VM håndbold

Her er favoritterne til VM-guldet – og det er ikke Danmark

VM 2021 er skudt i gang. TV 2 SPORTs håndboldeksperter, Claus Møller Jakobsen og Daniel Svensson giver deres bud på favoritter og outsidere.

Søndag 27. januar 2019. Jyske Bank Boxen er stopfyldt.

Mens de sidste sekunder løber ud, begynder den danske bænk at hoppe op og ned med armene i vejret. Sejren er en realitet.

Da hornet få sekunder senere lyder, stormer bænken på banen i et glædesudbrud, der ikke kan beskrives. Lige så stor er festen på tribunerne, hvor man skal lede længe efter andre farver end hvid og rød.

Med en 31-22-afklapsning af Norge, kunne Danmark for første gang i historien trække VM-guldmedaljer om halsen.

Danmark mangler nøglespiller

På trods af et fantastisk VM for to år siden går Danmark ikke ind til slutrunden i Egypten som favoritter. I hvert fald ikke hvis man spørger TV 2 SPORTs håndboldeksperter Claus Møller Jakobsen og Daniel Svensson.

Det er der særligt én grund til: Rasmus Lauge. Veszprém-playmakeren er ude med en knæskade, og Danmark må derfor klare sig uden en af de allervigtigste profiler.

- Det er et kæmpe handicap. Med ham havde Danmark ellers været favorit til at genvinde det – også ovenpå et skuffende EM med masser af blod på tanden for at komme igen og levere et godt resultat, siger Claus Møller Jakobsen.

Daniel Svensson er enig.

- Grunden til, at han er så afgørende, er, at han har drevet den danske kontrafase, han er trådt i karakter og har vundet de mand-mand-dueller, der skulle til, siger Daniel Svensson.

Begge eksperter er enige om, at Danmark i hvert fald er bag Spanien, når man snakker favoritværdighed.

Verdensklasseforsvar

De to tidligere håndboldspillere betragter de forsvarende europamestre fra Spanien som turneringens favoritter.

- De har en komplet trup med to gode spillere på samtlige positioner. Der er nærmest ingen niveauforskel, når de skifter ud. Og så har de flere forskellige forsvarsformationer, siger Daniel Svensson.

Særligt Spaniens stærke forsvar er nøglen til favoritværdigheden for Claus Møller Jakobsen.

- De har et verdensklasse 6-0-forsvar med Viran Morros og Gedeón Guardiola inde i midten. Og så har de et verdensklasse 5-1-forsvar – typisk med Alex Dujsjebajev, der ligger fremme og kan presse modstanderne i et offensivt forsvar. Det er der ikke nogen af de andre lande, der kan, siger Claus Møller Jakobsen og tilføjer:

- Det gør, at de er et mulehår foran de andre. Og så har de også to klassemålmænd.

Norge sulter efter sejr

Daniel Svensson har ikke kun Spanien foran Danmark, men også Norge. Dem har Claus Møller Jakobsen i feltet lige efter Spanien, hvor de to eksperter ellers er enige om holdene, der sammen med Danmark kan true Spanien mest.

- Norge har en kontramaskine, som bare buldrer derudad, siger Daniel Svensson.

Begge er enige om, at Norges spillere er i deres prime, og Svensson mener, at holdet er ved at "have sat sig".

- De ved, hvad det skal sige – de er kommet langt og har været lige ved og næsten. Og jeg er ret sikker på, at de ser det, som at det skal være deres år.

Det er også ved at være sidste udkald med den trup, som Norge har nu, mener Claus Møller Jakobsen.

- De har spillere som Bjarte Myrhol og Magnus Jøndal og så videre, som er et godt stykke oppe i 30’erne, og som står overfor det sidste år eller to af deres karrierer. Så det skal snart til at være, hvis det skal være med det mandskab, som Christian Berge har satset på igennem de senere år.

Der er ingen tvivl om, at nordmændene er sultne, når man kigger på deres seneste slutrunder: EM-bronze i 2020 og to gange VM-sølv i 2017 og 2019.

Optimismen var også stor efter Norges sejr i anden testkamp mod Danmark.

Feltet lige efter Spanien

Med Norge et sted midt i mellem følger en håndfuld hold, der ikke er favoritter, men bestemt i spil til sejren ifølge de to eksperter.

Her er der udover Danmark tale om Kroatien og Frankrig.

