VM i håndbold 2023

Præsident Moustafa erkender, at VM bliver en hård kamp

VM bliver uden tilskuere. Men det bliver. Det skal det. Der er ikke råd til aflysning. Præsident Hassan Moustafa forsøger her at forklare hvorfor.

I en fin stol, der matcher den velstrøgne blå skjorte og den sorte jakke, som afslører, at denne konsultation ikke er en helt almindelig af den virtuelle slags, som vi ellers er ved at vænne os til, læner han sig frem mod den moderne udgave af et interview. Han kniber øjnene sammen og vender det ene øre mod højtaleren for at bekæmpe den egyptiske internetforbindelses modstand mod samtalen.

- Du må sende mine hilsner til hele det danske folk, siger han så med et smil, Dr. Hassan Moustafa, præsident i det internationale håndboldforbund IHF.

Også her anstrenger han sig for at gøre det, som han har gjort til sin mission: At trække håndboldsporten derud, hvor bredbåndsforbindelserne ikke når 1.000 Mbit. En mission, der også er blevet fundamentet under den magt, han via stemmer fra håndboldens udviklingslande har sat sig tungere og tungere på, siden præsidentstolen blev hans for efterhånden mere end 20 år siden.

Afstanden er stor til min brølstærke og umættelige internetforbindelse af en informationskanal, som næppe er præsident Moustafas allerbedste ven. Selvom han altså åbner samtalen med at erklære sin kærlighed til vores håndboldelskende nation. Han ved, at Danmark er et vigtigt håndbold-land. Måske er det derfor, han har takket ja til min forespørgsel om et interview.

Nu sidder han her takket være sin internetforbindelse, som hjælper mig med at søge svar. Men den hjælper i løbet af interviewet også ham et par gange. Når talestrømmen bliver for stor (og spørgsmålene for mange), så falder billedet og lyden i kvalitet. Det samme gør udbyttet. Men nogle svar kom der.

- Vi valgte det svære af tre scenarier

Ud over respekten for Danmark og vores håndboldhistorik blev interviewet måske også til, fordi præsidenten gerne ville af med det svar, der som et af de første sniger sig gennem kablerne fra Kairo til Kvægtorvet:

- Det bliver en kamp. Men vi skal gennemføre. For håndboldens skyld. For vores håndboldfamilies skyld.

Det er afviklingen af VM i Egypten i coronapandemiens skygge, han taler om.

- Vi havde tre scenarier foran os. Der var mange diskussioner. Vi kunne aflyse VM, vi kunne udskyde VM, eller vi kunne gennemføre VM. Det sidste scenarie, at gennemføre VM, er det bedste for vores mange interessenter.

Han gestikulerer med hænderne for at vise sin ivrighed og vigtigheden af emnet. Det lykkes. Men bevægelserne behager ikke internetforbindelsen.

Udskydelse og aflysning er af forskellige årsager ikke gode løsninger for håndbolden, forklarer han. For OL er allerede udskudt. Det samme er andre kampterminer. Så kalenderen ville ikke kunne løse en udskydelse. Aflysning? Nej, verdensmesterskaberne er for vigtigt for håndbolden. Ikke mindst økonomisk. Det er han helt sikkert ikke alene om at mene.

Accepterer ikke, at nogen ankommer med virus

Men er han tryg ved at afvikle VM under disse omstændigheder, spørger jeg ham. Desværre en times tid før Tjekkiets afbud til slutrunden på grund af alvorlig smittespredning i truppen. Måske er det faktisk tjekkernes afbud, der tikker ind på hans telefon, som ringer under interviewet. Han tager den ikke.

- Jeg har hørt, at nogle spillere har corona, siger han.

- Men de er ikke ankommet. Vi kommer ikke til at acceptere, at nogen ankommer med en positiv coronatest. De kommer ikke ind i turneringen. Vi vil ikke acceptere, at nogen kommer med den virus.

Forbindelsen kradser igen lidt i spørgsmålet om, hvorvidt en nation kan møde op og deltage, selvom nogle spillere er testet positiv og dermed må blive hjemme. Men må de resterende spillere, som måske har trænet med smittede holdkammerater, møde op? Er det sikkerhedsmæssigt godt nok?

