VM håndbold

48 timer til første kamp - flyet var ikke booket

Schweiz måtte pakke kufferter og træningsudstyr i en fart, da det stod klart, at de skulle til Egypten og spille VM.

I løbet af timer blev verdensmesterskabet i håndbold to nationer fattigere. Først trak Tjekkiet sig, og så fulgte USA trop. Coronavirussen havde decimeret trupperne gevaldigt.

Men i kulissen stod både Nordmakedonien og Schweiz klar som henholdsvis første- og andenreserve til de to pladser, der pludselig var blevet ledige. Med et snuptag fik de to lande mulighed for at støde til VM-boblen i Egypten, der finder sted de næste 18 dage.

Mens Tjekkiets pressechef havde et par hektiske timer på sit kontor, var schweizerne i fuld gang med at gøre sig klar til afrejse med mindre end 48 timer til deres første håndboldslag i VM-sammenhæng i hele 25 år. Flyet var heller ikke booket.

- At tage til Egypten med et varsel på 48 timer til vores første kamp, er en voldsomt stor udfordring. Men det har hele tiden stået klart, at vi ville gribe muligheden, hvis den bød sig, fortæller Marco Ellenberger, der er presseansvarlig for det schweiziske håndboldforbund til 20 Minutes.

Han fortæller, at det internationale håndboldforbund (IHF) har hjulpet det schweiziske mandskab med at få klaret de obligatoriske coronatests inden afrejse.

Derudover har Schweiz - qua deres rolle som andenreserve - haft logistikken i orden.

- Holdet var samlet indtil 10. januar, og spillerne blev sendt hjem med en melding om, at de skulle holde sig klar, hvis situationen ændrede sig, fortæller Marco Ellenberger.

Et scenarie, der nu er blevet til virkelighed.

Sidste gang Schweiz deltog i et verdensmesterskab var i 1995, hvor Frankrig vandt. I 2020 endte de som nummer 16 ved EM.

Ved det forestående VM tager de del i en yderst slagkraftig gruppe, der nu udgøres af Østrig, Norge, Frankrig og Schweiz.

Schweiz' første kamp spilles torsdag 14. januar mod østrigerne.

VM i håndbold vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se hele vores sendeplan her.

USA er mærket af afbuddet

Efter grundige overvejelser blev USA enig med IHF om at sløjfe deres VM-deltagelse tirsdag aften. Det skete kort tid efter Tjekkiets afbud.

Det stod klart, da amerikanerne kunne konstatere 18 positive coronatilfælde i lejren, hvor landstræneren, Robert Hedin, var en af de ramte. Og svenskeren er naturligvis ked af skæbnen.

- Selvfølgelig er det surt. Vi så frem til det. Efter en samtale med IHF var den eneste løsning at trække sig, selvom vi gennemgik alle muligheder, fortæller Robert Hedin til Sverigesradio.

Kommer der flere afbud, står henholdsvis Holland, Montenegro, Ukraine og Serbien forrest i køen for afhentning af afbudsbilletter.

Onsdag indledes VM, når værtslandet Egypten spiller mod Chile 18.00. Du kan se kampen på TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY med optakt fra 17.30.