VM håndbold

I dag er Morten Olsen glad for, at han aldrig fik tanken om at spille for Qatar

Qatar blev fordømt i 2015, hvor indkøbte spillere skulle sikre landet et stort VM-resultat, men i den danske lejr er kritikken ikke længere så stærk.

For et par håndfulde år siden løb Morten Olsen rundt med en stor drøm om at spille håndboldslutrunder.

Han havde fået debut for det danske A-landshold en håndfuld år forinden, men han var aldrig for alvor kommet helt ind i varmen og fået en plads i en endelig dansk slutrundetrup.

Det var også for ti år siden, at Qatar begyndte at se frem mod VM i 2015 efter tildelingen af værtsskabet. Ambitionerne var høje som Aspire Tower, og det skulle på ingen måde gå som ved VM i 2007, hvor landet blev nummer 23.

Derfor blev en utraditionel rekrutteringsmodel iværksat, og blandt andre de tidligere danske landsholdsspillere Joachim Boldsen, Kasper Hvidt og Lars Jørgensen samt den nuværende landsholdsspiller Nikolaj Markussen blev tilbudt euro for at sige ja til qatarsk statsborgerskab og ørkenstatens håndboldprojekt.

Alle fire afslog dog.

Morten Olsen forstår dem, der takker ja

Morten Olsen fik aldrig et tilbud fra Qatar, men hans situation i dag kunne have set anderledes ud, hvis et tilbud var kommet, eller hvis han dengang havde fået den tanke at byde sig selv til.

- Jeg kan sagtens se, hvorfor nogen har gjort det for at få mulighed for at spille både VM og OL, og jeg skulle da selv have tænkt på det, dengang jeg ikke selv kunne få lov til at spille en slutrunde. Fordi det er en stor oplevelse, og det kunne være megafedt at spille en slutrunde. Det var i hvert fald det, jeg tænkte dengang.

- Så selvfølgelig kan man da være fristet af at gøre det. Det er klart. Ikke fordi det betyder, at man ikke vil være dansker eller spille for Danmark, men hvis det kunne lade sig gøre, kunne man da sagtens overveje det. Det ser jeg slet ikke noget problem i, siger Morten Olsen til TV 2 SPORT.

Morten Olsen var med til at vinde OL-guld i sin første slutrunde for Danmark. Han scorede fire mål i finalen mod Frankrig.

Kan du forstå, at nogen mener, at det er kontroversielt at skifte nationalitet?

- Ja, det kan jeg sagtens. Jeg er ret sikker på, at dem, der skifter, gør det på grund af håndbolden og på grund af de oplevelser og udfordringer, det giver, og ikke fordi det lige præcis er det land. Så jeg kan sagtens se det fra begge sider.

"Heldigvis blev det ikke til noget"

I de efterfølgende år fik Morten Olsen mere spilletid i rødt og hvidt, og til netop VM i Qatar i 2015 var han tæt på at komme med, men en brækket næse få dage før afgang til varmen i Doha fik ham selv til at melde afbud.

Året efter kom så slutrundedebuten for Danmark, da han var med til at vinde OL-guld i Rio. Og i VM-finalen i 2019 mod Norge scorede han 8 mål i den danske 31-22-sejr.

Så i dag er Morten Olsen, der faktisk kom til at spille i Qatar i 2015, da han tørnede ud for Al Rayyan SC, glad for, at et forhold mellem ham og qatarsk landsholdshåndbold ikke blev til noget.

- Heldigvis er det heller aldrig noget, som er blevet til noget eller ført ud i livet. Jeg er tilfreds med situationen, sådan som den er nu i hvert fald. Men jeg kan sagtens se det. Der er masser af nationaliteter, som ikke har de muligheder, og derfor skifter dertil, hvis de får en mulighed og en masse penge. Og jeg er ret sikker på, at der er gode penge i det.

En næsten hel håndboldverden versus Qatar

Qatars måde at købe sig til et godt landshold blev voldsomt kritiseret under slutrunden i 2015.

- For første gang i mit liv skammer jeg mig over min sport - Qatar er i VM-finalen, skrev daværende landsholdsspiller Bo Spellerberg i et tweet 30. januar 2015.

- For mig at se bør det ikke være sådan. Det er lidt underligt, sagde Spaniens Joan Cañellas til TV 2 SPORT.

Og næsten en hel håndboldverden efterlyste ændringer af de regler, som Qatar ganske vist ikke havde forbrudt sig mod, men som landet havde udnyttet til ekstremerne.

- Det er ikke første gang, der er naturaliseret spillere. Førhen har Spanien og andre lande udnyttet reglerne på området. Her (i Qatar, red.) har det dog nået et fascinerende omfang, sagde daværende præsident for det europæiske håndboldforbund Jean Brihault med et ironisk smil til TV 2 SPORT på VM's finaledag i Qatar 1. februar 2015.