Rutinerede Kroatien med vinder-dna

Selvom Kroatiens storhedstid efterhånden ligger en del år tilbage, så har holdet vist sig stærke igen, senest med en sølvmedalje til EM i 2020.

På ét punkt er de ifølge Claus Møller Jakobsen turnerings bedste: playmakerpositionen.

- Der er der ikke nogen, der er bedre rustet end Kroatien. Udover Domagoj Duvnjak har de Luka Cindrić, som er en verdensklasseplaymaker også. Det er to af de absolut skarpeste håndboldhjerner på playmakerpositionen. Det er Kroatiens spidskompetence og det, der gør, at de har x-faktor.

Dertil har de en virkelig stærk mentalitet, mener Daniel Svensson.

- De ved, hvornår de skal være gode. Det ligger bare i deres dna, at de ved, hvilke kampe de skal vinde for at være med. Man er som regel halvt ved at afskrive dem, når de spiller nogle tætte kampe og også pludselig taber én. Men de formår altid at være gode, når det gælder.

Udfordrede Frankrig

Claus Møller Jakobsen fremhæver Frankrigs fantastiske spillere i Barcelona og Paris. Den individuelle kvalitet er af højeste kaliber, men de har haft problemer med at sætte det sammen mandskabsmæssigt, mener han.

- De har spillet meget tungt og langsomt og ikke udnyttet de kompetencer, de har på holdet. De står også over for et generationsskifte, specielt med Nikola Karabatic, der har fyldt enormt meget på det franske landshold og stadig fylder enormt meget.

Det har før vist sig vanskeligt for trænere at vælge så store stjerner fra og gennemføre et generationsskifte. Men måske det hele bliver lidt lettere, fordi Nikola Karabatic er ude med en skade og derfor slet ikke er med for Frankrig.

Efter en længere krise og et dårligt EM i januar blev den tidligere landstræner Didier Dinart fyret. Assistenttræneren Guillaume Gille fik til opgave at samle stumperne og bygge holdet op til ny storhed. Det er derfor også et interessant spørgsmål, hvordan han har klaret det – og kommer til at klare det til slutrunden.

- Der er mange af de unge spillere, der er spændende, og som kan meget, men de har ikke helt fået det samlet. De har jo spidskompetencerne, men mangler lige det sidste samt at have stået i nogle flere slutrunder for at kunne træde helt i karakter. Og de har måttet se sig lidt overhalet de seneste par år af nogle andre nationer, siger Daniel Svensson.

Men fuldstændig overhalet er de ikke blevet. De ligger stadig foran holdene, som TV 2 SPORTs eksperter betegner som 'outsiderne, man ikke helt må afskrive'.

En amputeret kæmpe

Tidligere har det været svært at komme udenom Tyskland, hvis man snakker om hold med vinderchancer. Men tyskerne er ikke, hvad de har været, mener Claus Møller Jakobsen.

- De har jo ikke rigtigt kunne få slået noget slagkraftigt sammen, siden de vandt EM i Polen i 2016. Der har de ledt lidt efter noget, der virkede. De har skiftet træner et par gange siden da. Oftest har de haft store problemer med skader, når de nåede frem til slutrunderne, siger Claus Møller Jakobsen og fortsætter:

- Men tyskerne kommer altid med et betonforsvar. De er meget fysisk spillende, og så har de Andreas Wolf, som er en af verdens absolut bedste på mål. Så defensivt har de altid været stærke, men jeg synes, de mangler rigtig mange aspekter offensivt til at kunne komme op i favoritfeltet. De har simpelthen ikke en bagkæde, der har nok kvalitet til at kunne udfordre de bedste.

Dertil kommer, at tyskerne igen, som Claus Møller Jakobsen er inde på, er ramt af mange skader og afbud. Det er derfor et amputeret hold, som for Daniel Svensson ryger helt ned som en 'outsider til outsiderne'.

- De vil selvfølgelig være en outsider, men ikke med mulighed for at vinde, vurderer Daniel Svensson.

Selvom afbud efter afbud gør chancerne endnu mindre for Tyskland, påpeger Claus Møller Jakobsen, at de også var meget afbudsramte, da de vandt EM i 2016.

- Så måske falder hierarkiet nemmere på plads uden de store stjerner. Vi får se, siger Claus Møller Jakobsen.

Den historisk gode hjemmebanefordel

Vi har set det så mange gange. Værtsnationen når langt. Det er en af grundene til, at Egypten er med i outsider-puljen.

Men ikke den eneste.

