VM håndbold

- Han var ufattelig i alle de store situationer

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard giver karakterer til danskerne efter den dramatiske VM-kvartfinale mod Egypten.

Det her er lige til historiebøgerne. Jeg tror ikke, der findes en håndboldkamp med det her udfald.

Intet hold har vundet - som Danmark - med fire sekunder tilbage, for at der så bliver straffekast. Efter en dumhed til sidst.

Og to gange kommer Egypten tilbage, før Danmark så kommer tilbage i den anden omgang forlænget spilletid.

Det er fuldstændig historisk, og det er det, der gør det så fuldstændig vanvittigt. Skal der nogensinde snakkes psykologi og mental kapacitet, var det her det perfekte eksempel. Det var en pragtfuld kamp. Den havde så mange nerver og så meget intensitet.

Det er næsten ikke til at forstå, at Mikkel Hansen med sin erfaring og mange, mange store kampe smider bolden ned bag målet, efter fløjten er lydt. Han står bare, som om han venter på fløjtet. Et eksempel på, at selv de allerbedste kan miste overblikket i sådan en situation.

Karakterer til de danske spillere

Karakterskalaen
 1. 6Høj klasse
 2. 5Klasse
 3. 4Over middel
 4. 3Middel
 5. 2Under middel
 6. 1Ikke så godt
 7. 0Dumpet
 8. UBUden for bedømmelse
 • Niklas Landin

  Målvogter / Kampens spiller

  Det, jeg kigger efter, er, at Landin i forlægelserne og i straffekastkonkurrencen var helt suveræn. Der viste han bare, hvorfor der er et prædikat på hans ryg: Verdens bedste.

  Han var ufattelig i alle de store situationer i forlængelserne, og så reddede han to i straffekastkonkurrencen.

   

  6
 • Kevin Møller

  Målvogter

  Han gjorde det ganske fint. Han starter flot med et par redninger fra fløjene, og da Egypten så går over til 7-mod-6, bliver det ikke lettere at være målmand på grund af mange frie chancer.

  4
 • Magnus Landin

  Fløjspiller

  Han spiller hele kampen og laver fem mål på syv skud. 

  Han scorer på to straffekast, da der var allermest brug for det. Det, der sendte kampen i straffekastkonkurrence, og det i straffekastkonkurrencen. Tårnhøj mental styrke, og det er det, det drejer sig om her.

  5
 • Emil Jakobsen

  Fløjspiller

  Ikke nok tid på banen til en karakter.

  Men det skal nævnes, at han havde svært ved at stå for presset i kampen, da han blev sat på banen for at skyde et straffekast. Men så stod han for presset i straffekastkonkurrencen. Det viser den mentale balance, der hele tiden var i spil i kampen.

  UB
 • Lasse Svan

  Fløjspiller

  Han scorede på alle afgørende bolde. Seks mål på syv forsøg.

  Det er ham, der bringer Danmark foran med to til sidst i den første forlængelse, og så er det ham, der sender Danmark i semifinalen med den afgørende scoring i straffekastkonkurrencen.

  Virkelig mental sytrke, og det forventer jeg også af Svan. Men her kigger hele verden altså på.

  6
 • Anders Zachariassen

  Stregspiller

  Han blev brugt i korte perioder, da Nikolaj Jacobsen skulle omjustere forsvaret. Først smed han Saugstrup på banen, da han fandt ud af, han ikke kunne bruge Simon Hald. Han var inde og dække i 5-1-forsvaret som bagerste mand med Saugstrup foran.

  Spillede ti minutter i anden halvleg, hvor han nåede at score, men også brænde en afgørende bold. Dog en stor indsats, bestemt.

  4
 • Simon Hald

  Stregspiller

  Han startede inde, men efter den første udvisning kort inde i kampen tror jeg, Nikolaj Jacobsen fandt ud af, at Halds bevægelser blev for store. Saugstrup kom ind naturligt på grund af udvisningen, men jeg tror også, landstræneren mente, det ikke skulle være Halds landskamp.

  UB
 • Magnus Saugstrup

  Stregspiller

  Det her var for mig at se Saugstrup bedste landskamp. Han kom ind efter fem minutter og var afgørende i rigtig, rigtig mange situationer. Han var træfsikker som aldrig før - seks mål på lige så mange forsøg. Han læste spillet rigtig godt og arbejdede godt sammen med Lasse Andersson og Henrik Møllgaard.

