VM håndbold

Mikkel Hansen var rigtig ærgerlig - senere skulle Danmark "betale af på dummebøden"

Tirsdag står Danmark over for Argentina ved VM i Egypten. I denne artikel ser vi tilbage på de to nationers VM-møde i 2015.

VM-målsætningen i Qatar var en semifinaleplads.

Det var daværende landstræner Gudmundur Gudmundsson og spillerne blevet enige om på et internt møde, og den islandske arvtager efter Ulrik Wilbek meldte det ud på et pressemøde forud for slutrunden i 2015.

De danske håndboldherrer var på det tidspunkt vice-europamestre og dobbelte vice-verdensmestre, og derfor var der også en klar forventning om - især blandt det danske håndboldpublikum - at Argentina ikke kunne drille Danmark i nationernes åbningskamp.

Sydamerikanerne var aldrig blevet bedre placeret end nummer 12 ved et VM, og de havde aldrig tidligere taget point fra Danmark.

En skidt start på kampen og en skuffende start på VM

Men Danmark kom sløjt fra land i varmen i Doha.

Argentinerne bragte sig på 5-3, og det førte til diskussioner blandt de danske spillere på banen. Diskussionerne var dog givtige. 3-5 blev til 6-5, og den danske pauseføring lød på 13-8.

Ti minutter inde i anden halvleg var Danmark foran 17-11, men derfra gik det danske angrebsspil i stå, fejlene blev flere, og bare fem minutter senere var Argentina på 15 mål.

Vel at mærke uden at danskerne havde scoret yderligere.

Med lidt under fire minutter tilbage af kampen kom Danmark på 24-21. Ulrik Wilbek, der nu var sportschef i Dansk Håndbold Forbund (DHF), sad på tribunen med Kronprins Frederik til venstre for sig og havde en fornemmelse af, at "nå ja, den kører vi jo hjem med to mål".

Men sådan gik det ikke.

Helt fri Mikkel Hansen tabte bolden

Foran 24-23 i det sidste minut havde Mikkel Hansen chancen for at sikre Danmark sejren. Den danske stjerne brød igennem argentinernes forsvar og var alene med målvogteren, men tabte så bolden ned på sit knæ.

Det er jo bare forholdsvis dårligt, og jeg er rigtig ærgerlig over det

Mikkel Hansen, håndboldspiller

I den anden ende smed Argentina en ekstra markspiller på banen, og 17 sekunder før tid udlignede Diego Simonet til resultatet 24-24.

Hvad der skulle have været to sikre danske point og en perfekt start på VM, blev i stedet kun til ét point og enorm argentinsk jubel.

- Jeg skal ikke komme med nogen undskyldning. Det er jo bare forholdsvis dårligt, og jeg er rigtig ærgerlig over det. Men det kan jeg ikke gøre så meget ved nu, sagde Mikkel Hansen efter kampen om den tabte bold.

Og Gudmundur Gudmundsson fik en uventet overraskelse i sin slutrundedebut som træner for de danske håndboldherrer.

- Jeg må bare sige, at det ikke var den start, jeg havde ønsket mig. Det kan alle nok forstå, var ordene fra islændingen ifølge DR.

Skulle "betale af på dummebøden"

Danmark endte med at blive nummer to i sin indledende gruppe efter Tyskland, og TV 2 SPORTs faste håndboldkommentator Thomas Kristensen skrev efterfølgende i en klumme, at han historisk set ikke kunne finde en vanskeligere vej til finalen end den, danskerne havde givet sig selv.

Gudmundssons landsmænd blev besejret med fem mål i ottendedelsfinalen, men i kvartfinalen ventede så de spanske verdensmestre og ikke værtsnationen Qatar på grund af pointtabet mod Argentina.

Kampe mellem Danmark og Argentina

  • 7. juni 1999 (VM i Egypten): 29-21
  • 23. januar 2011 (VM i Sverige): 31-24
  • 3. november 2012: 29-23
  • 4. november 2012: 28-24
  • 16. januar 2015 (VM i Qatar): 24-24
  • 7. august 2016 (OL i Rio): 25-19
  • 13. januar 2017 (VM i Frankrig): 33-22

Danskerne skulle nu "betale af på dummebøden med en kvartfinale mod Spanien, mens det tyske wildcard tager en omgang med Qatars gigantiske Mastercard," skrev Thomas Kristensen videre i klummen.

Spanien scorede to sekunder før tid og stak dermed en kæp i hjulet på den danske VM-målsætning. Det sluttede med en dansk femteplads i 2015 efter sejre over Slovenien og Kroatien i placeringskampene.

Dårlig periode mod Argentina fremhævet i VM-evaluering

Gudmundur Gudmundsson tog håndboldfri i nogle uger efter slutrunden. Da han genoptog hverdagen og havde fået evalueret Danmarks VM-indsats, var det dog ikke 24-25-nederlaget i kvartfinalen, der optog ham mest.

Åbningskampen mod Argentina var på ingen måde glemt.

- Statistikkerne har ikke ændret min opfattelse af turneringen. Jeg synes, vi spillede rigtig godt. Både i forsvaret og angrebet udviklede vi os undervejs og nåede et godt niveau. Kun i ganske få perioder spillede vi utilfredsstillende. Jeg kan nævne en periode mod Argentina, hvor de sidste tyve minutter var dårlige fra vores side, sagde han i et portræt i DHF's håndboldmagasin i maj 2015.

Heldigvis for Gudmundsson og landsholdet kom der hurtigt en mulighed for revanche, og den greb danskerne ved at vinde nationernes åbningskamp ved OL i 2016 med 25-19.

Året efter åbnede Danmark endnu en gang et VM mod Argentina. Danmark vandt 33-22, hvilket var den sjette sejr ud af syv mulige mod argentinerne.

Argentina "er et niveau eller to" bedre end Bahrain og Congo

Skuffelsen i 2015 har dog lært de danske håndboldherrer, at Argentina ikke kan nedlægges uden at få sved på panden. Det sydamerikanske hold er en helt anden størrelse end Bahrain og DR Congo, som begge fik ørene i maskinen mod Danmark ved det igangværende VM i Egypten.

- Argentina er et væsentligt bedre hold. Jeg har ikke haft mulighed for at se så meget af dem, men de er et niveau eller to op i forhold til de to andre, sagde Mikkel Hansen til TV 2 SPORT efter Danmarks sejr over DR Congo, hvor han sad på bænken i samtlige 60 minutter.

Kampen mod Argentina tirsdag aften er en direkte duel om førstepladsen i gruppe D. Vinder Danmark, betyder det, at holdet tager fire point med videre til mellemrunden, hvor Danmarks gruppe parres med gruppe C, der tæller Qatar, Kroatien, Japan og Angola.

Qatar og Kroatien er sikre på at komme i mellemrunden. Japan og Angola skal spille om gruppe C's tredje og sidste plads.

VM i håndbold vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se vores sendeplan her.