VM håndbold

Kom med på et VM-afbud – og kan efterlade landets håndboldfremtid i ruiner

Nordmakedonien har udspillet sin rolle ved slutrunden, og dermed har Kiril Lazarov spillet sit sidste VM. Og det er problematisk for nationen.

Med fjernt blik kiggede han rundt i den store egyptiske hal, hvor der er plads til 17.000 tilskuere.

Søndag eftermiddag var der midlertidig ingen på de mangefarvede sæder, og den nordmakedonske stjerne måtte selv lukke øjnene og forestille sig jublen og tilråbene fra de tusindvis af fans, der i årernes løb har skreget ”Kiril, Kiril, Kiril” ned mod den nu 40-årige stjerne.

Landet kommer til at savne ham meget. De vil miste selvtillid, og håndboldkulturen vil lide et knæk og måske endda forsvinde

Zika Bogdanovic, redaktør på håndboldmediet Balkan-Handball

Nordmakedonien led et tung nederlag til Hviderusland på 26-30 og holdet vidste allerede inden kampen, at mellemrunden ville blive endestationen.

Hvad holdets superstjerne, Kiril Lazarov, også vidste inden kampen var, at det blev hans sidste kamp VM-kamp i karrieren. Alderen stiger, imens lysten til håndbold ryger den anden vej.

Bliver det her dit sidste VM?

- Det sidste VM? Helt sikkert. For næste gang bliver i 2023, og så vil jeg være 42. Jeg er sikker på, det bliver mit sidste VM, og det gør ikke noget, sagde Kiril Lazarov til TV 2 SPORT, inden mellemrunden gik i gang.

- Jeg vil heller ikke spille næste gang. Jeg har ikke lyst. Måske kan jeg godt, men jeg har ikke lyst.

Med sig i bagagen fra kampen tager Kiril Lazarov titlen som kampens spiller, da han scorede syv mål og havde et utal af assists.

Det startede i Egypten og slutter i Egypten

Det var ellers ikke planen, at Kiril Lazarov ville få denne Last Dance ved verdensmesterskaberne. Nordmakedonien var nemlig ikke kvalificeret til turneringen, men da Tjekkiet kæmpede så meget med coronavirus, at en VM-deltagelse var umulig, stod Lazarov og de øvrige spillere klar som førstereserve.

Nordmakedonien fik denne plads på grund af sin 15.-plads ved EM i 2020. Derfor fløj de til Egypten, ankom 13. januar om aftenen og var i aktion mod Sverige dagen efter.

For Kiril Lazarov betyder det, at han kan binde den fineste sløjfe på en VM-karriere, der begyndte samme sted.

- Jeg startede på landsholdet med de store kampe ved VM i 1999 i Egypten. Jeg var 19 år gammel og meget ung. Og jeg var så heldig at spille med de store, gamle spillere fra Makedonien (som landet hed dengang, red.). Det var en stor oplevelse for mig. Efter så mange år er jeg her igen, og jeg er meget tilfreds med at kunne spille for anden gang i Egypten.

- Jeg er ikke ung længere, men jeg har erfaring. Jeg er bare glad for at være her i det, der måske er min sidste mulighed for at spille et VM, siger Kiril Lazarov.

Han er ikke kun rekorder og mål

Efter kampen mod Hviderusland søndag, der bliver hans sidste VM-kamp i karrieren, kan der dog blive grund til at tvinge et lille smil frem på Lazarovs læber.

For med de 21 mål, han har scoret i VM indtil videre, har han også et utal af rekorder med i rygsækken, som han har samlet op i løbet af sin karriere.

Et udpluk Kiril Lazarovs rekorder

  • Han har rekorden for flest mål ved et VM (92)
  • Blev topscorer i Champions League for henholdsvis Veszprem og Zagreb
  • Var den første, der scorede mere end 1000 mål i Champions League og har også scoret flest (1306)
  • Har vundet mere end 15 nationale mesterskaber og det samme antal Cup-titler for fem forskellige klubber
  • Blev valgt som årtiets højre back af en uafhængig jury i håndboldmedie Handball Planet
Måske en af de største håndboldspillere nogensinde. Video: TV 2 SPORT

Derudover fik han i 2009 en Medal for Service af den daværende præsident i landet, der dengang hed Makedonien, Branko Crvenkovski, for sine sportspræstationer og for at være til at udvikle og popularisere sporten i landet og være en ambassadør uden for landets grænser.

