VM håndbold

Ungarn er bekymret - skal møde coronaramt VM-nation

Ungarn og Tyskland har udtrykt deres bekymring over at skulle møde Kap Verde, der torsdag fik fire spillere testet positive for coronavirus.

Det er langt fra alting, der er gået som håbet ved VM i Egypten.

Nationer har udtrykt bekymringer om sikkerheden, USA og Tjekkiet har meldt afbud, og flere spillere er blevet testet positive for coronavirus ved ankomsten til Egypten.

Sidstnævnte var tilfældet torsdag, hvor fire Kap Verde-spillere blev testet positive i lufthavnen. De ramte spillere er sendt isolation, men alligevel har Kap Verde fået grønt lys til at spille kampen fredag aften mod Ungarn.

Til stor bekymring for ungarerne.

- Vi står i en meget svær situation, fordi usikkerheden er enorm. Det er muligt, at beslutningen om at spille kampen først bliver taget en time inden kampstart, siger den ungarske stjerne Laszlo Nagy i en pressemeddelelse fra nationens håndboldforbund.

Heri fremgår det også, at de ungarske spillere har udtryk deres bekymring til Det International Håndboldforbund (IHF) sammen med Tyskland. Begge nationer er i gruppe med Kap Verde, hvorfor de ønsker et fokus på spillernes sundhed.

- Vi har bedt delegationen om at teste Kap Verde-spillerne igen, når de ankommer til hallen, siger Nagy videre.

- Skaden er sket

Lige nu står kampen dog til at blive afviklet, men det er bestemt ikke uden risiko.

Det forklarer virolog Hans Jørn Kolmos til TV 2 SPORT.

- Man kan ikke vide, om de er i inkubationsstadiet. Altså om de er smittede, men stadig ikke syge. Det kan man ikke vide. Man kan ikke være sikker på, man er negativ, før der er gået et par dage, og man har fået en ny test.

- Der er formentlig en smittespredning i gang på Kap Verde-holdet, så der er skaden sket. Man kan sætte en smittekæde i gang blandt ungarerne eller dommerne for den sags skyld. Det her er selvfølgelig ikke uden risiko.

Han forklarer, at det internationale håndboldforbund har taget første skridt i at isolere de fire Kap Verde-spillere, der er testet positive.

Men derfra er proceduren nede i Egypten langt fra den, vi ville have oplevet, hvis det stod på her i Danmark.

- Hvis de alle sammen har været sammen, og nogle er testet positive, ville man normalt gå i karantæne i den situation, fordi man er kontakt. Det har man så ikke gjort her. Man tester dem og siger, at de er negative. Det kan man jo ikke. Herhjemme ligger det hele i kontaktopsporingen.

- Vi siger, at folk, der har været sammen med andre, som er testet positive, skal gå i karantæne i nogle dage, indtil det er afklaret, om de er smittede. Det kan man ikke gøre fra den ene dag til den anden. Det her er lige i underkanten, hvis man vil erklære Kap Verde-spillerne for negative. Det er nok på kanten.

Mulig superspredningsbegivenhed

Fredag eftermiddag har Kap Verde definitivt fået grønt lys til at spille mod Ungarn.

Hvis tilfældet bliver, at der render en coronasmittet spiller rundt på banen, kan der opstå et scenarie, som vil blive utrolig grimt.

- Det har samme karakter, som når du synger. Du må nødvendigvis slynge en helt masse virus ud, hvis du er smittet. Det kan næsten ikke være anderledes, hvis du anstrenger dig.

Hvis en coronasmittet spiller kamp?

- Så kan det godt være en superspredningsbegivenhed på samme måde, som når man synger i kor, siger Hans Jørn Kolmos.

Se Kap Verdes VM-debut mod Ungarn fredag aften klokken 20.30 på TV 2 PLAY.