, at forbundet var bange for at lade A-holdet rejse rundt i et coronaplaget Europa så få dage før en VM-slutrunde.

Og fredagens kamp endte såmænd med, at Norges B-landshold slog Hvideruslands B-landshold.

Med sejren sikrede Norge sig med al sandsynlighed gruppesejren, da de nu fører kvalifikationsgruppen og kun mangler at møde Letland og Italien, som under normale omstændigheder ikke kan true nordmændende.

Hviderusland kunne ellers have stået i Norges situation, hvis de havde vundet fredagens kamp. Eller hvis de blot havde tabt med færre end otte mål. Hviderusland endte med at tabe med... otte mål. 27-19.

De to bedste hold fra de otte grupper er sikre på en billet til EM, mens også de fire bedste treere kommer med.

Ekspert havde foretrukket aflysning

Ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard er situationen omkring de forsømte EM-kvalifikationskampe et billede på en håndboldverden i knæ.

- Det er et godt eksempel på det verdensbillede, der er, hvor sporten kæmper for at overleve. Respekt for det. Men der er bare noget, der ikke helt er, som det skal være.

- Man er nødt til at have den overvejelse, om man ikke burde havde aflyst de kvalifikationskampe til EM, som situationen er.

- Problemet er, at tingene udvikler sig konstant. På et tidspunkt bliver det så farceagtigt som i dette tilfælde. Det skyldes dels et overmættet kampprogram og selvfølgelig coronapandemien, siger Bent Nyegaard.

For ifølge ham har coronapandemien nemlig sat yderligere pres på et i forvejen yderst presset kampprogram for de bedste håndboldspillere i verden.

Her kan man tage Norges største stjerne som et eksempel. Sander Sagosen spiller til daglig i den tyske storklub THW Kiel, hvor han spiller Champions League- og Bundesliga-kampe på stribe. Derudover kommer EM-kvalifikation, VM samt OL med det norske landshold. Han får nok at se til i 2021.

Norges sidste testkamp mod Danmark lørdag klokken 20.00 og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.