VM håndbold

Congoleser har fortid i Danmark: - Han forstod ikke ret meget

I BSV var Audräy Tuzolana holdkammerat med både Nikolaj Øris Nielsen og Niklas Landin, mens Nikolaj Jacobsen var assistenttræner.

For langt de fleste danskere er D.R. Congo et fuldstændig ubeskrevet blad, når det kommer til håndbold.

Men når de danske håndboldherrer søndag aften går på banen mod VM-debutanterne, vil flere spillere alligevel have et kendskab til en enkelt af de congolesiske spillere.

Jeg kan huske, at når vi lavede mange fejl til træningen, råbte træneren altid: ”For helvede"

Audräy Tuzolana

Audräy Tuzolana er navnet. Tilbage i 2011 fik han således dansk adresse og arbejdsgiver, da han blev hentet til BSV, der i dag går under navnet Bjerringbro-Silkeborg Håndbold.

En af dem, der var med til at hente Tuzolana til den midtjyske klub, var Danmarks landstræner, Nikolaj Jacobsen, der i sin tid var assistent i BSV.

- Det var en mand, der ikke forstod ret meget, men han havde et fantastisk grin og et rigtig godt humør, husker landstræneren.

Tuzolana har sin håndboldopvækst i Frankrig, hvor han var en del af det franske ungdomslandshold. På klubplan nåede han at repræsentere US Ivry, VfL Gummersbach og Nantes inden skiftet til Danmark.

Utrolig sjov spiller

I BSV blev congoleseren, der i dag er 36 år gammel, holdkammerat med de to danske landsholdsspillere Nikolaj Øris Nielsen og Niklas Landin, og sidstnævnte har ingen problemer med at huske tilføjelsen af Audräy Tozulana.

- Han var utrolig sjov, selvom han ikke var så god til det danske. Han kørte lidt på engelsk og tysk. Han var en meget farverig person, og selvom han ikke havde sin bedste periode i BSV, så var han altid i godt humør, og der var altid sjov omkring ham, siger Niklas Landin.

Rent taktisk havde Audräy Tozulana, der både kan spille venstre fløj og venstre back, nogle udfordringer i dansk håndbold, men han var bestemt ikke uden kvaliteter, husker Nikolaj Jacobsen.

- Han var ekstremt spændstig og med en stor springkraft og skudkraft. Han var selvfølgelig svær at få ind i et dansk kollektiv, men han havde nogle fantastiske enkeltmandspræstationer.

Tozulana nåede kun at få en enkelt sæson i BSV, inden han skiftede til franske Tremblay. Selvom tiden i Danmark var kort, så sidder minderne klart i erindringen.

- Jeg husker, at humøret var virkelig godt. Maden i Danmark var også virkelig god. Det var en rigtig god erfaring for mig at være i Danmark. Jeg vil aldrig glemme det år, jeg havde.

- Jeg kan huske, at når vi lavede mange fejl til træningen, råbte træneren altid: ”For helvede", siger udbryder congoleseren på dansk, da TV 2 SPORT fangede ham i mixed zone efter kampen mod Argentina.

Gik rundt på krykker ved morgenmaden

En af grundende til, at Tozulana allerede forlod dansk håndbold efter et enkelt år, var, at han havde svært ved at holde sig fri for skader og ofte sad ude.

Og noget kunne tyde på, at han stadig har store udfordringer med at holde skaderne på afstand. Faktisk er det slet ikke sikkert, at han kan komme i kamp søndag aften mod Danmark.

- Nu så jeg ham her til morgen (lørdag, red.), hvor han havde forbindinger på læggen og gik på et par krykker, siger Nikolaj Jacobsen.

Også Niklas Landin mødte ham lørdag formiddag, hvor Tozulana selv skulle have fortalt, at han er tvivlsom til kampen mod sine tidligere holdkammerater.

Audräy Tozulana er dog ikke ikke i tvivl om, at mødet med de danske verdensmestre bliver en stor oplevelse for det congolesiske mandskab.

- Det bliver en virkelig god erfaring, hvor vi kan lære mod nogle af de bedste i verden. Jeg har selv spillet med nogle af spillerne. Landin, Øris i Silkeborg. Jeg ved, hvad de kan. Vi vil prøve at få det bedste ud af kampen.

VM i håndbold vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se hele vores sendeplan her.