VM håndbold

Langt fra alle regler i VM-boblen bliver overholdt

Det er langt fra alle IHF's regler for at undgå coronasmitte, der er blevet fulgt af arrangørerne i de første dage i Kairo.

Hun er imødekommende og venlig, en ung kvinde med mørke krøller og mundbind, men hun ved tydeligvis ikke helt, hvad hun skal svare.

- Øh.... jeg tror nok, du får besked, når du skal testes. Men hvis du ikke har hørt noget efter tre dage, vil du så ikke selv gå ned og få det gjort? Der er mange mennesker her, så måske kommer vi til at glemme nogle, siger hun og smiler.

For det er folk her i lobbyen på Hotel Marriott i Kairo. Venlige og imødekommende og klar til at gøre næsten alt for, at pressefolk, spillere og trænere får et godt første indtryk af egypternes VM-værtsskab.

Hotel er en del af boblen

Hotel Marriott Kairo er et af de største hoteller i Nordafrika. Der er over 1000 værelser, masser af plads både inde og ude i en stor gård mellem to hoteltårne, som er beskyttede af høje hegn hele vejen rundt og bevogtet af vagter og politi med skarpladte våben og bombehunde, som var det en ambassade truet af terrorister.

Hotellet er - sammen med arenaerne, hvor VM-kampene bliver spillet - en del af en turneringens store boble, hvor spillere, trænere, officials og pressefolk skal opholde sig isoleret og i skjul for den coronapandami, der truer hele afviklingen af VM-turneringen, hvis den først kommer inden for hoteldøren.

Det er dog langt fra alt i boblen, der er, som det internationale håndboldforbund IHF på forhånd har beskrevet det i den 30 siders lange coronaprotokol, som blev udarbejdet før turneringen.

Det har både de danske håndboldherrer og TV 2 SPORTs udsendte oplevet i løbet af de første dage i Kairo. Her er et par eksempler:

  • Selv om alle ifølge coronaprotokollen skulle have målt deres temperatur med en scanner for at komme med bus fra lufthavnen til hotellet - og igen for at komme ind på hotellet - har ingen fra TV 2 SPORT endnu oplevet at få målt sin temperatur. De danske spillere fik det dog, da de ankom til hotellet - og dommerne og IHF-topfolk får det gjort, hver gang de går til frokost i deres eget lokale.
  • Der er krav om mundbind overalt i boblen, men hverken på hotellet eller i arenaen, hvor Danmark skal spille sine kampe, er det på nogen måde et særsyn at se folk uden.
  • Alle skal have taget en PCR-test hver 72. time, og ifølge coronaprotokollen vil IHF udlevere et skema, der tydeligt viser, hvornår den enkelte person skal møde op til en test. Men der er ikke blevet udleveret noget skema på Hotel Marriott, hvor det i høj grad virker til at være op til pressefolkene selv at huske at gå ned og bede om en PCR-test hver tredje døgn.
  • Selv om der er god plads på Hotel Marriott, er der også mange mennesker. Rigtig mange mennesker. Otte hold og et par hundrede officials, presse og tv-produktionsfolk fylder en del, og selv om der er klistermærker på gulvet i elevatorerne, der opfordrer folk til at holde afstand, er der ikke mange, der holder sig to meter væk fra andre mennesker. Hvis du først er inde i boblen, er der fri leg, virker holdningen til at være.

Kritik fra flere nationer

Det har det danske landshold også bemærket. Selv om holdene spiser deres måltider i deres eget område - og ikke sammen med presse og officials - har Henrik Møllgaard kaldt det for 'et gedemarked', og Danmark har sammen med flere andre nationer klaget til IHF over, at arrangørerne ikke overholder de coronaregler, som blev aftalt på forhånd.

Kritikken er også fremført af den norske lejr. Den tidligere landsholdsspiller Ole Erevik, der er ekspert for Viasat, mener, at omgangen med coronareglerne er lemfældig.

Det norske landsholdslæge, Thomas Torgalsen, har også kritiseret forholdene på deres hotel over for VM-arrangøren. Især fordi der på Norges etage ligger et testcenter, og fordi alle hold spiser ved den samme buffet og sidder for tæt i spisesalen.

- Vi sidder for tæt. Der bør være ti meter mellem os, siger han til norsk TV 2.

- Vi har holdt møde med hotellets ledelse, IHF og organisationskomitéen. Der bliver gjort en del ved det, vi har taget op, men jeg tvivler på, at vi får det, som vi blev lovet.

Torsdag morgen er der indført adskillelse mellem holdene ved deres morgenmadsbuffet. Der er nu navne ud for, hvor det enkelte hold skal have deres mad.

Ingen med smitte kommer ind

Indtil videre er der dog ingen indenfor selve boblen, der er testet positiv. Hverken Tjekkiet og USA, der begge trak sig fra turneringen på grund af mange coronatilfælde, var rejst til Egypten, da virussen spredte sig.

Og det er det afgørende for, at IHF's boblekoncept skal lykkes. At virussen aldrig kommer ind i den.

- Vi vil ikke tillade nogen overhovedet - trænere, spillere eller andre - at komme her til Egypten med en positiv coronatest. De får ikke lov til at komme ind, fastslår IHF-præsident Hassan Moustafa til TV 2 SPORT.

Derfor skal alle kunne fremvise en negativ PCR-test, der maksimalt er 72 timer gammel, for at komme ind i landet.

Men på Hotel Marriott går snakken, om IHF nu virkelig også kan holde smitten ude, når der er så mange mennesker i boblen - og når der tilsyneladende end ikke er kontrol med, om alle faktisk bliver testet hver 72. time for at sikre, at coronaen ikke allerede er kommet ind ad døren.