Og det er lige netop dét med at være landets frontperson i hele verden, der gør ham til noget særligt. Det siger Zika Bogdanovic, der er redaktør på håndboldmediet Balkan-Handbal, til TV 2 SPORT.

- Han er kaptajnen. Han er nummer et på popularitetslisten. Der er ingen, der kan sammenlignes med Lazarov – måske er fodboldspilleren Goran Pandev den næste i rækken. Lazarov har en ikonisk status i landet – og det er måske det eneste land i verden, hvor nummer et ikke er en fodboldspiller. Han kæmpede i flere år på et hold, der ikke lavede store resultater, men han spillede med hjerte og passion. Han har sin egen træningslejr og sin egen håndboldklub, KL7. Han er et brand.

- Han har vist børn rundt omkring i verden, der drømmer om at spille håndbold, at det ikke handler om at have store muskler for at være en målmaskine. Man skal kende spillet, genkende situationerne, bruge sin energi 100 procent rigtigt, bruge håndleddet og armen til at snyde målmanden, siger Zika Bogdanovic.

Der er ikke nogen, der i så mange år har spillet på så højt niveau

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

Hvorfor er han blevet noget særligt?

Denne vurdering er TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard enig i.

Han beskriver Lazarov som 'en eksklusiv spiller', der er den eneste i hele verden, der har kunnet det til perfektion, som enhver bagspiller kan udmærke sig ved - langskuddene. Det er nemlig en risikofaktor at forsøge sig udefra, men Lazarov har formået at gøre risikoen til en oplagt mulighed.

- Igennem hele sin karriere har han formået at holde et højt niveau, og når man kigger på statistikkerne, er de i toppen. Man skal kunne skyde præcist, og man skal kunne trække boldene. Lazarov kan det, at han trække bolden derhen, hvor målmanden helst ikke vil have den, siger Nyegaard.

- Der er ingen tvivl om, at når man kigger på alle de fremragende højre backs, der har været de sidste 10-15 år, er der ingen, der kommer forbi ham. Der har været nogle fantastiske spillere – blandt andet Ólafur Stefánsson og László Nagy, men de har ikke været så kontinuerlige på det niveau. Der er ikke nogen, der i så mange år har spillet på så højt niveau.

Kiril Lazarov blev kåret til kampens spiller mod Chile.

Scorede 11 mål i Champions League-debut

Kiril Lazarov begyndte sin håndboldkarriere i den nordmakedonske klub RK Borec, hvor han spillede, indtil han var 17 år. I 1997 rykkede han så til RK Pelister, der spillede i Champions League. Som kun 18-årig fik han sin debut i den fornemme turnering, hvor modstanderen var tjekkiske HC Kovo Petrol.

Fra første fløjt var det tydeligt at se, at Lazarov ville få et særlig forhold til denne turnering, og efter de 60 minutter stod han noteret for hele 11 scoringer i sin debut.

Du kan få et gensyn med den kamp herunder:

Siden har Kiril Lazarov bragt stor succes med til de klubber, har han spillet for. Efter debuten i HC Kovo Petrol skiftede han til den kroatiske mesterklub RK Zagreb. Herefter kaldte ungarske Veszprém på højre backen, og han har efterfølgende været forbi Al Sadd i Qatar, Ciudad Real, Atlético Madrid, FC Barcelona og er nu i franske Nantes, hvor han har kontrakt til sommeren 2021.

Ifølge Zika Bogdanovic har Lazarov været "den bedste spiller i hver klub, han har tørnet ud for."

- Uanset om han har spillet i Kroatien, Ungarn, Spanien eller Frankrig, er han indbegrebet af en målmaskine og professionalisme. Efter hvert skridt, han har taget, er han blevet en bedre spiller, og hver gang har han vidst, hvad han skulle forbedre.

- Hans pålidelighed er den største historie i hans karriere. Siden han fik sin debut i Champions League som 18-årig, har han altid være med på topscorerlisterne, siger redaktøren.

Hvis nogen sagde til mig, at jeg skulle forlade sporten, ville det være et katastrofalt slag for mig. Håndbolden er mit liv

Kiril Lazarov

Bogdanovic mener, at Lazarov ”helt sikkert er en af de største og bedste spillere på højre back nogensinde.” Han har spillet på toppen i 22 år, og redaktøren mindes ikke, at der er andre, der har gjort det. Derfor bliver han også mere vævende, når spørgsmålet handler om Lazarovs nære fremtid.

- Han har en kontrakt med Nantes indtil sommeren 2021, men han overvejer stadig, om han skal fortsætte karrieren. Vi kan alle se, at han kan spille med spillere, der er to årtier yngre, siger Zika Bogdanovic.