  Først hen i forlængelserne havde han lige et par skæve vurderinger, men en stor, stor kamp i forsvaret, kontrafasen og afslutningerne.

  6
 • Henrik Møllgaard

  Bagspiller

  Det er længe siden, han har scoret to mål i en landskamp, men han har en ekstrem mental styrke. Han skyder ikke mange straffe - heller ikke for Aalborg - men er helt cool i straffekastkonkurrencen.

  Forsvaret fungerede rigtig, rigtig godt, indtil Møllgaard fik én over næsen og måtte forlade banen. Der valgte Jacobsen et 5-1-forsvar, og så kom Møllgaard ind igen og var dygtig i forsvaret, da egypterne spillede 7-mod-6.

  Forsvarsspillet holdt rigtig godt. Det hører selvfølgelig med, at Egypten scorede syv, otte gange på den allersidste aflevering før passivt spil. Men forsvarsspillet var rigtig, rigtig fint.

  5
 • Mikkel Hansen

  Bagspiller

  Jeg har svært ved at forstå det. 10 mål på 17 skud - men en sjælden grad af usikkerhed hos Danmarks stjernespiller. Jeg mindes ikke at have set Hansen smide fem bolde væk. 

  Helt uforståeligt stopper Mikkel Hansen med at spille håndbold de sidste 15 sekunder af den første omgang forlænget spilletid. Han ved om nogen - og har erfaringen - at han skal spille mod mål. Egypterne generede ham ikke. Han skulle bare spille. Han ved godt, det er imod spillets ånd at kaste bolden sådan.

  Det er helt uforståeligt, at han fryser der, og at han i øvrigt havde fem afleveringer lige i næverne på en egypter. Det er sjældent.

  Det hører selvfølgelig med til historien, at han lavede rigtig mange gode ting og spillede 48 minutter, men det tæller ned at lave det nummer.

  2
 • Morten Olsen

  Bagspiller

  Fik kun halvandet minut på banen.

  UB
 • Mads Mensah

  Bagspiller

  Han har enorm betydning for landsholdet. Han dækker stadig vanvittigt godt op og var med i firekæden, der for det meste dækkede godt op. Han var en rigtig god organisator, lavede en enkelt god assist, men hans skud manglede i en kamp som i dag. Et mål på fem.

  4
 • Jacob Holm

  Bagspiller

  For kort tid på banen til at få en karakter.

  UB
 • Lasse Andersson

  Bagspiller

  Det var én af Lasse Anderssons bedste landskampe. Dækkede godt op og var forrygende i kontraspillet. Han styrede kontrafasen, spillede medspillere fri efter behag og havde en vidunderlig aflevering om bag nakken til Saugstrup. En stor, stor landskamp for Andersson.

  Det var så vigtig og stor en kamp, at det var tæt på at være hans gennembrud. Få gange var han på glatis. Lå hele tiden fremme og gjorde, at de ikke kunne spille bredt, før de så gik i 7-mod-6.

  5
 • Mathias Gidsel

  Bagspiller

  Den store lakmusprøve. Under så meget pres har han aldrig spillet før, og det løste han på formidabel vis. Ja, der var fejl. Ja, han var trængt i situationer. Men han laver seks mål på otte forsøg. Han har tre assists og var med til at holde boldene i gang - en formidabel kamp af så ung en spiller. Så lever jeg med tre tekniske fejl.

  5
 • Nikolaj Øris

  Bagspiller
  UB
 • Nikolaj Jacobsen

  Landstræner

  Jeg kan kun give ham topkarakter. Nikolaj Jacobsen arbejdede på højtryk og overvandt alle småkriser undervejs - eksempelvis bringer han hurtigt Saugstrup ind. Han ser, det ikke er Halds kamp.

  Han skal pludselig hen og nytænke forsvaret, da det gør rigtig ondt og Møllgaard må gå ud. 5-1 med Zachariassen som bagerste og Saugstrup fremme. Senere med Møllgaard bagerst og Magnus Landin fremme. 

  Han var kølig nok til at fastholde 7-mod-6-spillet, som selvfølgelig havde sine fejl, men der var også gode momenter i det.

  Det var en fornøjelse at se to trænere duellere som Jacobsen og Parrondo. To store kapaciteter, der spillede skak med hinanden.

  Der var rigtig mange gode ting fra Nikolaj Jacobsen rent faktisk. Og så er det ekstraordinær klasse at få spillerne op. De slider og slæber, og det går alligevel hjem til sidst. Det er godt.

  6