- Vi skal ikke blande os i, om man skifter statsborgerskab, men vi skal blande os i, at man skifter landshold, lød det videre fra franskmanden, der på det tidspunkt også var vicepræsident i det internationale håndboldforbund, IHF.

Døren er lukket for nye købelandshold

I international håndbold kunne spillere dengang frit skifte landshold - dog kun én gang, hvis det krævede nyt statsborgerskab - så længe de ikke havde repræsenteret et landshold i minimum tre år.

Jeg er forarget over reglerne

Henrik Møllgaard, håndboldspiller

To tredjedele af spillerne, der repræsenterede Qatar ved VM i 2015, var født i andre lande end Qatar, og en del havde også tidligere optrådt for deres hjemlands A-landshold. Men modsat Brihault ville IHF-præsident Hassan Moustafa 1. februar 2015 ikke fortælle, om han ønskede reglerne ændret. Egypteren lod verdenspressen forstå, at det er IHF's kongres med alle medlemslandene, der bestemmer reglerne.

9. november 2017 tog IHF så første skridt vedrørende naturaliserede spillere, da forbundet indførte, at der højst måtte være tre naturaliserede spillere per landshold, men at dette ikke omfattede naturaliserede spillere, der havde repræsenteret et landshold før denne dato.

1. juli 2019 blev reglerne ændret til dem, der gælder i dag. Ikke af IHF's kongres, som er IHF's højeste organ, men af IHF's council, der er det organ i international håndbold, hvor langt de fleste store beslutninger om spillet bliver taget.

Foruden nyt statsborgerskab og karantænen på tre år, som også var krav tidligere, skal en spiller, der i dag ønsker at skifte nationalitet for at spille på et andet landshold, og som ikke har nogen former for tilknytning til det nye land, have boet i det nye land i mere end 36 sammenhængende måneder for at være spilleberettiget. Derudover blev grænsen for antallet af naturaliserede spillere per landshold reduceret til to.

Frankis Carol Marzo har ifølge Nikolaj Jacobsen været en af de bedste spillere ved VM. Marzo blev naturaliseret qatarer forud for de asiatiske mesterskaber i begyndelsen af 2018

Så faktum er, at Qatar kan bruge løs af spillere naturaliseret før 9. november 2017, men blot have to spillere med, der er naturaliseret efter 1. juli 2019. Så det er ikke længere muligt at købe et helt nyt landshold, som Qatar gjorde forud for VM i 2015.

Alligevel er Henrik Møllgaard fortsat ikke tilfreds.

- Jeg er forarget over reglerne. Jeg synes egentlig, at det burde være ligesom i fodbold, at når du har spillet en gældende landskamp, så er du låst. Så er der ikke noget at gøre, siger Henrik Møllgaard til TV 2 SPORT.

18 ud af 20 spillere er ikke født i Qatar

I takt med regelændringerne er Qatars kapring af udlændinge til landets håndboldprojekt naturligvis blevet mindre aggressiv, men fordi mange spillere blev naturaliseret frem mod VM for seks år siden, er det fortsat et qatarsk landshold, der hovedsageligt består af spillere, der ikke er født i det mellemøstlige land.

Faktisk er andelen større ved det igangværende VM i Egypten end ved VM i Qatar.

Hele 18 spillere i Qatars 20-mandstrup per 19. januar er ifølge IHF's hjemmeside født i andre lande end Qatar. Én af dem er Frankis Carol Marzo, som landstræner Nikolaj Jacobsen mener har været en af de bedste spillere ved slutrunden i Egypten, og som han derfor har forberedt sig godt på inden Danmarks mellemrundekamp mod Qatar torsdag aften.

Marzo er født i Cuba, spiller i Sporting CP i Portugal og blev naturaliseret qatarer forud for de asiatiske mesterskaber i begyndelsen af 2018.

Qatars 20-mandstrup ved VM i Egypten

Alle 20 spillere er qatarske statsborgere. Spillerne markeret med fed var med til at vinde VM-sølv i 2015.

 • Danijel Saric (Bosnien-Hercegovina)
 • Mohamed Amine Abidi (Tunesien)
 • Mohamed Soussi (Tunesien)
 • Frankis Carol Marzo (Cuba)
 • Houssem Romane (Tunesien)
 • Mahmoud Hassaballa (Egypten)
 • Ahmad Madadi (Qatar)
 • Marwan Sassi (Tunesien)
 • Omar Abdelfattah (Egypten)
 • Amor Dhiab (Tunesien)
 • Hamdi Ayed (Tunesien)
 • Hassan Mabrouk (Egypten)
 • Jovo Damjanovic (Montenegro)
 • Yassine Sami (Tunesien)
 • Youssef Ben Ali (Tunesien)
 • Mustafa Al-Salti Al-Karad (Syrien)
 • Ali Al-Deri (Qatar)
 • Allaedine Berrached (Tunesien)
 • Amine Guehis (Tunesien)
 • Ameen Zakkar (Syrien)

Kilde: IHF.