KIRIL LAZAROV - BLÅ BOG

  • Navn: Kiril Lazarov
  • Alder: Født 10. maj 1980 i Sveti Nikole
  • Nationalitet: Nordmakedonien
  • Nuværende klub: Nantes
  • Tidligere klubber: RK Borec, HC Eurofarm Pelister, RK Zagreb, Veszprém, Atlético Madrid, Barcelona og Nantes

Hvad sker der, når Lazarov stopper?

Den sidste sætning fra Zika Bogdanovic leder hen til et spørgsmål, som nordmakedonerne ikke tør fremstamme: Hvad sker der med landsholdet, når Lazarov stopper?

Håndboldstjernen har indtil videre meddelt, at denne slutrunde bliver han sidste VM. Men der er ingen tvivl om, at de også håber, han er med til EM i 2022, som nationen stadig kan kvalificere sig til.

Det vil give det nordmakedonske landshold et ekstra år til at udarbejde en redningsplan. Men selvom han tager EM med, løser det stadig ikke nordmakedonernes problem på den lange bane.

- Alle historierne i Nordmakedonien går på, hvad der sker, når Lazarov stopper. Landet kommer til at savne ham meget. De vil miste selvtillid, og håndboldkulturen vil lide et knæk og måske endda forsvinde, da den yngre ’PlayStation-generation’ ikke har den samme motivation, som de ældre spillere stod for. Sådan er tiden, vi lever i nu.

Den legendariske skarpskytte fra Nordmakedonien tog på arrogant vis bolden i hænderne og steg op over de ukrainske parader i de døende sekunder for at sikre sit land sejren. Video: TV 2 SPORT

- De yngre er ikke drevet af nationalhymner, flag og så videre, hvilket de ældre er. Det vil være et skridt tilbage, men også en ny begyndelse. Der er spillere, der har stort potentiale, men Nordmakedonien kommer til at forsvinde fra anden række, og det kommer til at tage år, før de er tilbage, vurderer Zika Bogdanovic, der siger, at ”der kommer til at være mange generationer igennem systemet, før der kommer en ny Lazarov.”

- Det ser virkelig skidt ud

Selvom Zika Bogdanovic fortæller, at der er flere talenter i nordmakedonsk håndbold, er TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard lidt skeptisk omkring den udmelding. Lazarov kommer til at skabe et hul, der ikke sådan lige kan lukkes

Hvor efterlader han det her nordmakedonske hold?

- Det er nok det, der gør allermest ondt på ham og kan få ham til at tage et år eller to mere, fordi talentmassen i Nordmakedonien er ikke god. Jeg tror, at alle er lidt bekymrede over, hvordan Nordmakedonien skal klare sig de kommende år. Fordi det stadigvæk afhænger så meget af 40-årige Lazarov. Der er ikke noget på ungdomssiden, der lige indikerer, at det er på vej. Det ser virkelig skidt ud, siger Bent Nyegaard.

Håndboldeksperten har brugt utallige slutrunder på at nærstudere Kiril Lazarov, men Nyegaard må også erkende, at der har været nogle situationer i forbindelse med Nordmakedoniens kampe, der har fået ham til at fjerne sit blik fra stjernen. Men det har alligevel noget med ham at gøre.

- Det er legendarisk, at nordmakedonske tilhængere er strømmet til for at skrige ”Kiril, Kiril, Kiril.” Han har en ufattelig popularitet, og det er først og fremmest, fordi han er en gudsbenådet håndboldspiller, men også har været en fantastisk figur for sit land.

- Håndbolden er mit liv

Denne beskrivelse kan Zika Bogdanovic kun nikke genkendende til.

- Han er meget klog og intelligent, men har også et ego, der presser ham fremad. Han fortsætter med at kæmpe hver dag, og det er det absolut vigtigste i sport. Det indså han tidligt i sin karriere, og det er derfor, at han er blevet til kongen.

Selvom det er sidste gang, vi har set ’Kong-Kiril’ på banen ved et VM, er der meget, der tyder på, at han stadig kommer til at udvise sin passion på sidelinjen.

- Jeg har allerede planer for fremtiden. Jeg vil blive i sporten. Jeg er i gang med kurser for at blive træner. Når jeg slutter min karriere, kan jeg måske blive træner med det samme, siger Lazarov til TV 2 SPORT.

- Hvis nogen sagde til mig, at jeg skulle forlade sporten, ville det være et katastrofalt slag for mig. Håndbolden er mit liv.