VM håndbold

Det siger danske sundhedseksperter efter positiv coronatest

Emil Jakobsen testede fredag positiv for coronavirus. Det kan få store konsekvenser, men også vise sig at være en falsk positiv test.

Fredag kom det frem, at den danske landsholdsspiller Emil Jakobsen har fået et positivt svar på en coronatest.

Et svar, der afføder en helt ny række af spørgsmål.

Her giver en række eksperter svar på nogle af de store spørgsmål.

"Er det sikkert, at Emil Jakobsen har coronavirus?"

Der er tre mulige forklaringer på Emil Jakobsens positive test, som alle i sig selv er usandsynlige. Det fortæller Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet. Mulighederne er:

  1. Ny coronavirus
  2. Gammelt spor af coronavirus (Jakobsen havde coronavirus i november)
  3. Falsk positiv test

Ifølge Dansk Håndbold Forbund (DHF) er Jakobsens test ”højst sandsynligt” positiv, fordi han tidligere har været smittet med virussen.

- Det er det, både de kloge læger hernede og vores egen læge umiddelbart vurderer. Men vi tager ingen chancer og holder os til protokollerne, siger sportschef i DHF, Morten Henriksen, til TV 2 SPORT.

Ifølge Allan Randrup er det usandsynligt, men muligt.

- I op til 83 dage kan der i nye tests findes rester af virus efter overstået infektion. Det er set før, så jeg vil ikke udelukke det. Men det er kun i meget sjældne tilfælde, fortæller virologen.

Det normale er, at du tre uger efter sygdomsperioden ikke længere finder spor af gammel virus i nye tests, forklarer Allan Randrup.

- Men jo tidligere du tester positiv igen, des større er sandsynligheden for at finde gamle spor af coronavirus.

Det kan ikke udelukkes, at det er samme infektion, ligesom det heller ikke kan udelukkes, at det er ny infektion

Allan Randrup, virolog

Emil Jakobsen fik konstateret coronavirus 20. november og var i kamp igen for sin klub 5. december. Det er altså ikke mindre end 40 dage siden, at han var smittet.

Taler sandsynligheden så for, at han er smittet igen?

- Ja, bortset fra at det også er meget sjældent at få en reinfektion. Det er vel én procent eller deromkring, der oplever det.

- Det kan ikke udelukkes, at det er samme infektion, ligesom det heller ikke kan udelukkes, at det er ny infektion. Begge dele er sjældne, men set før.

Endelig er der muligheden for, at Emil Jakobsen test er såkaldt falsk positiv, men det sker ”meget sjældent”, lyder det fra Allan Randrup.

Det bliver svært med sikkerhed at kunne sige, hvilke af de isoleret set usandsynlige tilfælde Emil Jakobsen har været ude for.

- Det eneste, der kan afgøre det, ville være at lave en sekventering af virussen og se, om det er den samme virus, der dukker op begge gange. Det vil være svært at gøre uden et større laboratorium.

Hvad er sandsynligheden for, at andre i den danske lejr er smittet med coronavirus?

Det afhænger i sagens natur af, om Emil Jakobsen rent faktisk har coronavirus, og der ikke er tale om en af de to andre ovennævnte muligheder.

Men selv hvis Jakobsen skulle være smittet med coronavirus på ny, er det ikke særligt sandsynligt, at han viderebringer virussen, da han allerede har haft den én gang.

- Han kan måske nok smitte, hvis det er en reinfektion, men ikke så meget som hvis han var smittet for første gang. Så ville jeg mere være bekymret for, hvor den virus, han (Emil Jakobsen, red.) har fået, rent faktisk er kommet fra, forklarer Allan Randrup.

Nikolaj Jacobsen og Danmark åbner fredag VM mod Bahrain.

- Hvis det er en helt tredje person, der har smittet ham, kan den person også have smittet nogle af de andre. Smitten behøver jo ikke at gå igennem ham.

- Men samlet set vil jeg vurdere, at det ikke er vanvittigt sandsynligt, at de andre er smittet – og i hvert fald ikke via ham.

Risikerer Danmark at deltage i en såkaldt superspredningsbegivenhed i aften?

Hvis der går danske spillere med coronavirus på banen mod Bahrain i aften, er der til gengæld overvejende sandsynlighed for, at smitten her føres videre.

En håndboldkamp er nemlig en potentiel superspredningsbegivenhed, forklarer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

- Det har samme karakter, som når du synger. Du må nødvendigvis slynge en helt masse virus ud, hvis du er smittet. Det kan næsten ikke være anderledes, hvis du anstrenger dig.

Så hvad hvis en spiller går på banen med coronavirus i kroppen?

- Så kan det være en superspredningsbegivenhed på samme måde, som når du synger i kor, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Hvis to tester positive, kan man måske spille en kamp, før de næste tester positive. Så er løbet kørt

Viggo Andreasen, lektor i epidemiologi

Det er imidlertid muligt at imødekomme den mulige katastrofe, påpeger Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

- Det bedste, jeg kan foreslå, hvis ikke de vil trække sig, er at lave en hurtigtest så tæt på kampen som muligt.

- Den store fordel ved hurtigtest er, at hvis du tester negativ i sådan en, så reducerer du risikoen for, at du kan smitte de næste par timer.

- Problemet med coronavirus er, at der kan gå to-tre-fire dage, fra du bliver smittet, til du selv begynder at smitte. Du kan ikke ses som positiv i testen, før du begynder at smitte. Det er simpelthen samme sted, du smitter fra, som man tester. Så jo tættere testen er på, hvor du har brug for at vide, at du ikke smitter, des bedre.

Hvad nu?

Fredag eftermiddag fik Emil Jakobsen og resten af den danske trup foretaget nye tests, som de i øjeblikket afventer svar på.

Alle undtagen Jakobsen kan, hvis deres test er negativ, spille mod Bahrain fredag aften.

Det gælder også Morten Olsen, som var værelseskammerat med nu isolerede Jakobsen.

Der er imidlertid også en risiko for, at flere danskere viser sig at være positive med coronavirus.

I det tilfælde ser Viggo Andreasen ingen anden udvej, end at Danmark må trække sig fra VM-turneringen.

- Så er vi derhenne, hvor det minder om Kap Verde. Så må alle mand hjem, vurderer lektoren.

- Hvis to for eksempel tester positive, kan man måske spille en kamp, før de næste tester positivt. Så er løbet kørt.

VM i håndbold vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se hele vores sendeplan her.