- De har haft nogle rigtig gode ungdomslandshold og har langsomt fået skabt et rigtig godt landshold. De har nogle spillere, der er enormt spændende, blandt andre Yahia Omar Khaled, der ligger og gør det rigtig godt, siger Daniel Svensson.

Egyptens U19-landshold blev verdensmester i 2019. Nu er flere spillere med på A-landsholdet. Claus Møller Jakobsen glæder sig blandt andet til at følge Hassan Walid og playmakeren Ahmed Hesham Elsayed, som blev kåret til den mest værdifulde spiller ved U19-VM i 2019.

Derudover fremhæver han Mohammed Sanad, højre fløj i Nimes, og Ahmed Elahmar, højre back i Zamalek.

- De har et ret spændende offensivt indstillet 6-0-forsvar, som kan være ekstremt vanskelige. De er meget dygtige i duelspillet og meget dygtige i mand-mand-situationer, siger Claus Møller Jakobsen.

Svenskerne må aldrig afskrives helt

De så skidt ud på hjemmebane til EM i januar 2020. Men nu har Sverige fået ny træner i Glenn Solberg, som skal rejse et slagent hold.

- Jeg glæder mig enormt meget til at se, hvad svenskerne kommer med. For de har da dygtige spillere, der til dagligt gør sig på store hold i Bundesligaen, og også i Danmark har de gode spillere. De har traditionelt et dygtigt forsvar og har altid dygtige målmænd. Opskriften på succes er der hos svenskerne, men de har manglet lidt x-faktor, siger Claus Møller Jakobsen.

Begge eksperter er enige: Sverige skal man aldrig afskrive helt. Men helt godt ser det ikke ud for svenskerne, som Daniel Svensson ellers havde som favoritter til VM i 2019 samt EM i 2020.

- Men de viste sig alt for svage i for mange kampe og havde skadede profiler. Så derfor er jeg noget usikker på, hvor de egentlig står henne lige nu som landshold. Også i og med der kommer en del yngre kræfter ind. De er spændende og kan en masse, men mangler international rutine for at tage det næste skridt, siger Daniel Svensson.

Ligesom Tyskland er Sverige også ramt af en del afbud. Blandt andre fra Albin Lagergren, der blev testet positiv for coronavirus kort før slutrundens start.

- Han er en af deres bedste spillere, så det gør dem betydeligt svækkede, siger Claus Møller Jakobsen.

Charmerende og energifyldte Slovenien

Særligt Claus Møller Jakobsen har Slovenien som en outsider.

- De spiller hurtigt og opportunistisk og vil bare frem og udover stepperne. De har nogle virkelig dygtige og teknisk stærke spillere. Dygtige playmakere, dygtige fløjspillere. De kæmper lidt med det defensivt nogle gange og mangler også den her verdensklassemålmand.

Han mener, at de på det punkt hænger efter Danmark, Spanien og Kroatien. Men de er en nydelse at se, påpeger Claus Møller Jakobsen.

- Når der bliver lavet en top-5 på nogle lækre detaljer eller noget i den stil, så er der stort set altid en slovener med, fordi de laver nogle vilde ting.

På trænerfronten har der dog været problemer.

- De har bøvlet rigtig meget med trænerskifte og har haft Veselin Vujović, som er en stor personlighed, men også et voldsomt bekendtskab, siger Claus Møller Jakobsen.

Nu er Vujović blevet erstattet med den tidligere svenske landsholdsspiller Ljubomir Vranjes.

- Han gjorde det rigtig flot til EM i Sverige, så jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvad han har fået ud af det seneste år i Slovenien, siger Claus Møller Jakobsen.

Daniel Svensson elsker også at se slovenerne spille håndbold.

- Det er så charmerende og energifyldt. Og fuld af vidunderlige detaljer. Men jeg vil hellere prøve at se på et hold som Portugal.

Portugal kan snige sig til en bronzekamp

Portugiserne leverede senest et overraskende flot EM, hvor de endte som nummer seks. Måske det i år kan blive til endnu mere.

- De er blevet en slutrunde klogere og har lige så spændende spillere. Nu er de mere rutineret, siger Daniel Svensson.

Men ligesom de andre outsidere, er de ikke kandidater til guld, men Svensson mener, at de har mulighed for at snige sig til en bronzekamp.

Der er nok hold, der kan drille de forsvarende verdensmestre fra Danmark i jagten på endnu en guldmedalje. Bahrain, som er Danmarks første modstander, bør ikke være et af dem. Kampen spilles fredag 20.30.