VM håndbold

Dansker efterladt isoleret og sønderknust, da VM-drømmen bristede

Eventyret sluttede brat for 20-årige Nicolai Weber, der måtte opgive VM-drømmen med USA, før det hele begyndte.

Spændt og forventningsfuld skulle han sidde i et fly på vej til Egypten for at repræsentere USA til den 27. udgave af verdensmesterskabet i herrehåndbold.

I stedet befinder Nicolai Weber sig på et hotelværelse i Vejen og kigger ud på regnbygerne, der har langt sig tungt over den jyske by.

Stemningen var uvirkelig

Nicolai Weber, amerikansk landsholdsspiller

18 positive coronatilfælde i den amerikanske VM-trup har nemlig destrueret USA's mulighed for at deltage i slutrunden. Den 20-årige koldinggensers drøm om at konkurrere mod verdenseliten er bristet kort før, det hele startede.

- Jeg har primært fået tiden til at gå med at stirre ud af mit vindue. Min holdkammerat og jeg er fuldstændig knuste, og det ved jeg, resten af holdet også er, siger Nicolai Weber til TV 2 SPORT.

Han og holdkammeraten har begge afleveret positive coronaprøver og skal derfor opholde sig isoleret på deres værelse, indtil negative testresultater foreligger. Først derefter kan de tage hjem.

Den amerikanske trup, der blandt andet er sammensat af amatørspillere fra mange forskellige lande, blev kaldt sammen mandag efter træning og informeret om, at størstedelen af holdet var testet positiv for coronavirus.

Det var til stor overraskelse for mange af spillerne, der ingen symptomer udviste. Tværtimod var humøret højt og dagsformen helt i top.

- Jeg blev sindssygt chokeret. Stemningen var uvirkelig. Der blev bare stille i lokalet. Det føltes surrealistisk at få af vide, at så mange spillere havde testet positiv, for vi havde det jo alle sammen godt, fortæller Nicolai Weber, der til daglig træner med KIF Koldings U19-hold.

Coronatilfælde førte til afbud

Tirsdag formiddag fik flere medier nys om, at USA var ramt af et enormt coronaudbrud, hvilket landstræner Robert Hedin - der selv testede positiv - senere gik ud og bekræftede.

Det betød, at USA i første omgang overvejede at tage til Egypten med blot 12 spillere. Den plan blev dog i sidste ende droppet, og tirsdag aften meldte amerikanerne et endegyldigt VM-afbud ud.

Det er Schweiz, der overtager amerikanernes plads i mesterskabet, fordi de var andenreserve. Nordmakedonien har ligeledes overtaget pladsen fra Tjekkiet, der også måtte melde afbud på grund af for mange coronatilfælde. De to nye nationers deltagelse efterlader grupperne således:

Gruppe E

  • Østrig
  • Frankrig
  • Norge
  • Schweiz

Gruppe G

  • Chile
  • Egypten
  • Nordmakedonien
  • Sverige

VM i håndbold vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se hele vores sendeplan her.

Anderledes udtagelse

I november sidste år tog det amerikanske håndboldforbund internettet i brug, da de søgte spillere til at repræsentere dem i VM-slutrunden.

Landet er lille i håndboldmæssig forstand, og de blev overraskende tildelt en plads af det internationale håndboldforbund, da den nordamerikanske og caribiske kvalifikation ikke kunne afholdes på grund af coronavirus.

Konkret er udtagelserne sket gennem en alternativ rekrutteringsproces, hvor forbundet nedskrev en række krav til potentielle ansøgere. Samtidig skulle aspiranten sende en video på 15 minutter og demonstrere, at han blandt andet var i stand til at skyde, hoppe, løbe, aflevere, gribe og mange andre ting. Derudover skulle ansøgeren have amerikansk statsborgerskab.

Nicolai Weber opfyldte alle kriterier, og i starten af december stod det klart, at U19-højrefløjen skulle med USA til VM for at møde stornationer som Norge og Frankrig i det indledende gruppespil. Et eventyr, han ikke kan se frem til alligevel. Dog ser fremtiden ikke helt sort ud.

- Der ingen tvivl om, at det har været en skør periode der her. Og ja lige nu er det hele virkelig noget lort. Men på den anden side har jeg lært en masse, og det har givet mig hår på brystet i forhold til min håndboldfremtid, fortæller han og tilføjer:

- Jeg er i en aldersgruppe, hvor jeg kan være på ungdomslandsholdet i USA. Så mit håb er at få lov til at tage med dem til de panamerikanske mesterskaber, der finder sted i slutningen af året.

Den amerikanske VM-trup bestod blandt andet af spillere fra Frankrig, Danmark, Tyskland, Sverige, Egypten og USA, der altså må overvære VM fra sofaen. Flere af dem kan dog først vende hjem, når de er testet negative for coronavirus.