VM håndbold

Kapløb mod tiden: Sådan kan Kap Verde undgå en aflysning

Klokken 18 skal Kap Verde kunne stille med ti spillere - heraf mindst én målmand - for ikke at blive taberdømt mod Tyskland.

Find ti corona-frie spillere - eller tab med 10-0.

VM-debutanten Kap Verde er i et kapløb med tiden for ikke at blive taberdømt på skrivebordet i søndagens VM-opgør mod Tyskland.

Nationen fra den lille ø-gruppe vest for Afrika har været hårdt ramt af coronavirus både før og efter, at holdet ankom til Kairo og VM-turneringen. 13 spillere er i alt konstateret smittet med sygdommen, og derfor har Kap Verde lige nu kun ni spillere at sende i kamp mod tyskerne.

Og det er én for lidt.

Det internationale håndboldforbund (IHF) kræver, at holdene til VM skal kunne stille med mindst ti spillere - herunder mindst én målmand - for at spille. Kan de ikke det, bliver holdet taberdømt med cifrene 0-10.

Men IHF forsøger sammen med Kap Verde at gøre alt for, at kampen mod tyskerne ikke skal aflyses.

Har indkaldt ekstra spillere

En central kilde i IHF fortæller til TV 2 SPORT, at Kap Verde har hidkaldt ekstra spillere fra holdets bruttotrup på 35 spillere og bedt dem komme hurtigst muligt til Egypten. Ifølge kilden drejer det sig om spillere, der normalt optræder i portugisisk håndbold.

Men IHF og Kap Verde har meget travlt, hvis en ny spiller skal nå at blive godkendt til at kunne spille mod Tyskland. Først skal spilleren have en negativ PCR-test for overhovedet at komme med et fly til Egypten, og efter ankomst til Kairo skal spilleren igen have taget en quicktest og en ny PCR-test, der selvfølgelig også skal være negative.

Håbet er, at IHF - sammen med de egyptiske arrangører - kan få Kap Verde-prøverne lynekspederet på det laboratorium, der undersøger alle coronatests ved VM, så en ny spiller kan nå at blive godkendt til kampstart klokken 18. Men de nye spillere fra Kap Verde vil formentlig først kunne lande i Kairo i løbet af søndag eftermiddag, så arrangørerne har ikke mange timer at gøre godt med.

Til dette VM har IHF - på grund af coronaen - også givet mulighed for, at de enkelte hold i tilfælde af coronasmitte kan indkalde spillere, der ikke er opgivet i den oprindelige bruttotrup på 35 mand. Så - i teorien - ville Kap Verde kunne skrive for eksempel en holdleder på for på den måde at have 10 mand at sende i kamp.

Ifølge IHF-kilden er det dog tvivlsomt, at forbundet vil godtage den slags kreative løsninger for at undgå en aflysning af kampen.

Mange positive tests hos tidligere ramte spillere

Det er også et andet - sidste - håb for Kap Verde. Mange af de spillere, der er testet positiv for corona under VM - herunder danske Emil Jakobsen - har tidligere haft sygdommen. Det gælder også flere af de spillere, som er testet positiv hos Kap Verde.

Det har skabt undren i IHF, der dagligt er i dialog med de egyptiske sundhedsmyndigheder omkring muligheden for, om nogle af de spillere, der er testet positiv, reelt ikke udgør en smitterisiko og derfor måske burde have lov at spille, på trods af at de stadig tester positiv.

Hvad dramaet ender med, ved IHF formentlig først få timer før, at kampen mod Tyskland er sat til at begynde.

Bliver Kap Verde taberdømt, får VM-debutanterne dog foreløbig lov at blive i turneringen. Først hvis et hold ikke kan stille op til to kampe i træk, bliver spillere og trænere ifølge IHF's regler sat på et fly hjem fra Egypten.

VM i håndbold vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se hele sendeplanen her.