Danijel Saric (Bosnien-Hercegovina) - der er skadet og derfor ude af kampen mod Danmark - Ahmad Madadi (Qatar), Hassan Mabrouk (Egypten), Jovo Damjanovic (Montenegro) og Ameen Zakkar (Syrien) er alle gengangere fra VM i 2015, og i Qatars bruttotrup er såmænd også Rafael Capote (Cuba) og Eldar Memisevic (Bosnien-Hercegovina), der ligeledes var med til at sikre VM-sølvet på hjemmebane.

Træneren er også et kendt ansigt. Valero Rivera leder det qatarske landshold på ottende år.

"Følelsen er ikke helt den samme som i 2015"

Selv om forargelsen over muligheden for stadig at kunne repræsentere to landshold lever videre, er fordømmelsen af Qatar taget af i styrke hos flere af de danske spillere, der også var med ved VM i Qatar. Det skyldes i høj grad, at ørkenstaten ved de seneste to verdensmesterskaber ikke har leveret et resultat som i 2015. I 2017 blev Qatar nummer 8, og i 2019 gik det endnu værre med en 13.-plads.

- Jeg har det lidt sådan, at så længe man holder sig inden for reglerne, så er det fint med mig. Så kan det være, at reglerne er forkerte, men hvis ikke man overtræder reglerne, så har man fri leg i min bog, siger Mads Mensah til TV 2 SPORT.

I og med at det er ét land, der gør det, så synes jeg ikke, at det er så stort et problem

Nikolaj Jacobsen, landstræner for herrelandsholdet i håndbold

Er Qatar et hold, som man som håndboldspiller/håndboldtræner rigtig gerne ser tabe?

- Nej, sådan var det i 2015. Der var noget fint i, at de gik så langt, som de gjorde, men jeg tror også, at vi alle sammen håbede, at de ikke vandt den slutrunde. Det skreg jo til himlen, hvor uretfærdigt det kan være, at bare fordi man har penge, kan man købe sig til det landshold, man gerne vil have. Men nej, det betyder ikke noget nu. Nu fokuserer vi udelukkende på det, vi skal op imod, og så håber vi, at det er nok, siger Henrik Møllgaard.

Lasse Svan er enig i, at følelsen var stærkest for seks år siden.

- Også fordi det var så grelt, som det var. Det var så mange spillere, de havde hentet. Tidligere havde man set en enkelt spiller skifte, så talte man lidt om det, og så var det dét. Men at bygge et helt nyt landshold, som blev dannet af folk, der ikke havde nogen baggrund i det land, var meget underligt, og derfor håbede vi, at de tabte dengang, siger Flensburg-Handewitt-fløjen og fortsætter:

- Det var en generel følelse i hele håndboldverdenen undtagen i Qatar. Følelsen er ikke længere helt den samme. Selvfølgelig håber jeg, at de taber i morgen (torsdag, mod Danmark, red.), men ellers er følelsen ikke helt den samme som i 2015.

Lasse Svan Hansen var med til at slå Qatar ved OL i Rio i 2016. Fløjspilleren scorede 7 af Danmarks 26 mål i kampen.

Set gennem Nikolaj Jacobsens briller er problemet heller ikke så stort.

- Jeg har det sådan, at det var værre, hvis det var mange lande, der lå og halvbyttede spillere hele tiden, men i og med at det er ét land, der gør det, så synes jeg ikke, at det er så stort et problem, lyder det fra landstræneren til TV 2 SPORT.

Landin er fortsat ikke begejstret

Landsholdsanfører Niklas Landins syn på det qatarske håndboldprojekt har dog ikke ændret sig siden 2015.

- Hvis jeg skulle styre et landshold, var det ikke måden, jeg ville gå frem. Det er selvfølgelig fedt for dem, som er meget langt væk fra en slutrunde, at de kan få en slutrunde for et helt andet land, men jeg mener stadig, at det ikke er den rigtige vej at gå, siger Niklas Landin.

Danmarks møder med Qatar

4 danske sejre og 1 uafgjort:

 • VM 2013: 41-27
 • Golden League 2014: 23-23
 • Golden League 2016: 31-26
 • OL 2016: 26-25
 • VM 2017: 32-29

Danmark sluttede på femtepladsen ved VM i Qatar og kunne faktisk være løbet ind i værtsnationen, hvis det var blevet til en førsteplads i den indledende gruppe og ikke en andenplads efter Tyskland. Qatar sendte tyskerne ud i kvartfinalen.

Danmarks mellemrundekamp mod Qatar torsdag aften er de to holds sjette møde. Det er blevet til dansk sejr i fire af de første fem indbyrdes kampe, mens holdene spillede uafgjort i en Golden League-kamp i 2014. En ny dansk sejr over qatarerne vil betyde, at de danske spillere kan dufte en VM-kvartfinale.

Danmark-Qatar kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 20.30. I sendeplanen får du det fulde overblik over, hvordan TV 2 sender fra VM i Egypten.