VM håndbold

- En kedelig baggrund har banet vejen for to konger

Kiril Lazarov fra Nordmakedonien og Andy Schmid fra Schweiz er blandt sportens bedste, og nu skal de spille VM efter afbud fra USA og Tjekkiet.

Et verdensmesterskab er unægtelig noget af det ypperste.

Derfor bør et verdensmesterskab også byde på sportens absolut største stjerner. Desværre er flere af håndboldens største profiler fraværende ved VM i Egypten grundet skader og coronaafbud.

Men uheldige omstændigheder har nu gjort, at to af de største håndboldspillere alligevel skal til VM. To spillere, der på ingen måde var nogen, der havde regnet med at skulle se i Egypten.

- Nu er vi jo i Egypten. Og her ved de noget om, hvad det vil sige at være konger og præsidenter. Og det er jo i den grad to konger, der kommer ind til VM. Håndbolden og håndboldelskere vinder klart her.

- Andy Schmid er gudsbenådet, og vores ven Kiril Lazarov er jo en af spillets allerstørste. Så det er godtgørende ved et mesterskab, selvom det er på en kedelig baggrund, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

Andy Schmid og Kiril Lazarov er sammen med deres respektive nationer, Schweiz og Nordmakedonien, blevet indkaldt til VM-slutrunden i Egypten.

USA og Tjekkiet har nemlig meldt afbud på grund af coronaudbrud i truppen, hvilket har givet plads til de to lande øverst på reservelisten.

Så baggrunden for, de to stjerner kommer med til VM, er naturligvis ikke ønskværdig. Men det ændrer ikke på, at vi nu kan forvente at blive beriget med endnu mere håndbold fra øverste hylde.

Spillere, der kan afgøre tingene på egen hånd

Den nordmakedonske bagspiller Kiril Lazarov er blevet 40 år, men han spiller stadig tophåndbold til dagligt i franske Nantes. Og en spiller som ham kan gøre livet sur for alle modstandere.

Det vurderer TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Lazarov er jo i sit efterår, men selv i sit efterår er der ikke nogen, der ikke glæder sig til at se ham. Jeg glæder mig hver eneste gang, han går på banen, for han har stadig det, som meget få har. Han er teknisk skuddygtig, så alle hans afslutninger sidder jo på det sværeste sted for en målmand. Og det har han jo gjort nu i 20 år. Det er dybt imponerende. På de gode dage kan han genere alle landshold.

Den anden stjerne, vi får lov at se, har ikke samme slutrundestatus som Lazarov.

Rhein-Neckar Löwen-spilleren Andy Schmid har med sit schweiziske pas sjældent været til slutrunder, men sidste år fik han i en alder af 36 år endelig EM-debut.

Her viste han sig frem på bedste vis, hvor han blandt andet i en sejr over Polen scorede hele 15 mål i samme kamp.

Men hans meritter på klubplan taler i den grad for sig selv.

- Schmid er jo en mand, der blev kåret til den bedste spiller i Bundesligaen i fire år i streg. Han er verdensklasse, men så er der det med Andy, at han ligesom Lazarov også er i sit efterår. Selvom to så fantastiske spillere er sent i karrieren, så er det stadigvæk spillere med så tårnhøj kvalitet, at de selv kan afgøre tingene, siger Bent Nyegaard.

Den 36-årige EM-debutant var den helt store oplevelse i eftermiddagens kamp mellem Schweiz og Polen. Video: TV 2 SPORT

Navne, der fortæller en vidunderlig håndboldhistorie

Fælles for de to stjerner er, at deres nationer formentlig ikke kommer til at nå langt i slutrunden.

Hverken Schweiz eller Nordmakedonien kan prale af stjernespækkede trupper, men Bent Nyegaard er stadig glad ved tanken om de to stjerner.

- De spiller på to hold, der ikke kommer til at spille nogen rolle i den store sammenhæng. Men bare at sige navnene Schmid og Lazarov gør jo, at man bliver i godt humør. Der vandrer billeder gennem mit hoved, når jeg hører de to navne, der fortæller en vidunderlig håndboldhistorie.

Schweiz og Schmid er i gruppe med Østrig, Frankrig og Norge, mens Nordmakedonien og Lazarov er i gruppe med Egypten, Chile og Sverige.