- Ja, det er meget godt. Der er ingen problemer. Sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt går det rigtig godt.

Efter Tjekkiets og USA’s VM-afbud er følgende konkrete eksempel uaktuelt, men meldingen må være den samme til andre lande, selvom præsidenten ærligt fortæller, at det amerikanske hold, som blev tildelt VM-pladsen for næsen af Grønland, er vigtigere for ham end så mange andre.

Må USA’s hold komme til Egypten, selvom de har trænet sammen, og nu mange af spillerne er testet positiv?

- De vil være i karantæne i 48 timer. Så kan vi lave en ny test. Men det primære er: Hvis du ankommer i lufthavnen og giver en positiv test, kan du ikke komme ind til de andre hold, siger præsidenten.

- Jeg har hørt, at USA kommer med nogle andre spillere. Og det håber jeg, for USA er meget vigtige for os.

Så de må gerne komme med nogle andre spillere?

- Ja

Nu har USA så sidenhen meldt fra ligesom Tjekkiet. Brasilien og Kap Verde er de næste eksempler på hold med interne smittekæder. Præsidentens svar tyder på, at det ikke er IHF, der ender med at bede dem om at blive hjemme, hvis de kan stille et hold med lutter negative coronatests.

Har du fuld kontrol over denne situation lige nu, Hr. præsident?

- Det er ikke kun mig. Det er regeringen. Alle ministrene omkring os. Hvis vi har brug for noget, giver de os alle faciliteterne. Det er mange millioner, regeringen har brugt på det her VM.

Så hvem har ansvaret for spillernes sikkerhed her?

- Ministrene. Det er direkte under ministerierne.

Nødt til at tilpasse os. Men hvad med fremtiden?

Her gemmer sig formentlig også en del af forklaringen på, at VM er vigtigt. Alt for vigtigt til blot at aflyse. Hvilket med Hassan Moustafas ord ”ville være den lette løsning.”

Det er ikke kun Hassan Moustafa og håndbolden, der inderligt ønsker VM afviklet. Det gør den egyptiske regering også, for den har kastet mange millioner egyptiske pund i projektet.

Derfor skal der, hvis man tror på vægt bag præsidentens ord – og det skal man som regel i international håndbold – meget mere end et tjekkisk og et amerikansk afbud til, før VM i håndbold bliver aflyst. Denne turnering, ikke mindst her i hans hjemland i ly af pyramiderne, er nemlig hjerteblod for Dr. Hassan Moustafa:

- Jeg er en del af denne familie (håndboldens familie). Jeg føler det samme som alle andre. Det her er den primære ressource og indkomst for håndbolden. Det er for spillerne, trænerne, klubberne, de nationale forbund. Hvis vi stopper vores aktiviteter… Vi er nødt til at tilpasse vores aktiviteter til covid-19. Det er min mening. Det er meget vigtigt for os.

Og når noget er vigtigt for Hassan Moustafa, så er det vigtigt for håndbolden. Sådan har det været, siden den tidligere spiller, træner og dommer med ægte kærlighed til spillet og gennemgående ihærdighed for at udbrede det til hele verden, tiltrådte som IHF-præsident.

Hvor længe bliver han så siddende der i præsidentstolen? Er det her hans sidste slutrunde og dermed det store punktum for hans tid for bordenden i international håndbold? Det ved han kun selv, for han vil ikke tale om det. Endnu…

- Jeg kan fortælle dig det efter VM, siger han med et smil lidt skævere end det, han indledte samtalen med.

Ikke nu? Fordi du overvejer det?

Endnu et smil.

- Fordi jeg nu koncentrerer mig om det her VM. Det vigtige er at lykkes med det her VM i disse meget svære tider.

Til allersidst endnu en hilsen til det danske (håndbold)folk. Og et håb om endnu et interview efter VM-slutrunden.

Lad os håbe, at det bliver med spørgsmål om et veloverstået VM, der slap fri af coronapandemiens greb. Og hvem ved måske også med nyt om det forestående præsidentvalg i IHF.