VM håndbold

Særlige regler for udskiftninger under VM: - Markant forskel

De ekstraordinære omstændigheder under coronapandemien giver markant flere muligheder for at lave udskiftninger under håndbold-VM.

Alverdens landstrænere har været vant til at skulle kalkulere med et begrænset antal udskiftninger under slutrunder.

2021-udgaven af herrernes VM bliver en undtagelser, hvor der næsten ikke er begrænsninger. Og dog.

Fri udskiftning blandt 20 spillere

VM-trupperne måtte oprindeligt bestå af 18 spillere, men det loft er hævet til 20 spillere under VM i Egypten.

En time før hver kamp skal trænerne indgive et holdkort bestående af 16 spillere, som kan bringes i spil. Men i 20-mandstruppen er der fri udskiftning fra kamp til kamp.

Dagen inden landsholdenes første optræden ved VM skal holdene indgive en trup på 35 spillere, som kan bringes i spil i Egypten. Tidligere skulle listen på 35 spillere ligge fast måneder i forvejen.

Skulle der opstå behov for at skifte en spiller ind i 20-mandstruppen, tæller det som en udskiftning. Dem har holdene fem af under slutrunden.

I tilfælde af positive coronatests vil det dog ikke tælle som en udskiftning - kun hvis en coronaramt spiller senere bliver rask og bragt tilbage i truppen.

Mere kvalitet ved VM

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard hilser muligheden for fri udskiftning i 20-mandstruppen velkommen.

- Det er en markant forskel. Der er taget hensyn til de faktiske forhold med den meget specielle situation, vi står i, siger han.

Han ser det samtidig som en mulighed for, at der i den afgørende del af turneringen bliver større kvalitet med mere friske spillere.

Landstrænerne får nemlig nemmere ved at spare spillere mod nationer, hvor alt andet end en sejr vil være utilgivelig - for eksempel mod nationer som USA, Cap Verde og DR Congo. Danmark møder sidstnævnte i det indledende gruppespil.

- Det er en klar fordel i en VM-turnering, hvor der er hold som Congo med. Jeg tror, det får den konsekvens, at vi får kvalitet længere hen i turneringen. Flere hold har mulighed for kvalitativt at levere.

- Havde det været et EM, og der stod Island, Rusland og så videre på menuen, havde der ikke været de muligheder.

Danske Magnus Landin blev i december smittet med coronavirus, og selvom han er klar og skal med til VM, er formen ikke så god, som den kunne være.

Derfor er udskiftningsmulighederne en gave på den front.

- Med al mulig respekt for Danmarks modstandere (Bahrain, Argentina og Congo, red.) har han mulighed for at få 14 dages god træning. Den første uge er en ekstra uge i forhold til Landin. Han kan komme styrket tilbage, hvis han ellers ikke får andre konsekvenser af smitten, siger Bent Nyegaard.

Danmark møder Bahrain i den første VM-kamp den 15. januar.